Започва балетният конкурс във Варна

Христо Събев

Б. Деянов и О. Лепешинска

В. Василиев и Г. Уланова

Снимки авторът

Двайсет и третият международен балетен конкурс Варна-2008 започва днес и ще продължи до 30 юли. Неуморимият Емил Димитров - организаторът на първия международен балетен конкурс Варна-1964, продължава и до днес, въпреки трудностите, да организира престижния форум.
На тазгодишния международен балетен конкурс ще се състезават повече от 130 артисти от различни страни. Журито ще оглави легендарния балетист проф. Владимир Василев - той и съпругата му Екатерина Максимова са обявени за най-добър балетен дует за всички времена. В журито са включени звездите на балета Елизабет Плател - лауреат на международния балетен конкурс Варна-78, Владимир Логунов от Сърбия - балетист, хореограф, педагог, Константин Дугу - Румъния, проф. Петър Луканов, Тадеуш Матач - Полша, и други. По традиция успоредно с балетния конкурс ще се състои и Международна лятна академия с участието на световноизвестни педагози. Майсторски клас по балетна класика за малко напреднали ще води Красимира Колдамова, а за напреднали - Елизабет Плател, прима балерина на Гранд опера - Париж, и директорка на балетното училище при операта. За напреднали "Уроци по системата Джон Кранко" ще проведе Тадеуш Матач - директор на училището "Джон Кранко" в Щутгарт -Германия. "Характерни танци" ще води проф. Наталия Тарасова от Академията за руски балет "А. Ваганова" - Санкт Петербург. Джаз и афрокубински съвременни танци ще води Алфредо Торес - Куба, европейски шампион по салса за 2007 г.
Днес във Варна се открива фотоизложба на Христо Събев, в която са включени снимки на някои лауреати на международния балетен конкурс във Варна. Сред тях са Владимир Василиев и Екатерина Максимова, Елизабет Плател, Бисер Деянов и Олга Лепешинска, Галина Уланова и Владимир Василев, Арсен Мехрабян и други.

15.07.2008

Мнения по темата: