Сезоните на Магда Абазова в "Сезони"

Творческите периоди на голямата наша художничка показва столичната галерия по повод 85-годишния й юбилей

Надежда Ушева

"Интериор", 1976 г.

Снимки Благовеста Цветкова

Едно от най-значимите имена в абстрактната ни живопис от втората половина на XX в. - Магда Абазова, отбелязва 85-годишен юбилей. По този повод галерия "Сезони" излага за втори път нейни платна. Те представят всички етапи от развитието на нейното творчество - от пейзажа и натюрморта до композициите и портретите.
Произведенията, обединени под мотото "Живопис през годините...", са предоставени от Магда и Тодор Абазови специално за тази експозиция, научи ДУМА от галерията. Това са работи, които авторката е рисувала през последните 60 години. Изключителна взискателност има към себе си като художник. Тя разбира картината като духовна материя, каза на откриването художникът-критик Димитър Грозданов, който познава Магда Абазова от три десетилетия.
В изкуството й няма навик, няма стандартен или реален жест. За нея абстракцията дава свобода. Живописта не е разказ, а изказ. Тя не разказва случки, събития, сюжети. Тя изказва състояния, настроения, преживявания. В единия случай неин обект е светът извън нас, а в другия - светът в нас. Аз не противопоставям двата подхода, само ги разграничавам, твърди авторката, която е завършила живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов.
В творбите й се откриват наслагвания - части от нейната автобиография, от семейството й. При всички случаи живописката, която търси непознатото, ни среща със своите съкровени тайни, знание и опит, носещи уникалния отпечатък на творческия й експресив, смятат изкуствоведи.
Магда Абазова постига простота и пестеливост, които си позволяват само аристократите в изкуството, подчертава Бисера Йосифова. Живописта на Абазова е аналогична на митологичните образи. Става въпрос за този смисъл на образа, който се обогатява от изследванията и така се очертава връщането към същността му, посочва Димитър Грозданов. По думите му нейното творчество предстои да бъде разгледано и анализирано. Това е галерията, която най-пълно е показвала творбите на Магда през годините, добави Грозданов.
Част от изкуството на Абазова, което се радва на изключителен интерес сред ценители и колекционери, може да се види до Димитровден - 26 октомври, в арт салона на ул. "Кракра" 2А, Дом на културата "Средец". Към изложбата е издаден каталог.

Тихата светлина на Андрей Янев огрява пловдивската градска галерия

Вилиана Семерджиева

След пътуванията до Света гора-Атон по проект на Висшето училище по застраховане и финанси "Света гора и българската култура" известният художник Андрей Янев създаде поредица творби, които от 7 ноември ще бъдат подредени в Градската художествена галерия в Пловдив. "Тиха светлина - ангели" е насловът на изложбата с около 40 маслени платна и десет акварела, която ще може да се види в града под тепетата до 21 ноември, научи ДУМА от автора. На откриването на 7 ноември от 18 ч. проф. Мирослав Дачев ще направи визуална презентация на Светогорски манастири.
Света гора е топос в картините на Андрей Янев в резултат на четири негови пътувания до Атон: през 2005, 2006 и 2007 г. Андрей Янев е художникът, който осъществи първата голяма изложба в България от картини за Света гора: на 10 октомври 2006 г., в деня, в който честваме паметта на 26-тимата Зографски преподобномъченици - в СГХГ, а в Деня на християнското семейство - и в Софийската духовна семинария в присъствието на Видинския митрополит Дометиан и ректора на семинарията епископ Сионий. Така Българската православна църква, изкуството и научните изследвания си подадоха ръка в края на 2006 г. и обещаха ново начало под названието "Света гора и българската култура", припомня проф. Дачев.
Щастлив съм и съм благодарен, че успях, стъпвайки на Света гора, да си дам отговор на много вълнуващи ме въпроси. И там по някакъв начин намерих себе си - като чисто душевни лично мои състояния. Нямаше как да не се получи този разговор между мен и това, което правя досега, бе споделил след едно свое завръщане в интервю за ДУМА Андрей.

14.10.2008

Мнения по темата: