Легенди

Мик Джагър - рокчудовище, което вилнее без умора

Грозен, груб и привлекателен, той е съвършеният музикант, а групата "Ролинг стоунс" само от последното си турне печели 300 млн.долара при концерти пред 2,2 млн. фенове

Като водещ певец на "Ролинг стоунс", 64-годишният Мик Джагър е един от най-популярните и значими фронтмени в историята на рок енд рола.
Джагър бе начело на групата за 20 години преди да започне солокариера през 1985-а. По това време той издава дебютния си солоалбум "She's the boss" и изглежда, че Стоунс може би са към края на съществуването си, но скоро става ясно, че солокариерата на Джагър ще се развива заедно с тази на групата. През следващото десетилетие, той издава поредица от солоалбуми, но нито един от тях не успява да се доближи дори до по-слабите по популярност албуми на Стоунс.
Мик Джагър издава сборен албум "The very best of Mick Jagger" с най-добрите песни от четирите си солови албума, както и някои непознати записи.
Една от песните "Too many cooks (Spoil the Soup)" e рядък случай на сътрудничество между член на "Бийтълс" и на "Ролинг стоунс". Тя e направена, когато Джагър се отбил в студиото, където записвал Джон Ленън в Лос Анджелис. Там всеки ден се повтаряло едно и също - сервирали обяд, гарниран с разнородна дрога и алкохол, след това всеки свирел, каквото му хрумне.
За песента се търкалят всякакви версии, подхвърлени от най-различни хора. Един от инженерите, например, казал, че жена му, с която бил разведен, държала записа под леглото си, но вече била продала къщата. Джагър все пак попада на добър запис. Албумът съдържа и дуети с Боно, с Дейвид Бауи, с Питър Тош.
Соловата работа на Мик Джагър прескача от един стил върху друг. Неговият самостоятелен каталог е пренебрегван много. Кийт Ричардс често критикува колегата си, че иска да звучи по-млад, отколкото е.

Началото

Британската рок банда се ражда през 1961 г., когато някогашните приятели в училище Мик Джагър и Кийт Ричардс срещат Джоунс, който измисля названието "Ролинг стоунс". Членове на групата стават певецът Мик Джагър, китаристите Кийт Ричардс и Брайън Джоунс, барабанистът Чарли Уотс и басистът Бил Уиман.
Китаристът Брайън Джоунс, който е основен създател на състава, бил прогонен през 1969 г. и година по-късно загива, удавяки се в собствения си басейн вследствие на свръхдоза, като въпреки предположенията, че смъртта му е случайна, се появили обвинения, че той е убит. Джагър и Ричардс поемат писането на песните и ръководството на бандата. Преди смъртта си Джоунс иска да се придържа близко към блус звученето, въпреки че експериментира и със ситар (индийски вид лютня), но Мик Джагър и Кийт Ричардс разширяват музикалния спектър на групата.
"Ролинг стоунс" става известна през средата на 60-те години на XX век. Те са оригинални в смесването на разнообразни елементи от американски композиции в нова форма на рок музиката. В началото на своята кариера "Ролинг стоунс" свири преработки на блус, ритъм енд блус, кънтри и рокендрол. Въпреки че Мик Джагър и Кийт Ричардс са смятани за едни от най-великите текстописци в рок музиката, групата никога не e преставала да бъде инспирирана от други жанрове. Реге, пънк и данс проникват в техните записи.
От всички британски групи, които са взаимствали американския стил музика и успешно са я продавали отново в САЩ, нито една не се доближава до изобретателността и енергията на момчетата от "Ролинг стоунс" - те и днес продължават да пълнят стадионите, единодушни са специалистите.
Първият им сингъл е преработка на песента на Чък Бери "Come оn" и излиза през 1963 г. На следващата година през април записват дебютния си албум "The Rolling stones (Englandts newest hitmakers)" - само за 10 дни.
- Джагър е съвършената рокзвезда. Няма по-добър от него. Той е груб, грозен и привлекателен. Той е брилянтен. "Стоунс" е перфектната група, смята Елтън Джон.
- Групата преформулира идеята за концертните изпълнения. Нищо не може да се сравни с това да си на една сцена с "Ролинг стоунс" и да виждаш десетките хиляди фенове през очите на изпълнителите, казва Майкъл Кол, директор на турнето.
- Просто е - човек не може да прави нещата, които е правил на 20 години, когато е вече на 60. Но "Ролинг стоунс" могат - пишат световните медии.
- Те все още са най-изкусителната рокендрол банда на планетата. В края на всеки концерт е невъзможно да откриеш недоволен фен - постулира "Билборд".
Според него: "Суперзвездите си остават суперзвезди!.
След първия концерт в Бостън, групата започва с поредица шоута, където проявява своята неспирна енергия. Верните фенове и критиката за пореден път определят Мик Джагър за най-завладяващия фронтмен в света на рок музиката, Кийт Ричардс и Рони Ууд - за най-добрите китаристи, а Чарли Уотс - за изключителен музикант заради настроението, което внася в екипа.

Динозаврите държат рекорда

за две от най-посещаваните турнета в Северна Америка на всички времена за "Licks" и "Bridges to babylon".
"Ролинг стоунс" завършват своето двегодишно световно турне в родния си град Лондон през август тази година. Те обаче оставят своите фенове, чудейки се дали това е последното им турне. Този слух преследва групата още от 60-те години на миналия век и става все по-настойчив с всеки изминал гастрол. Неостаряващите момчета изпълняват последния двучасов концерт от турнето в зала само на осем мили от мястото, където легендарната група изнася своето първо шоу. На сцената е и китаристът на групата Кийт Ричардс, който претърпява операция на главата след инцидент. Това принуждава състава да отложи турнето си, насрочено за миналото лято.

На финала

Голямото турне се състои от 146 концерта в 31 държави и Пуерто Рико. За първи път "Ролинг стоунс" имат концерти в Китай, Монтенегро, Румъния и Сърбия. Концертите в Северна Америка набират приходи от 300 милиона долара и привличат 2,2 милиона фенове.

Страницата подготви Надя Ушева


15.12.2007

Мнения по темата: