Кражбите на изкуство - световна мода

Те са се превърнали в печеливш бизнес и загубите от тях са около 6 млрд. долара годишно

Симона Симеонова

Преди време София стана свидетел на дръзка кражба - изчезнаха две ценни произведения на изкуството: картините “Пробуждането на България” от Николай Павлович, която е собственост на Националната художествена галерия и “На Шипка всичко е спокойно” от руския художник Василий Верешчагин, която е притежание на Васил Божков. Общата им стойност е около 40 000 евро. 27-годишният обирджия успява да свали платната и да ги изнесе незабелязан от денонощната охрана в НДК. На следващия ден картините са намерени в столична заложна къща. За поетия риск и за труда крадецът получава едва 50 лв.!

Тази кражба е колкото куриозна, толкова и показателна за днешната българска действителност и за днешната българска мизерия. Мнозина вероятно си казват: каквато държавата, такива и... крадците. Докато в същото време на Запад...
Но нека да си припомним най-гръмките кражби на произведения на изкуство в света и да проследим колко от тях са разкрити. Сред най-издирваните ценности са картини на Ван Гог, Леонардо да Винчи, Сезан, Моне, Едвард Мунк и др.
Кражбите на произведения на изкуството са се превърнали в печеливш за престъпниците бизнес, като причиняваните от тях загуби за световните музеи и частни колекционери се оценяват на около 6 млрд. долара годишно, посочват експерти от ФБР.

Великобритания - август 1961 г.
Чарлз Райтсман, богат колекционер на масла, купува “Портрет на Дюка на Уелингтън” от Гоя за 392,000 долара през 1961 г. и планира да си го вземе в Щатите. Публичното недоволство е толкова голямо, че правителството дава необходимата равностойна сума на Райтсман и скоро платното украсява стените на Националната галерия. Три седмици след това картината е открадната. Крадецът изисква същата сума като откуп, и заявява, че ще я използва за благотворителност. Отговор от страна на правителството не последва, освен ако не се смята за отговор онази филмова сцена, в която Джеймс Бонд (Шон Конъри) забелязва платното на стената на д-р Ноу.

   
“Портрет на Дюка на Уелингтън” от Гоя... и рисунка как той е бил откраднат

Франция - ноември 1985 г.
Кражбата на девет картини от музея “Мармотан” в Париж вдига страшен шум. Между изчезналите платна са “Къпещи се” на Реноар и “Импресия: Изгрев” на Моне, която дава своето име на импресионизма.
След като Шиничи Фужикума, известен японски гангстер, е забелязан да разглежда каталога на деветте картини малко преди те да бъдат откраднати, се разпространяват слухове, че японската мафия Якудза прониква в света на изкуството. Картините са открити през 1991 г. в Корсика и така не се потвърждава съмнението за участие на японци в кражбата.

“Къпещи се” от Огюст Реноар

Мексико - декември 1985 г.
Този случай все още се смята за най-голямата кражба на ценни предмети. Тя става в навечерието на Коледа, когато осемте охранители на Националния антропологически музей на Мексико не проявяват нужната бдителност. Алармената инсталация не работи и това улеснява крадците. Когато в 8 сутринта идва новата смяна, открива че стъкла от седем витрини са махнати. 140-те предмета, които са откраднати, включват: нефрит и златни останки от скулптури на маите, ацтеките, запотеките, мицтеките. Кураторът на изложбата Фелипе Солис оценява всяко парче поотделно, като предполага, че за ваза с формата на маймуна могат да бъдат дадени 20 милиона долара на черния пазар, ако се намери купувач. Повечето от ценностите били с височина един инч, така че цялата колекция може да се побере в два куфара.

Златни останки от скулптури на маите


Холандия - декември 1988 г.
Три картини на ван Гог - “Четири изсъхнали слънчогледи”, “Тъкачница” и ранна версия на “Ядящите картофи” - са откраднати от музея “Кролер” в Отерло, Холандия. Кражбите на произведения на изкуството обикновено се влияят от пазара на картини и в този случай също е така. Само две седмици по-рано е публикуван списък от най-високи цени, плащани за изкуство в “Сотбис” и “Кристис”. В него са включени пет картини на Ван Гог в рамките на топ 10, плюс 53.9 милиона долара, които са платени за “Ириси” - най-високата цена, давана за картина по онова време.
Крадците връщат първото платно и искат 2.5 милиона долара за останалите две. Полицията успява да си върне картините на 13 юли 1989 г. Не е плащан откуп за тях.

Златната “Сиера” на Бенвенуто Челини

През май 2003 г. от Виенския историко-художествен музей е открадната златната “Сиера” на Бенвенуто Челини. Крадци проникват с помощта на подвижна стълба на втория етаж на музея, разположен в центъра на Виена, и разбивайки витрината, в която е изложена приложната скулптурна група от XVI век, успяват да изнесат ценностите от сградата. Солницата е единствената запазена златна скулптурна композиция на знаменития италиански майстор. Стойността й възлиза на 55 млн. долара.

Знаменитото платно “Викът” на Едвард Мунк е страхотна примамка за престъпниците

Сред най-известните картини, крадени няколко пъти, е “Викът” на Едвард Мунк. Безпрецедентният въоръжен грабеж на музея “Мунк” е извършен на 22 август 2004 г. Престъпниците нахлуват в сградата посред бял ден, докато е пълна с посетители, смъкват картината от стената и успяват да се измъкнат с черно “Ауди”. По-късно празната рамка е открита в другата част на норвежката столица. От музея заявяват, че творбата, оценявана на 74 млн. долара, не е охранявана добре, независимо, че ръководството на галерията я определя за безценна.

Дори и супермерките за опазване на “Мона Лиза” се оказаха недостатъчни

В списъка на сп. “Тайм” на второ място е кражбата на картината “Мона Лиза” от Лувъра през август 1911 г. Грабежът разтърсва Франция - границите на държавата са затворени, служителите на музея са уволнени. Дори Пикасо е сред заподозрените за извършването на грабежа. По-късно в Италия е арестуван Винченцо Перуджа, истинският извършител на престъплението. Той открадва платното, пренася го в родината си и се готви да го продаде там, тъй като смята, че законен собственик на “Джокондата” трябва да бъде италианската държава или някой италианец. През януари 1914 г. Италия връща картината на Лувъра, а за извършеното от него “патриотично” престъпление Перуджа е осъден само на няколко месеца затвор.


Кражбите на картини продължават и днес. Преди месец две гравюри на Пабло Пикасо и две творби на известни бразилски художници са били откраднати от музея “Естасау Пинакотека” в Сау Паулу. Трима въоръжени мъже влизат в музея посред бял ден и заплашват охраната. Те свалят от стената “Художникът и моделът”(1963 г.) и “Минотавър, пиещ човек и жени” (1933 г.) на Пикасо, както и “Влюбени” от Лазар Сегал (1891-1957 г.) и “Жени на прозорец” от Емилиано ди Каванканти (1897-1976 г.)
Гравюрата “Художникът и моделът” е била открита у Уесли Теобалдо Бароса. Полицията го е задържала за подготовка на кражба на банкомат. Все още не е ясно къде се намират другите творби.


И картината “Исус насред бушуващото Галилейско море” не остана извън вниманието на крадците

15.08.2008

Мнения по темата: