Маса най-бърз, разбива болида

Лидерът в световния шампионат на Формула 1 Фелипе Маса даде най-добро време в първата свободна тренировка преди неделния старт за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Бразилецът постигна 1:19.575 минути, но малко след това се удари доста силно в бариерите на завоя "Стоу". Причина за катастрофата му стана изтекло на пистата масло от болида на Фернанда Алонсо, чийто двигател изпуши и ще трябва да бъде сменен. Маса не пострада за разлика от задната част на своето ферари.
Втори остана пилотът на Макларън-Мерцедес Хейки Ковалайнен (1:19.587), пред своя съотборник Люис Хамилтън (1:19.623), Кими Райконен (Ферари - 1:19.948), Роберт Кубица (БМВ-Заубер - 1:20.367) и Фернандо Алонсо (Рено - 1:20.436). В тренировката участва и италианският пилот на Форс Индия Джанкарло Фисикела, който ден по-рано разби колата си в завоя "Бекетс" и трябваше да посети болница за преглед на китката на едната си ръка.
Във втората свободна тренировка най-бърз бе Ковалайнен, който записа време 1:19.989 и не успя да подобри времето на Маса от първата сесия. Втори остана Марк Уебър, а трети Люис Хамилтън. Маса даде едва 8-о време, Райконен остана 12-и, а Алонсо завърши 15-и. И втората сесия обаче не мина без инциденти. В първите минути на пистата се появи заек, който спокойно прескочи цялата писта и за щастие не бе блъснат от никого. Ярно Трули пък се заби по идентичен начин и на същото място като Маса, след като малко преди това неговата тойота остана без задно крило. Казуки Накаджима с Уилямс-Тойота също се разби на завоя "Бридж", но се отърва без контузии.
Междувременно от ФИА обявиха, че Гран при на Великобритания се мести на пистата "Донингтън парк" от 2010 г. Причина за преместването от "Силвърстоун" е, че досегашните организатори на надпреварата не успяха да намерят достатъчно пари, за да направят необходимите подобрения.

05.07.2008

Мнения по темата: