Живот

Рокфестивалът в Каварна започва с българския химн

Доставят специални барабани от Германия

Дана Русева


Превърналия се в традиция рок фест всяка година събира все повече хора в морското градче

С второ изпълнение на българския химн от "Меноар" започна вчера поредното издание на рокфеста в Каварна, който ще продължи до 7 юли. След тях на сцената застана роклегендата Алис Купър, който представи и свой албум. Всички места в хотели, къмпинги и квартири в Каварна са заети. Очакват се гости от Турция, Сърбия, Хърватия, Македония - общо над 2000 на брой.
"Меноар" се заканиха да запишат нов рекорд на "Калиакра Рок Фест" с най-дълъг метъл концерт. Това обещаха, преди да пристигнат, Джоуи Ди Майо и компания. Кралете на метъла пристигат ден преди шоуто си днес, за да се насладят на невероятната рок атмосфера, която вече цари в града. Те ще направят и генерална репетиция с оркестър и хор на Софийската филхармония, с които ще изпълнят няколко парчета.
Вчера за първи път в Каварна стъпи рок легендата Алис Купър, който реши точно оттук, на 6 юли, да стартира турнето си.
По всичко личи, че тази година ще бъдем свидетели на истинско състезание между титаните в световния рок от днес до 7 юли в Каварна. Организаторите на мащабното събитие, споделиха, че барабаните за Slayer, пристигат чак от Карлсруе, Германия. Техническите изисквания за тях били толкова високи, че никой, на целия Балкански полуостров, не е успял да ги покрие, което наложило специалния им трансфер от Карлсруе до морския град.
За първи път у нас, ще стъпят и шведите от In Flames, които също се заканват да впечатлят родните фенове, дори и само като съпорт на Slayer на 7 юли.

Първият бременен мъж роди

Първият бременен мъж в света - американецът Томас Бийти от Орегон - роди дългоочакваната си рожба по естествен път в болница в Орегон на 29 юни. Той и съпругата му Нанси, с която са женени от 10 години, вече са родители на малко момиченце.
34-годишният американец се е родил жена и носил името Трейси Лагондино. Преди 10 години обаче Трейси взeма екзистенциалното решение да стане мъж, започва да пие тестостерон и се подлага на операция за отстраняване на млечните жлези. След проведена тестостеронова терапия той придобил и всички вторични мъжки полови белези. Запазването на матката и яйчниците на Томас му позволили да забременее, когато съпругата му била подложена на тежка операция и нейната матка била отстранена.

Организираха състезание по сърф за кучета

Около 60 животни участваха в третата годишна надпревара по сърф за кучета, организирана в Импириъл бийч, Калифорния. Много от четирикраките състезатели бяха облечени в подходящи дрехи за сърф - хавайски ризи и слънчеви очила. Всяко куче и неговият екип имаха по три вълни, за да впечатлят съдиите. Животните бяха оценявани по критерии като самоувереност, време на задържане върху дъската, както и цялостни умения. В категорията за малки кучета победител стана кокер шпаньолът Ти Джей, а в тази за големи - лабрадорът Столи.

БНТ прави филм за фолклорната група на Баня

Читалище "Св. св. Кирил и Методий" в Баня единствено в Пловдивска област стигна до национално ниво по проекта "Живи човешки съкровища - България". Проектът е разработен от БАН с активното сътрудничество на дирекция "Регионални културни дейности" в Министерство на културата.
Българската национална телевизия, като партньор по проекта, ще заснеме 8-минутен филм за групата за изворен фолклор в Баня. Читалището получи грамота за участие и парична премия. То е едно от 25-те, спечелили проекта на регионално и национално ниво, излъчено от 165 кандидатури от цялата страна.
Групата за изворен фолклор се включи в проекта с автентични пролетни хора и песни от Баня, които изпълнява 82-годишната Мария Чамукова. В репертоара си тя има над 200 песни и е художествен ръководител на състава.
По реализиран вече проект - "Чрез традицията да запазим и преоткрием курорта Баня в динамиката на съвременността", финансиран по програма форум "Лидер" и съфинасиран от община Карлово и кметство Баня, бе издадена рекламната книга "Курортът Баня - приемна на Розовата долина". Като продължение на проекта читалището със съдействието на кметството още в края на юни издаде 10 вида цветни картички за Баня с автор Георги Стоянов, които ще се разпространяват в почивните станции в града. Това е необходимост за добрата реклама на курорта.

05.07.2008