Москва под прицела на Лондон

Тайните служби на кралството определят Русия като третата най-сериозна заплаха за страната

В навечерието на редовната среща на високо равнище на Г8 на японския остров Хокайдо централно място в медийното пространство на Острова зае новината за доклад на тайните служби, класифициращ Русия като третия по значимост потенциален враг на Великобритания, пише електронното издание на британския в. "Таймс". Според представители на службите единствено тероризмът на "Ал Кайда" и иранските амбиции за ядрено оръжие застрашават в по-голяма степен сигурността на Великобритания. Британските служби се опасявали, че трите главни разузнавателни управления на Русия са наводнили страната с агенти, посочва всекидневникът. Те били много ядосани, че жизненоважни ресурси се налага да бъдат отклонявани, за да се противодейства на руския промишлен и военен шпионаж. Разкритията станаха известни, докато премиерът Гордън Браун се готви за първата си среща с руския президент Дмитрий Медведев на 7 юли на фона на засилващото се недоволство от отношението на Москва към чужди инвеститори като "Бритиш петролиъм". Руски агенти бяха обвинени в убийството на емигриралия в Лондон Александър Литвиненко и в опити за други убийства, а отношенията между двете страни бързо се влошиха, достигайки дъното с конфликта между Тони Блеър и Владимир Путин на миналогодишната среща на върха на Г8. Докато Браун и Медведев се готвят за срещата в Хокайдо, Русия даде признаци, че иска да се сложи край на разногласията с Великобритания. Поради деликатността на темата висши британски представители отказаха да съобщят подробности за въпросите, които Браун възнамерява да повдигне в Япония, за да не нажежават предварително обстановката. "Ще говорим за срещата след приключването й", цитира "Таймс" думите на един от тях.
Новината, че шефът на британското разузнаване Алекс Алън бе открит в понеделник в дома си в безсъзнание и вече четири дни е в състояние на кома, допълнително нажежи атмосферата. Веднага бе намерена и пусната в обращение и версията, че Алън е бил отровен, като експертите, занимаващи се с разследването на причините, довели до тази ситуация, пряко и недвусмислено посочват като вероятни автори на "атентата" руснаците или "Ал Кайда". Според вестниците "Сън" и "Таймс" 56-годишният Алън, председател на Обединения комитет на разузнавателните служби, тайно е бил доставен в бълница, където токсиколози проверяват възможността той да е бил отровен.
"Заболяването на Алекс Алън предизвика подозрения за злоумисъл по повод на неговата работа" - пояснява водещият експерт по въпросите на безопасността Крис Добсън. "Той наблюдава всички аспекти в работата на нашето разузнаване и ги координира. Затова той е и главна цел за покушение от страна на враговете на Великобритания. Характерът на неговото неочаквано заболяване, ако е имало опит за покушение, води към ФСБ - наследника на КГБ. Те са признатите майстори на убийства с помощта на отрова" - подчертава Добсън. "Другата версия е "Ал Кайда". Нейните представители са възприели смъртта на Алън като крупна победа, като изпълнение на заплахата на Бен Ладен да нанесе удар в самото сърце на "неверния враг", допълва Добсън.
В същото време лекарите от лондонската болница, в която е настанен Алън, се опитват да определят дали причината за състоянието на високопоставения пациент не се дължи на пневмония. А според колеги на Алекс Алън, който в миналото е бил личен главен секретар на бившите премиери на страната Джон Мейджър и Тони Блеър е бил добър спортист, редовно се е занимавал със спорт и определено е имал вид на здрав и жизнерадостен човек.
Засега непонятна остава активността на кръгове около британското правителство да поддържат с твърда последователност курса на конфронтация с Русия. Очакванията на анализаторите са на срещата в Япония резултатите от контакта между политическите ръководители на двете държави да внесат яснота доколко Лондон ще възприеме положителните аспекти в предложенията на Москва.

05.07.2008

Мнения по темата: