Пхенян плаши да спре преговорите по ядрената програма

Северна Корея няма да продължи преговорите за освобождаването си от ядрено оръжие, докато партньорите й не изпълнят своите задължения към страната, предупреди говорител на севернокорейското външно министерство, цитирано от агенция KCNA.
"Споразумението от 3 октомври може да бъде приложено само ако другите участници в преговорите (САЩ, Китай, Южна Корея, Русия и Япония) изпълнят изцяло своите задължения", подчерта същият източник. "Едва след това ще можем да преминем към следващата фаза на преговорите", добавил още той.
Междувременно стана ясно, че администрацията на президента на САЩ Джордж Буш е готова да плати 20 млн. долара на Северна Корея за прекратяването на ядрената програма на страната. По думите на говорителя на Държавния департамент Шон Маккормак тези средства вече са отделени и ще бъдат предадени на Пхенян, веднага след приключването на демонтажните работи на обектите в Йонбьон, предаде Асошиейтед прес. До момента са завършени 9 от общо 12-те етапа по демонтаж на ядрения реактор. Маккормак посочи, че "влагането на тези пари е достатъчно добра инвестиция". Той допълни, че ако за разрушаването на обектите са необходими повече американски средства, то президентската администрация ще се обърне със съответното искане към Конгреса.

05.07.2008

Мнения по темата: