Медии

Няма фолкфурии в конкурса за "Евровизия"

Драго Драганов, Аксиния, Ники Илиев и Дани ще водят дискусионното предаване, което ще съпътства конкурса

Виктория Пенкова

Водещите на "ЕвроБГвизия" ще бъдат Ники Илиев, Аксиния, Драго и Дани

Снимка Мариета Томова

Общо 79 песни са постъпили в БНТ за конкурса "Евровизия". От тях четири са отпаднали заради по-голямата си дължина от предварителното изискване. Очертава се да бъдат дисквалифицирани още две и така конкурентите за престижния европейски конкурс остават 73, отчетоха от БНТ. Аз лично съм изненадан и разочарован, че в конкурса не се включи нито един поп-фолк изпълнител. В селекцията отсъстват и имената на изпълнители, които са любими на по-младото поколение, което може би издава скрити комплекси. Това заяви Драго Драганов, който ще бъде един от четиримата водещи на "ЕвроБГвизия". Заедно с Аксиния, Ники и Дани той ще води дискусионното предаване, което си поставя за цел да представи пред очите на зрителите всички позитиви и негативи на състезаващите се парчета и изпълнители. Видеото ще бъде тип риалити, няма да има секс в къщата, но ще има сълзи, пошегува се Драго Драганов. По думите му е крайно време да се сложи точка на всички слухове и спекулации относно въпроса кой и как се е доредил до участие в конкурса. Темите в дискусионното предаване, което ще се излъчва всяка неделя, ще бъдат най-разнообразни. Ще бъдат канени звезди от българската музика, които да си казват тежката дума за парчетата на претендентите. Различното ще бъде, че звездата ще избира песен от репертоара си, с която той би се явил на конкурса. Първи на горещия стол ще седне Васил Найденов. Но ще каним и хора, които са просто цапнати в устата, заяви още Драго. Във всяко издание на "ЕвроБГвизия" ще бъдат представяни по около 8 песни, които ще се състезават за полуфинала на "Евровизия". Първото предаване ще стартира на 7 октомври и ще е с продължителност 90 мин. Някои от гостите ще коментират и въпроси, свързани с поведението на звездите на сцена, начина им на обличане и гримиране и дали са достойни конкуренти на европейските си колеги в бранша.
Трябва да стане ясно, че това не е състезание за дебютанти, посочиха още от БНТ. В допуснатите песни имало и такива, които откровено не ставали за слушане, но понеже отговаряли на предварителните условия, били допуснати. От около стотина песни е нормално хитовете да са 4-5, заявиха още от националната телевизия.
Утре пък предстои да се проведе детският конкурс за "Евровизия" в зала 2 на НДК. Шоуто ще бъде на живо, а малките изпълнители ще се явяват на сцената заедно с авторите на песните. На финалната права ще се явят десет деца, но ще бъде избрано със sms-и само едно, което ще представи страната ни в Ротердам през декември, където ще е финалът на конкурса. Водещи на шоуто у нас ще бъдат Дони, Катя и Таня от "Яко" и един малчуган. Най-голямата трудност, която от БНТ имали при избора на песни, била да установят дали парчето е направено от самото дете или някой възрастен му е помагал. За целта екипът е пропътувал цяла България, за да се срещне с младите дарования. За детското състезание били прослушани повече от 300 деца, заявиха още от националната.

Тръгва и юношеско предаване "13+"

От БНТ заявиха, че подготвят и ново юношеско предаване. То ще се казва "13+" и ще има 13 репортери и кореспонденти в цялата страна. В него ще има доста от елементите, които зрителите са свикнали да гледат в "Дневникът".
Целта е да се показват проблемите на тийнейджърите и експерти да опитват да им помогнат за преодоляването на щекотливите въпроси. В ефир ще се излъчват и по-интересните съдби на някои от младежите, а предаването ще има форум в интернет, където да се дискутират всякакви теми. На 6 октомври "13+" ще проведе и кастинг за набиране на репортери и кореспонденти, обяви авторката на предаването Ралица Филипова.

ВВТ с ново лице от 1 октомври

Вики Христова


Денислав Борисов е новият водещ на сутрешния блок на ВВТ, който започва от понеделник

На 1 октомври ВВТ слага началото на новия си телевизионен сезон. Зрителите ще видят новата програмна схема, която е изцяло с информационен облик. Целта е една - аудиторията да достигне до истината на живо, заявиха от медията. Подготвени са различни шапки за новините и различните предавания.
Информационната програма включва 10-минутните емисии новини "Нюзрум" на всеки кръгъл час. В 12, 17, 19 и 23 ч. пък ще бъдат 20-минутни новинарски емисии. На всеки половин час ще се излъчват водещите събития от деня в рамките на три минути.
От понеделник зрителите ще имат възможността да се запознават на живо със случващото се в страната чрез директни включвания от мястото на събитието.
Сутрешният информационен блок на ВВТ ще бъде насочен изцяло към това да е полезен за ранобудниците. Водещ ще бъде Денислав Борисов, който всеки ден от 7 до 10 ч. ще запознава аудиторията с актуална и полезна информация. Тези, които имат въпроси, ще могат да ги задават директно в ефир чрез телефонна връзка от 8 до 10 ч.
Александра Гюзелева-Шани пък ще изненада тв публиката с ново предаване "Реплики". То ще се излъчва всяка събота от 22 ч. и ще прави обзор на културните събития през седмицата.
За всички онези, които се интересуват от здравната тема, също е помислено. В понеделник от 10,10 ч. започва "Здравен лабиринт". Нашият екип ще ви посети на място, за да кажете на живо в ефир какво ви вълнува, а компетентен специалист ще коментира случая в студиото, издадоха от предаването. Остава и практиката да се повишава общата здравна култура на зрителите, като специалисти от различни области ще разглеждат актуални здравни теми - социално значими заболявания, сезонни болести, нови достижения на медицината и фармацията.
Журналистката Ваня Манолова също започва ново предаване. То се казва "Лицата" и ще върви всяка неделя от 18 ч. "Лицата" влиза в стила на новия информационно-публицистичен облик на телевизията и ще търси развитието на най-важните събития, но със собствено "сито" за лицата и онова, което остава отвъд ролите им, анонсираха от ВВТ.
Освен новини и публицистика телевизията е заложила и на документалистиката. От понеделник започва поредица за световноизвестни политически личности и събития, дали отражение върху живота на човечеството. Първият филм е "Хелмут Кол - германският титан", следван от "Курск - руският кошмар", "Кастро - човек и мит", "Ромел - пустинната лисица" и т.н.

Вестник "Заман" събра на една маса религии и етноси

Силвия Николова

Двуезичният вестник "Заман" събра на една трапеза представители на всички вероизповедания у нас. Това стана на традиционна вечеря ифтар по повод свещения за мюсюлманите месец за Рамазан.
Това е израз на доброто отношение между хората, толерантността и взаимопомощта, които в България са поставени на висота", каза по време на вечерята посланикът на Турция у нас Мехмед Кючуп. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев пък определи инициативата на "Заман" като изключително ценна за развиването на добрите междучовешки отношения и припомни, че инициативата за приема на турски студенти по медицина у нас е именно на вестника.
"Заман" (Време) излиза за пръв път в Истанбул през 1976 г., 10-ина години излиза и в България. той е един от най-високотиражните турски вестници със 700 000 тираж, издава се в общо 14 страни, припомни неговият генерален директор Камил Демиркая.

28.09.2007

Мнения по темата: