Платили тлъст откуп за Бетанкур?

Ръководителите на ФАРК са получили милиони долари за освобождаването на Бетанкур и другите 14 пленници. Това предаде радио Суис Романд (RSR), като се позова на "близък до случая източник". В действителност 15-те заложници бяха купени на висока цена, съобщи радиото. Около 20 милиона долара са били платени на похитителите, увери RSR. Според него САЩ, чиито трима агенти също бяха освободени в сряда, са били "в основата на операцията". По молба на колумбийския президент Алваро Урибе Швейцария заедно с Испания и Франция изпълняваше през последните години посредническа мисия с ФАРК.
Междувременно Ингрид Бетанкур, която беше държана в плен от колумбийската партизанска организация ФАРК 6 години, призова групировката за примирие, предаде Би Би Си. Бетанкур, която има френско и колумбийско гражданство, беше освободена в сряда и вчера се завърна, придружена от двете си деца, в Париж, където бе посрещната от президента Никола Саркози и от съпругата му Карла Бруни.
"ФАРК трябва да разберат, че сега е моментът да освободят всички заложници заради нас тук в Колумбия", заяви Бетанкур пред пресата. Тя разказа в интервю по радио Европа 1, че похитителите й са я държали окована 24 ч. в денонощието в продължение на 3 години. Според нея "духовността" й е помогнала "да не изпадне в дупка" заради отношението на партизаните. Бетанкур каза още, че е била подложена на "мъчения, обиди и унижения" през шестте години и четири месеца в плен. "Имаше моменти на големи кризи, на голяма издръжливост. Понякога те се опитваха да покажат друго лице, защото беше толкова ужасяващо, че сякаш самите те се отвращаваха", сподели Бетанкур. "Когато взех самолета и се издигнах над джунглата, си казах, че тези ужасни подробности не трябва да стават достояние на хората", поясни още тя.

05.07.2008

Мнения по темата: