Саркози изпраща свой човек в ДАНС

Купуваме от Франция две корвети "Гоуинд"

Френският президент Никола Саркози ще изпрати свой съветник в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). За това са се договорили самият Саркози и българският министър-председател Сергей Станишев по време на срещата си в Елисейския дворец. Това съобщиха за агенция "Фокус" от българската делегация, придружаваща премиера, която включваще и шефа на ДАНС Петко Сертов. Министър-председателят бе първият лидер, приет от Саркози, след началото на френското председателство на Евросъюза.
България ще купи от Франция две френски бойни корвети "Гоуинд" за военния флот. Никола Саркози е уверил премиера Станишев, че страната ни няма да се разочарова от покупката.
Конкурсът за четири многоцелеви корвети бе стартиран от Министерството на отбраната при предишното правителство през 2005 г. Първоначално за победител по ценова оферта бе избрана холандската фирма "Медведе". След оценката на офертите и след силен лобистки натиск МО поиска подобряване на офертите и за победител бе обявена "Армарис". И до момента обаче класирането не е подписано. Преговорите бяха подновени при визитата на Саркози у нас миналата есен, която протече под знака на заслугите му за освобождаването на българските медици в Либия. Тогава той и Станишев се разбраха да бъде създадена работна група, която да изготви рамков договор.
Общата сума за четирите корвети ще надхвърли 1 млрд. евро. В края на миналата седмица вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че евентуалната сделка с "Армарис" няма да е за четири корвети, както е бил обявен конкурсът от предишното правителство и бройката им ще бъде намалена. Според Калфин няма да има проблеми със заплащането на корветите, тъй като подобни договори са дългосрочни и плащането се разпределя в продължение на години. Плащания през 2008 г. не може да има, а още повече от бюджетния излишък, поясни вицепремиерът Калфин.
В края на 2007 г. тогавашният военен министър Веселин Близнаков посочи, че България се отказва да реализира сделката с "Армарис". Според него бюджетната прогноза за следващите три години показва, че това е невъзможно. Корветите, които предлагат "Армарис" - "Гоуинд" (Gowind-200) са с отлично качество, но според специалисти те не са от крайна нужда за Българската армия. "Армарис" възнамеряваше да построи първата корвета за България във Франция, а останалите три - у нас. Това можело да превърне Варна в корабостроителен център за тези плавателни съдове. Освен разсрочено плащане, офертата на "Армарис" включва и офсет.
"Бъдете разумният и модерен глас на Централна и Източна Европа", пожела френският президент на Станишев. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество и взаимодействието в рамките на Европейския съюз. "Имаме нужда от България, за да решим проблемите на Европа", заявил Саркози. Оценяваме и подкрепяме усилията на правителството в областта на реформата в правосъдието и вътрешните работи, посочи още френският президент.
Споразумението за стратегическо сътрудничество засяга въпросите на политическото и икономическо партньорство в рамките на ЕС, отбрана и въоръжение, сигурност и миграционни въпроси, култура, образование и наука. Двамата лидери са договорили да бъде изготвен план за действие по документа за стратегическо партньорство. Планът за действие ще бъде изготвен от началника на кабинета на френския президент и началника на кабинета на българския премиер.

 

05.07.2008

Мнения по темата: