Майсторът на пейзажа Йордан Кювлиев в НХГ

За първи път от десетилетия софийската публика ще има възможност да се наслади на изкуството на големия майстор на пейзажа Йордан Кювлиев (1877-1910). Поводът е 130-годишнината от рождението на художника. Изложбата, която се открива на 10 януари в залите на Националната художествена галерия, е дело на съвместните й усилия заедно с художествената галерия "Димитър Добрович", Сливен. В експозицията са показани и картините от колекцията на СГХГ.
Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. През 1895-а заминава за Белгия и по настояване на баща си, търговец, започва да учи строително инженерство в Гент. През 1898 г., почти завършил висшето си образование, той прекъсва следването си, заминава за Антверпен и постъпва в Художествената академия. През 1903-а младият талант се завръща в Сливен и става учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия.
В художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен се пази по-голямата част от творческото наследство на Йордан Кювлиев. То се състои от около 65 платна, които осветляват пътя на художника.
Пейзажите на Йордан Кювлиев най-пълно и последователно разкриват неговия творческия заряд и новаторски подход. Наситени със светлина и въздух, изведени с изразителна и пластична четка и свежа палитра. Те са неоспоримо доказателство за импресионистичната нагласа на художника, казва Бистра Рангелова от НХГ.
На 15 август 1910 г. Йордан Кювлиев загива в морето край Несебър. Вероятно само дни преди това художникът е завършил своите Месемврийски пейзажи - "Морето край Месемврия" и "Кеят на Месемврия", които бележат един от върховете на българския импресионизъм. По повод изложбата НХГ подготви и издава първия пълен каталог на запазеното художествено наследство на Йордан Кювлиев.

09.01.2008

Мнения по темата: