Има двегодишно забавяне на плащания по ФАР

Има двегодишно забавяне на плащанията по мярка 1 на програма ФАР, съобщи вчера посланикът на Финландия Кауко Ямсен по време на бизнес форум с участието на вицепремиера, отговарящ за усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева.
Освен че някои фирми не са си получили парите по ФАР, има и средства, които умишлено са били пренасочени към големи предприятия, въпреки че са били предвидени за малки и средни фирми, обясни посланик Ямсен. По думите му Брюксел е сезиран за тези действия. Министърът на икономиката също бил добре информиран. Според финландския посланик става въпрос за около 50 000 евро на компания за двегодишния период.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева поиска Кауко Ямсен да даде конкретни примери за пренасочени пари и добави, че не може да отговаря на въпроси, които са в компетенцията на министъра на икономиката.
Плугчиева припомни, че спрените 10 проекта по ФАР ще бъдат изградени с пари от бюджета. Тя изрази увереност, че до есента ще бъдат възстановени плащанията по програма САПАРД. Вицепремиерката призна, че по седемте оперативни програми за 2007-2013 г. има административно забавяне от една година, тъй като акредитацията на министерствата, ресорни по програмите, е приключила чак в края на декември 2007 г.
Плугчиева е внесла вчера в Министерския съвет предложение проектите за магистралите "Струма", "Люлин" и "Марица" да бъдат готови за отваряне към конкретни чуждестранни инвеститори до края на годината.

05.07.2008

Мнения по темата: