Даниел Вълчев:

Ще има ръст на заплатите в БАН

Повече пари - срещу оптимизиране на дейността, започва одит на академията

Велиана Христова

През есента ще се вземе решение заплатите на учените в БАН да се повишат, но преди това група от МОН, финансовото министерство и ръководството на БАН ще направи одит на бюджета на академията и на неговото използване. Групата започва работа от понеделник и ще излезе с решения за оптимизиране на работата на академията. Това съобщи вчера министър Даниел Вълчев.
Към нотабилите в науката трябва да има уважение, затова академиците, които не работят на щат, ще получават доживот възнаграждение, равно на депутатската заплата, уточни Вълчев. Докато във вузовете броят на студентите е някакво мерило за отпускане на субсидията, за институтите на БАН такова мерило няма, каза още той. По предложение на председателя на БАН акад. Никола Съботинов ще се направи атестиране на учените и на структурите. Според него в академията има неща, които може да бъдат оптимизирани и като персонал, и като площ, и като разходи, за да заживее тя като национален научен център, като какъвто се е утвърдила в годините. В момента се съкращава с 12% ненаучният състав на БАН, поехме ангажимент, че съкращения на научния персонал няма да има, заяви Вълчев. Според него и във вуз, и в институтите трябва да се даде възможност и за срочни договори.
Проектът за нов Закон за народната просвета ще се забави до есента, все още има спорове по въвеждането на нова структура на училището и ограничаване на образователния минимум до Х клас. В МС обаче имало консенсус по варианта за нов Закон за научните степени и звания, предложен от акад. Петър Кендеров. Идеята на МОН е този вариант да бъде внесен в НС до края на юли. Той предвижда званията професор и доцент да се дават централно, а после титулованите да се назначават някъде на длъжност професор или доцент. Затова пък степента "доктор по", която сега се присъжда от ВАК, ще се дава на място във вуз или в институт от неколкочленно жури. Степента "доктор на науките" ще е достатъчна за заемане на длъжност професор, обясни Вълчев. Прекалено кардинално било според него професор и доцент да са не звания, а само длъжности. Предложеният от акад. Кендеров вариант обаче бе посрещнат с неодобрение и множество възражения от ректорите, от директорите на институти в БАН и от Съюза на учените.

Децата в Търговище първи по български

Седмокласниците от Търговище имат най-висок успех на изпита по български и литература за прием в гимназиите, показват обобщените резултати на МОН. Във Варна пък са най-добре по математика. Децата след VII клас говорят с малко думи, бъркат членуването, запетаите, променливото "я", двойното "н" в прилагателните, разликата "и - й", главните букви. Резултатите са сравними с тези от миналата година. Съществено подобрение на знанията по български е отбелязано и във Враца, а по математика - и в Ловеч, и София-окръг. На 11 юли ще са готови списъците от първото класиране.

05.07.2008

Мнения по темата: