Ателие

Мили родни картинки на "Шипка" 6

Политиците - най-предпочитани за шаржове и портрети от сатиричните ни художници

Богдан Евлогиев

Политиците са сред най-предпочитаните персонажи на българските карикатуристи. Това потвърждава откритата Национална изложба на българската карикатура на ул. "Шипка" 6 в столицата. Хумористично-сатиричните ни рисувачи са опитали перото си върху почти всички лица от българския политически ландшафт, като се започне от премиера Сергей Станишев, мине се през Бат' Бойко и се свърши с по-низшите чинове във властта. В тези "опасни" виражи навлизат Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Чалъков. И особено - Иван Кутузов- Кути, с енигматичната "Тайна вечеря", в която е успял да събере почти целия ни политически елит. Приликите (с малки изключения) са поразителни. Така Кути ни връща към традицията на "масовия" хумористичен портрет в българската карикатура.

Ивайло Цветков, Никола Саркози


Сравнително по-рядко обект на шаржове и хумористични рисунки е президентът Георги Първанов. При това - с подчертана доброжелателност в шаржиражето. Може би тайната, в търсенето на предпочитаните политически персонажи, разшифрова карикатуристката Ала Георгиева. Вестниците постоянно ни занимават с рейтинга на политиците - казва тя -, но според мене "сондажът" на карикатуристите е по-точен. Определено смятам, че най-често шаржираните политици имат най-висок рейтинг. Съпругът й Чавдар Георгиев я допълва с твърдението, че освен "голата политика" карикатуристите търсят и "голата истина" за работите в държавата и обществото.

Карикатура на Алла и Чавдар Георгиеви

От външнополитическите персонажи майсторите на хумористичния щрих са се "пробвали" върху образите на Владимир Путин и Джордж Буш, президента на Франция Никола Саркози и... Моамар Кадафи (Ала и Чавдар Георгиеви, Ивайло Цветков и Георги Чалъков). Обикновено Путин е възседнал "спорната" газова тръба. В редки случаи рисувачите опитват ретро-каламбури с примитивни политически клишета.
Другата основна тема на карикатурния салон е еротиката (Николай Ръждашки, Стефан Десподов). При Христо Велчев тя дори е изведена в специфичен рисунък. Може би най-точен в темата е бай Коста Драгостинов, който ни репликира лаконично: "А бе, еротика?! Всички сме деца на еротиката..." Почти няма рисувач от изложбата, който да не си е опитал "късмета" в тази тема. Само ракурсите са различни...

Ивайло Цветков, Шекспир "Да бъдеш или да не бъдеш"

Ако има нещо да впечатлява, това е почти липсата на социалната тема - казва шефът на секция "Карикатура" към СБХ Георги Чалъков. - Слабо е и присъствието на младите, които опипват почвата и търсят. Но "ощракалите се" участват, без попечителството на даскалите.
Още едно интересно явление се откроява върху общия фон от почерци и стилове в изложбата- опредлената "интелектуализация" в търсенията на изявени вече художници като Ивайло Цветков, например. "Лутането" в границата между нормалното и паранормалното (в 5-те портрета на Мути), залагането на един кодиран интелектуализъм (Иван Тодоров и Генчо Симеоно). Докато майсторът Стоян Дуков демонстрира дискретен рисунък с... тънък подтекст.
Общо в изложбата на "Шипка" 6 са представени 380 творби на 40 художници, които показват всичко каквото става (и не става) в държавата. Във всеки случай - струва си да се видят тези мили родни картинки, за да разберем кои сме и колко чиним в Европа. Пък и извън нея. Юруш, народе - на изложбата!

 

Наградите на "Карикатура ' 2008"


Наградата на СБХ ( златно перо- пластика) бе присъдена на Ала и Чавдар Георгиеви.

За цялостно представяне бе отличен Стоян Дуков, който взе и наградата на сп. "Тема".

Георги Чалъков получи Диплом за остроумно участие и плакет "Светът е оцелял, защото се е смял" от Дома на хумора и сатирата в Габрово.


Наградата на ДУМА бе присъдена на Коста Драгостинов - за цялостно си представяне.

16.02.2008

Мнения по темата: