Първа оставка заради взривовете

Зам.-началникът на ГЩ Румен Цоков пое отговорността за инцидента

Зам.-началникът на Генералния щаб Румен Цоков подаде оставка вчера и тя бе приета от министъра на отбраната Николай Цонев. Това съобщи самият Цонев след спешно заседание на Съвета по отбрана. Генерал-лейтенант Румен Цоков е поел отговорността за инцидент във военния склад край Челопечене.
По-рано през деня Николай Цонев заяви, че има намерение да направи политическо предложение до президента за временно отстраняване на заместник-началника на Генералния щаб по ресурсите ген.-лейтенант Румен Цоков. Министърът обаче бе категоричен, че шефът на ГЩ ген. Златан Стойков трябва да остане на поста си. Пред мен има сериозен проблем - аз може да управлявам министерството, но не мога да уволнявам генерали, заяви още Цонев. Министърът посочи още, че самият той е готов да поеме своята отговорност, ако политическите сили му поискат оставката. Той отбеляза обаче, че към момента не е мислил сам да се оттегли.
Министърът обясни още, че ведомството му работи в синхрон с директора на "Гражданска защита" Андрей Иванов и шефа на пожарната Николай Николов. Според Цонев самият факт, че няма жертви и поражения, говори, че този склад е построен спрямо изискванията. Надявам се причината за инцидента да е технически проблем, защото би било много страшо някой да тръгне да постига някакви цели по такъв начин, каза още министърът на отбраната.
Последната проверка в поделението в Челопечене е направена в началото на юни по заповед на министъра на отбраната за разформироване на поделението. Вчера Цонев обяви още, че за предишни нередности в поделението в Челопечене военната прокуратура е завела две преписки. Той обаче не е бил информиран от Генералния щаб за случващото се в поделението. Министърът все още не се е запознал с двете преписки и не потвърди, че се отнасят до липси в поделението.
Съветът по отбрана вчера е взел решение да бъде създадена комисия за извършване на служебна проверка за причините за инцидента.

05.07.2008

Мнения по темата: