Отвсякъде по нещо

... И излива алкохола в най-близката саксия

Легенди и истини за човешките страсти и особености на някои от най-влиятелните хора на света

Почти всеки от президентите на държавите по света е най-подробно наблюдаван било от журналисти, било от гласоподаватели. Неговото поведение, маниерите му, характерът, вкусовете, навиците, пристрастията и дори физическите особености се държат под лупа, обсъждат се, за тях се носят клюки и легенди.
И понеже една от най-масовите човешки страсти и едновременно с това - слабости, е пиенето, политическите коментатори сочат за пример доскорошния президент Владимир Путин. Той и днес поддържа отлична спортна форма, не пие и само в редки случаи си позволява по чаша бира. Привиква към нея през годините, когато работи в Германия. Иначе не веднъж и не дваж е забелязван на банкети, където трябва да участва по задължение, да излива чашата със силен алкохол в най-близката саксия с цветя.
Негов последовател е и новият руски президент Дмитрий Медведев. Той е поклонник на минералната вода и само от време на време пийва по чаша бяло вино.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън при посещението си в Прага преди години обикаля за една нощ няколко бирарии и остава много доволен от почерпките там. Също бившият канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер обича много бирата. Изпил няколко чаши, той идва в настроение и обича да си попее. Песните му възхваляват... бирата.
Джордж Буш е поклонник на кока-колата. Той я предпочита пред всякакви други алкохолни и разхладителни напитки.
Има една категория хора - карикатуристите, които съвсем не са долюбвани от повечето президенти. Това е, защото те твърде често ги изографисват от неприятните им страни и осмиват техни дефекти. Например карикатуристите постоянно изтъкват ниския ръст на Силвио Берлускони и предизвикват неговия гняв. Той обявява сърдит: "По-висок съм от Путин и Саркози. Ръстът ми е 1,71 м. Не разбирам защо карикатуристите ме изобразяват като джудже, а другите са с нормален ръст."
Това дава повод на популярния "Кориере дела сера" да обяви: "Никола Саркози е висок 1,65 м, Владимир Путин - 1,67, Силвио Берлускони - 1,71."
Хора, които познават отблизо новия руски президент, казват, че и той е с подобен ръст и поради това телевизионните оператори и фоторепортерите са инструктирани да го снимат отдолу нагоре.

Най-дълги крака, най-чаровни очи, най-изящен врат

Който каже, че между всевъзможните конкурси за най-красиви жени и за най-красиви мъже и конкурсите за красота на камили няма нищо общо, не е на верен път в разсъжденията. Защото камилите, макар на пръв поглед това да изглежда странно, също си съперничат коя има най-дълги и най-красиви крака, също се състезават коя е с най-чаровни очи, коя - с най-висока гърбица, коя - с най-тънък и най-изящен врат, коя - с най-благородна осанка, коя - с най-прибран корем и с най-привлекателен задник...
Тези критерии са само част от всички, които се съпоставят от взискателното жури на конкурса за най-красива камила в Персийския залив. Той бе проведен наскоро за пореден път и в него участваха над 10 000 животни.
Конкурсът е характерен с арабско разточителство и щедрост при наградите: на участниците са подарени 100 автомобила, раздадени са парични премии за 9 милиона долара и цялото съревнование е разтеглено в 8 дни, за да бъде празникът безкраен и пищен.
Жителите на Абу Даби, където е организирано състезанието, имат стари традиции в отглеждането на камили. Наричани "кораби на пустинята", те напомнят цяла епоха от развитието на страната и района. Благодарение на тях тогава се осъществяват транспортът и търговията, те са използвани и като бойни машини и пренасят своите стопани на далечни разстояния за кратко време. Непретенциозни и извънредно издръжливи животни, камилите дни наред могат да живеят без вода и с малко храна. В същото време те често стават храна на човека и го спасяват от глад в критични моменти.
Сега камилите остават спомен от близкото минало, когато петролът, модернизацията и луксът, осигурен от парите, са непознати.

Терористите да му берат страха

Англичаните съобщават за много важно свое постижение в борбата срещу тероризма - те са изобретили камера, която може да открива пистолет под дрехите, а също взривни материали и дори наркотици. Повечето от самоубийствените атентати досега са осъществявани от фанатици, които опасват около кръста си пояс, натъпкан с мощен взрив, и на най-многолюдните места, където се събират стотици и даже хиляди хора, се взривяват, причинявайки страшни жертви сред напълно невинни граждани.
Новата камера ще може да вижда под дрехите, при това - от 25 метра, и да определя какви метални и неметални предмети има там. За нея няма значение дали терористът стои, седи или се движи. Тя не заснема човешкото тяло и не показва отделни части от него, напълно безвредна е за организма.
Специалистите се надяват тя да даде възможност за революционен обрат в борбата с тероризма и престъпността.

Колко трае щастливият брак

Под ръководството на американския психолог проф. Даниъл Канеман от Принстънския университет е осъществено голямо изследване сред жени с цел да бъде установено колко време продължава щастливият брак. След приключването му проф. Канеман, лауреат на Нобелова награда за икономика за 2002 г., казва, че неговата продължителност е 4 години. И за да бъде съвсем ясно, уточнява: първите средно 4 години са години на блаженство; след като изминат те, предимствата на брачния живот биват изместени от недостатъците...

Най-великите открития в модата

Най-голямата британска верига от универсални магазини "Дебенхамс" е направила обширно проучване сред свои клиентки кои са най-великите открития в света на модата. Изненадващо за мнозина, но на първо място е класиран сутиенът, който повдига бюста. Той е посочен за фаворит от 20 процента от жените.
На второ място са дънките, а на трето - корсетите, които стягат фигурата и я правят по-елегантна и по-стройна.
Четвърти са обувките с високи токове, пети - малките черни рокли, за тях има написана дори и песен.
Следват миниполата, после - сутиенът без презрамки, чорапогащниците, направени от стягаща материя, обувките с 3,5 сантиметрови токчета. След тях - дългите чорапи, прашките, джапанките, правите поли, късите панталонки.
19 и 20 място в класацията заемат късите чорапки до глезените и маратонките.

Последният мохикан отпътува в небесата

До 110-годишна възраст доживя последният турски ветеран от Първата световна война Якуп Сатар. Той е роден през 1898 г. в Крим, откъдето семейството му по-късно се преселва в Ескишехир. Участва във войната, сражава се на фронта и за негов късмет се прибира жив и здрав.
Захваща се със земеделие и след смъртта на съпругата си живее с двете си дъщери. Има 6 деца и 50 внуци.

05.07.2008

Мнения по темата: