Живот

Крикор Азарян взе два "Икар"-а

Годишните награди на Съюза на артистите в България бяха връчени по случай Международния ден на театъра

"Да живее театърът! Да живее държавата театър, която е подслонила всички нас, които на този ден празнуваме по целия свят", каза Крикор Азарян при получаването на награда за режисура. Професорът получи "Икар-2008" и за изключителен принос в театралното изкуство, а постановката му "Чайка" в театър "Българска армия" (ТБА) спечели 4 отличия - за най-добър спектакъл, за режисура, за главна женска роля - Бойка Велкова, и за поддържаща мъжка роля - Мирослав Косев.
Годишните награди "Икар" на Съюза на артистите в България бяха връчени в Националната опера на тържество по случай Международния ден на театъра 27 март.
Министърът на културата проф. Стефан Данаилов връчи за трети път отличията на министерството за най-добри резултати през сезона. Наградени бяха ТБА - "заради разнообразния репертоар, който провокира зрителския интерес, разширява аудиторията и осигурява заетост" - 230 спектакъла с 44 150 зрители и 445 810 лв. приходи от билети, и Кукленият театър в Пловдив, който предлага репертоар за всички възрастови групи, има устойчива аудитория и организира авторитетния фестивал "Двама са малко, трима са много". Равносметката за трупата в числа е 352 спектакъла, 26 600 зрители и 65 300 лв. приходи от билети.
Посмъртна почит бе отдадена на аниматора Доньо Донев и актьора Сотир Майноловски.
Владимир Пенев заслужи "Икар-2008" за главна мъжка роля в "Мъртвешки танц" от Аугуст Стриндберг на Маргарита Младенова в Театрална работилница "Сфумато". ТРС взе още две отличия - за "Жюли, Жан и Кристин" от Аугуст Стриндберг на Маргарита Младенова - за майсторско техническо осъществяване и за сценография на Даниела Олег Ляхова. "Икар" за поддържаща женска роля спечели Ярослава Павлова за "Заболяване на младостта" от Фердинанд Брукнер под режисурата на Биляна Петрова, която получи награда за дебют в Младежкия театър "Николай Бинев". За музика бе отличен Калин Николов за "Старицата от Калкута" от Ханох Левин на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев". Иван Цонев получи специална награда за изключителен принос в кукленото театрално изкуство. Годишната награда на САБ за куклено изкуство заслужи "Студено" - авторски спектакъл на Мила Коларова под режисурата на Ивелина Стоянова в Театър "Никой".
Специална награда "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света беше връчена на актьорите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека във връзка с 15-годишнината от създаването на техния театър "Кредо". Астор - Антраник Шаварш Арабаджиян, не успя да получи лично наградата си за вариететно изкуство, защото изпълняваше някъде номера си "Али Баба", чиято атрактивност и оригиналност му донесе "Икар 2008". Наградата за цирково изкуство заслужиха Братя Кондови - за изключително майсторство в областта на велофигуристиката, баланса на опъната тел и першове и за цялостен принос. "Икар" за драматургичен текст спечели Яна Борисова - за "Малка пиеса за детска стая", а за критически текст - Румяна Николова за книгата "Актьорският тренинг през 20-и век".
Директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов бе режисьор на празничния спектакъл. Приходите от него и от Софийския театрален салон, на който бяха показани номинираните постановки, са за Здравния фонд на САБ.

Наш сладкар с шоколадов вариант на италианската кухня

Дана РУСЕВА

Традиционна италианска кухня, но в шоколадов вариант, демонстрира вчера в Добрич зам.-председателят на асоциация "Евроток" и признат сладкар Ради Стамболов пред студенти на Кулинарната академия на Международен колеж "Албена" и ученици от професионални гимназии.
Той приготви на живо шоколадови спагети, шоколадова пица, шоколадови равиоли. Спагетите подготви от шоколадов пластир, шоколадът за пицата беше сипан с черпак от специален фонтан и остави заготовките върху нея на въображението на студентите. Всички компоненти на познатите ястия имаха своите сладки заместители.
"Преди няколко месеца трябваше да защитя доцентура по италианска кухня. Затова се подготвих съвсем съвестно, но реших да дам алтернатива на кухнята им в шоколадов вариант, тъй като съм сладкар, което в началото ги втрещи, защото за тях храната е религия и не позволяват дори и шеги на тази тема", разказа Р. Стамболов. Все пак взех доцентурата, добави той.

29.03.2008