С фойерверки, кренвирши и знамена САЩ отбелязаха Деня на независимостта

През 2007 г. над 74 млн. американци от 304-милионното население на страната отбелязаха националния празник на страната с пикници сред природата, а очакванията за тази година е броят на празнуващите да се увеличи значително. По оценка на експертите бюджетът за този празник ще надхвърли сумата от половин милиард долара. Американците, които се славят с привързаността си към пикниците и барбекютата, обичат традиционните за тази страна блюда - като се започне от печените прасета, телешките пържоли, хот-дога и кренвиршите и се стигне до печените пилета, картофената салата, кетчупа и салатите. Разбира се, и неизменното пиво, което статистически се води като най-предпочитаната алкохолна напитка от средния жител на страната. Значително време преди празника средствата за масова информация наблягат на популяризирането на традиционните ястия, листата на които всъщност не би могла да бъде наречена обширна.
Второто любимо занимание на милиони американци е свързано с широко разпространената традиция да се изстрелват голямо количество фойерверки, страст, която в никакъв случай не излиза на средния американец по-евтина от празничната трапеза. За сравнение - през миналата година в национален мащаб са похарчени над 217 млн. долара (като сумата на внесените от Китай пиротехнически продукти възлиза на 207 млн.долара). Основната заря по традиция се провежда не в столицата Вашингтон, а в Ню Йорк - по протежение на крайбрежната Истривър.
Третият символ, типичен за празника на САЩ, е националният флаг. Според статистиката годишното потребление на тази стока е от порядъка на 350 млн. долара. В действителност почти няма американски дом, който през празника не е окичен с националното знаме на страната.

05.07.2008

Мнения по темата: