Актуално

Зравко Попов:
Удоволствие е да се работи в Чехия

Много българи са известни бизнесмени тук, казва посланикът ни в Прага Здравко Попов

Здравко Попов почти 18 години е работил активно в дипломатическата сфера, има натрупан опит и е известен като ерудит. Бил е директор на Дипломатическия институт към МВнР, 6 години е работил в УНИЦЕФ. Бил е и съветник на президента Желю Желев по външните работи. Завършил е психология и философия и е бил преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Под негово ръководство посолството в Прага организира тържество по случай 60-годишнината на дипломатическата мисия и на Българското училище в града.

Разговаря Таня Йовева

- Г-н Попов, работите в една приятелска среда и казвате, че това е чудесно. Какво през тези години успяхте да направите за популяризиране на нашата икономика и култура?
- Чехите са много отзивчиви, подкрепят ни в много неща, още с влизането ни в Европейския съюз. Чешкият национален парламент беше първият, който застана зад каузата на медицинските ни сестри в Либия, буквално ден след като бе потвърдена смъртната им присъда. Чешката страна е сред големите инвеститорки в България, в първата десятка. Културните ни връзки са силни и традиционни. Първите ни пивоварни са чешки. Добре се работи в такава приятна среда. Неотдавна при нас бе на посещение г-жа Анелия Крушкова, председателка на Държавната агенция по туризъм. Между двете страни се подписа държавна спогодба за развитието на туризма. През м.г. над 154 хил. чешки граждани са посетили България. Чехия е една от водещите държави по културен туризъм. Тук има много старинни замъци, а историческите ценности са на особена почит.
- Какви са целите, които искате да постигнете през този мандат?
- През тези две години успяхме да осъществим важни визити, намерихме много общи неща и поприще да работим заедно. Сътрудничим си дори в областта на ядрената физика. В началото на май на посещение в Прага бе вицепрезидентът Ангел Марин, има добро взаимодействие между парламентарните комисии на двете страни, между националните електронни медии, полицията, сметните палати. Една от моите цели бе да вдигна на високо равнище междудържавните взаимоотношения за постигане на добър политически и икономически диалог. През тази година извеждам като приоритет обвързването между регионите на двете страни, а това изисква много усилия и енергия. Но регионалната политика е нещо, на което европейските фондове държат и финансират проекти в тази посока.
- Има ли много българи в Чехия?
- Тук има традиционна и модерна емиграция. Ще обърнем повече внимание на нашите емигранти. Някогашните български градинари са оставили отлични впечатления в Чешката република. В края на 40-те години голяма вълна българи идват да работят тук, създават семейства. През 70-те години идват и много студенти. Някои от тях остават тук и се женят. Имаме и трето поколение. Има българи, които са заели добри позиции в чешкото общество - в медиите и в културата; наши санародници управляват предприятия, други са спечелили конкурси на чуждестранни компании и са мениджъри. Ще спомена и някои от известите българи, например Тодор Груев - един от собствениците на голямата фабрика за млечни произведения "Лактос", главният редактор на вестник "Лидове новини" Веселин Вачков. Имаме и добри винари - семейство Зайкови например, които внасят български вина, консерви и имат силно присъствие на чешкия пазар. Заслужава да спомена наред с многото имена Асен Караилиев, който е гайдар и притежава финансова къща.
- Нашите сънародници столицата Прага ли предпочитат, или живеят и в други райони?
- Прага е мястото с най-голяма концентрация на българите, следвана от Острава. Не са малко българите и в Бърно. В известния исторически град Олмомолц също има съсредоточени много българи. Има наши хора и към немската граница, където е развита индустрията. Навсякъде могат да се открият български общности и дори тук е влязла в употреба една известна фраза: "трепят се като българи".
- Кое бихте отбелязали като важно в честването за 60-годишнината на посолството?
- Правим цветна брошура. В нея ще покажем картини от сградата на посолството, която е историческа ценност, ще опишем историята на това здание. То е строено през ХIХ век от известната фамилия Бата, която е свързана с производството на обувки. Сградата на посолството е купена от българското правителство през 1948 година и се намира на "Краковска" 6, в идеалния център на Прага. Преди Втората световна война също сме имали посолство, но в друга сграда близо до Вълтава. През 1920 г. сме установили дипломатически взаимоотношения със страната. Тази година имаме хубави поводи за чествания. Имаме установени традиции и сега целта ни е да поддържаме жива и модерна културната връзка между двете страни.


24.05.2008

Мнения по темата: