Палитра

Иван Ненов в "Ракурси"

Творбите на големия художник в изложбата са от колекцията на Боян Радев и са подбирани през последните 30 години

"Очакване"

Живопис, графика и керамика на художника Иван Ненов от колекцията на Боян Радев показва от 16 до 25 ноември столичната галерия "Ракурси" (ул. "Хан Крум" 4А). Произведенията обхващат различни периоди от творчеството на художника - от края на 20-те до 70-те години на ХХ век.

"Балконът с канарчето"

Иван Ненов (1902-1997) е от водещите имена в съвременното българско изобразително изкуство. Свързал творчеството си с Дружеството на новите художници (създадено през 1931 г.) - съюз, който обединява новаторски настроените творци в България по онова време, той създава едни от най-известните си произведения през 30-те и 40-те години на миналия век и една част от тях са представени в откриващата се изложба. Експериментирал в различни стилово-пластични направления - постсезанизъм, кубизъм, футуризъм, абстракционизъм, неокласицизъм и др., той е запомнен с чистия и фин рисунък, особената идеализация на образа и деликатно нюансирания колорит. Основен мотив в творчеството на Иван Ненов е женското тяло - голо, на морския бряг или в интериор, то е наситено с особена чувственост и одухотвореност.
Авторът е работил и участвал в изложби на модерното изкуство в Италия (изложба "Натуризъм" в Торино - 1935 г., участие в обща художествена изложба на областта Пиемонте в Торино и в Триеналето в Милано - 1936 г., където е награден с бронзов медал) и Германия. Обявен за формалист през 1950-те години, той престава да излага в общи изложби и да рисува живопис. В този период се насочва към керамиката. Иван Ненов е от първите художници в България, които защитават модерните и антиутилитарните тенденции в керамиката. Пише много теоретични статии и участва в дискусии по проблемите на приложното изкуство и неговото развитие у нас. В тази изложба се показват 25 керамични произведения на автора.
В края на 50-те години Иван Ненов е реабилитиран и отново започва да рисува живопис.
Художникът прави няколко опита да открие самостоятелна изложба - първият от тях е през 1941 г., когато е подготвил близо 100 творби от края на 20-те до началото на 40-те години, но бомба опожарява ателието му и тези произведения са унищожени. По-късно, през 1963 г., отново се подготвя за изложба, но тя е осуетена от управляващите. Едва през 1975 г. - на 73-годишна възраст, авторът открива първата си самостоятелна изложба в София. През 1994 г. е избран за академик в БАН. Умира на 4 септември 1997 г.

Избрано от Бойо

След изключителния успех в Европа скулптури на Бойко Митков са отново в България, научи ДУМА от Биляна Генова. Впечатляваща сбирка ще бъде представена утре от 18 ч. в галерия "Натали" (ул. "Гурко" 38), където ще остане до 1 декември.
След дългогодишно отсъствие от българския художествен пейзаж, скулпторът Бойко Митков се завръща с изложбата "Избрано от Бойо". Тя ще запознае зрителите с най-добрите му творби от последните години. В експозицията освен скулптури са включени и литографии, рисунки, релефи и пространствени скулптурни композиции.
Идеята на търсената от мен тема откривам във визията на цялото като реалност на нашата триизмерна действителност - споделя Бойко Митков. - Това откритие и съдържание следвам през целия процес на работата си: от идеята - визията - до реализацията. Те обаче през цялото време като с червен конец ме свързват с чувствителността на хората, за които творя своята работа. Любовта ми към цялото ме кара да постъпвам така. Визията до нейния най-малък детайл е свързана със сърцата на хората. Само така всички ние успяваме да се заредим със сили, за да се освободим от протяжността и тежестта на всекидневието ни.

Фотореализъм в "ЛИК"

"Спомен от ваканция"

Четири цикъла - коне, натюрморти, портрети и ретроавтомобили, могат да се видят в изложбата на Александър Титоренков, която е подредена в галерия "ЛИК" (ул. "Лайош Кошут" 37) до 28 ноември. Там са и картини от личната колекция на художника, които не са излагани от 20 години. Творбите носят отпечатъка на неговата душевност и са съчетание от висок професионализъм и хармония между форма и идея. Този стил рядко се показва на широката общественост и затова заслужава внимание, подчертава Румяна Велинова.

"Конят"

Александър Титоренков е роден в Котел през 1963 г. Завършил е Художествената академия в София през 1991 г., специализирал е стенопис при проф. Дейвид Хардей в Глазгоу (Великобритания) през 1990 г. Художникът работи в стил фотореализъм, понякога преплитащ се с елементи на хипер- и сюрреализъм. В картините му има и колажи от класически произведения, създаващи връзка или провокация към съвременния свят. В основата на неговите произведения е академичната форма, изведена до съвременно звучене.

13.11.2007

Мнения по темата: