Не по допирателната, господа!

Ина Михайлова

НДСВ предложи вчера данъчни облекчения за хората, които гласуват. Нека поразсъждаваме върху поредната идея на родния политически пазар. Ако с референдум българите сами не си наложат под строй да ходят до урните, т.е. да се задължат да упражняват правото си на вот, то тогава държавата, поради липса на алтернатива, ще им плаща за това. Защото данъчното облекчение срещу пусната бюлетина си е чиста проба узаконяване на покупката на глас. Е, няма да го правят партиите, ще го прави държавата вместо тях. Не стига че родните политически формации в последните години демонстрират липса на идеи и програми, ами и при това положение няма да им се налага да се напрягат, за да предложат нещо смислено и рационално. Достатъчно ще е да обещаят да хвърлят в затвора предишните министри, да направят чудеса за 800 дни и хората, щат не щат, ще гласуват за тях. А всъщност би трябвало именно партиите да накарат избирателите да се върнат до урните, като им предложат ясни и постижими цели, смислена програма и приоритети.
Същата и единствено тази държава според идеята на НДСВ ще финансира партиите. Защо? По-добре да нямаме партии, за да харчим излишни държавни пари по тях. По-добре държавата да ни задължи или стимулира повече да гласуваме за определени личности, номинирани от групи хора, отговарящи на ясно формулирани критерии и пр.
Твърде повърхностно т.нар. роден политически елит се опитва да направи реформа в политическата система. Болезнено, но на България й липсват точно такива хора - истински политици, лидери, личности. Именно те трябва да предложат, да лансират, да подкрепят, да инициират. А то какво? Ще забраняваме мобилните телефони в стаичките за гласуване, ще намаляваме данъци срещу пусната бюлетина, ще се стремим към 99,9 на сто избирателна активност. Не това е лечението. Не може да се търсят средства за отстраняване на последиците от основната причина за болестта. Необходим е лек за причинителя на уродливите дефекти. Който ги намери - печели, който не успее - остава извън борда. И без това не ни подхожда на фасона 15 000 гласоподаватели да си имат партия.

05.07.2008

Мнения по темата: