Усвоили сме едва 26% от парите по САПАРД

Положението с програмата е "трагично, трагично, в смисъл динамично", заяви земеделският министър

Само 26% са усвоените до този момент средства по предприсъединителната програма САПАРД, съобщи вчера министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той изтъкна, че въпреки този процент и спрените средства по програмата САПАРД е успешна.
Земеделският министър представи основните насоки в подготвящия се екшънплан за отблокиране на средствата по програмата. Според него трябва да се направи оценка на всички допуснати слабости по мерките и плащанията по САПАРД, както и да се предприемат превантивни мерки за недопускане на още грешки.
От една страна, министърът обясни, че не е станало нищо драматично и се предприемат естествени административни решения, вземани в атмосфера на прозрачност. От друга обаче, Цветанов призна, че ситуацията е доста сложна и тежка. "Положението е трагично... трагично, в смисъл е динамично и много сложно", заяви Цветанов. Мобилизиран е целият екип на ведомството му, като се работело събота и неделя.
Валери Цветанов заяви още, че засега са известни 8 проекта със злоупотреби по програма САПАРД, които ОЛАФ разследва. Проектите обаче могат да се окажат и повече, допълни той.
Според агроминистъра подалият оставка изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков е допуснал грешки по отношение на комуникацията си с ЕК. Цветанов представи новия изпълнителен директор на фонда Атанас Кънчев, който до четвъртък бе зам.-министър на финансите. От своя страна Кънчев обясни, че ще ръководи фонда със засилен контрол и ще създаде по-висока степен на комуникация между отговорните институции. Той ще запази експертния потенциал на фонда, ще работи за разкриване на пропуските и за запазване на достойнството на земеделските производители. Атанас Кънчев обеща най-късно до 10 юли да бъде готов планът за действие за деблокиране на парите по предприсъединителната програма.
Вчера стана ясно и че заместничка на Кънчев ще стане Чарлина Вичева. Тя ще заеме мястото на освободения в четвъртък вечерта зам.-изпълнителния директор на фонда Владимир Карамишев. Към момента обаче не може да се каже дали той ще бъде разследван във връзка със спирането на 276 млн. лева по САПАРД, уточни Валери Цветанов.

05.07.2008

Мнения по темата: