Експлозиите в поделението продължиха

И вчера продължиха експлозиите във военния склад в Челопечене, въпреки че сутринта бе обявено, че те са спрели. Слабите гърмежи бяха чути в покрайнините на София. От "Гражданска защита" потвърдиха, че експлозиите продължават. Докато не се взриви всичко, ще продължава да гърми, предупредиха оттам. По-късно министър Николай Цонев заяви, че взривовете ще спрат днес.
През нощта срещу петък бяха регистрирани 14 малки взрива в Челопечене, съобщи Владислав Прелезов, пресаташе в Министерството на извънредните ситуации.
И вчера продължиха затрудненията с придвижването на хората от района до столицата. Оказа се, че до Челопечене се допускат автомобили, но не и рейсове от градския транспорт. Впоследствие от Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че пътят от бул. "Ботевградско шосе" към Челопечене ще бъде отворен, след като бъде почистен от падналите осколки от взривените снаряди. Едва в 16,30 ч. бе пусната за движение Северната дъга на околовръстното шосе. Служителите на реда останаха да охраняват само черните пътища за достъп до Челопечене и склада за боеприпаси.
От екоминистреството пък бяха категорични, че няма замърсяване на въздуха от взривовете. Азотният диоксид, серният диоксид и въглеродният оксид са под праговите допустими стойности, отчитат и стационарните станции в София.
Вчера над 120 военни работиха в района на взрива. Военният министър Цонев разпореди две модулни формирования от Българската армия от по 25 военнослужещи да окажат пълно съдействие на кметската управа за почистване на района от счупените стъкла, да помагат на възрастните хора за почистване на дворовете и всичко необходимо за възстановяване на нормалната обстановка в района.
Междувременно вчера главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви, че до МВР няма сигнали за обири на къщи по време на евакуацията на жителите на Челопечене. По думите му през нощта не е имало проблеми в района. Главният секретар на МВР допълни, че е възможно да се работи по повече версии от трите, които бяха оповестени още в четвъртък. Той отбеляза, че разследващите функции са възложени на военна прокуратура, а МВР е готово да окаже съдействие за контрола и охраната на бившото поделение.

05.07.2008

Мнения по темата: