Пациентите: По 1% за рак и за редки болести

Аида Паникян

Бюджетът за 2009 г. да предвиди 8% за здравеопазване от БВП като по 1% от тези пари да са за лечение на рак и на редки болести, а клиничните пътеки да бъдат заплащани на 100%. Това са част от исканията на Центъра за защита на правата на пациентите, обяви председателката на пациентската организация Теодора Захариева. Тя представи исканията по време на общонационален дебат под наслов "Българската система на публично здравеопазване - реалности и перспективи". Форумът, който се проведе в Зала 1 на НДК, бе организиран от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и пациентски организации. На форума присъстваха над 3 хил. лекари, сестри, фармацевти и пациенти. Той бе уважен от депутати, представители на КНСБ и местната власт. Но не присъстваха представители на Министерството на здравеопазването и на здравната каса. Приветствие до форума бе изпратено от кабинета на министър-председателя Сергей Станишев.
Ако бюджетът за 2009 г. само ще представлява корекция според инфлационния процент, преговорите по националния рамков договор са безсмислени, каза проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея е необходим и нов закон за регистрация на лечебните заведения - не може частни структури като едноличен търговец и търговско дружество, каквито са джипитата и болниците, да получават финансиране от обществен фонд, какъвто е НЗОК.
Заетите в системата на здравеопазването ще имат пълни основания за ефективни стачни действия през септември и октомври, ако не бъдат чути техните искания, бе категоричен председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Според него дебатът за бъдещето на здравеопазването, провел се в петък следобед, е последната възможност за културна комуникация с онези, които решават съдбата на здравеопазването.

05.07.2008

Мнения по темата: