Богат-беден

Юруш на златото,
там е спасението!

В започналата тежка финансова криза то остава опора и велика сила, която върти света, откакто съществува

Богдан Иванов

Цената на петрола на международните пазари стигна безумните 150 долара за барел, след което започна да пада и сега е около 70.
Цената на газа се увеличи с 50 на сто за една година и се поуспокои. Докога?
Инфлацията у нас за 2007-а беше 14 процента, а за 2008-а, въпреки оптимистичните прогнози, може би ще ги надскочи.
Жилищата и в София, и в другите градове на страната повишиха рязко цените си, обаче се очаква, че ще задържат на тези равнища, пък току-виж и паднали.
Лихвите по кредитите вървят нагоре и който е взел заем от банка било за жилище, било за кола, било за ремонт и обзавеждане сега трепери как ще го изплаща.
Световната криза изправи пред фалит цели банкови империи и предизвика истерия сред милионите вложители, дори един от най-богатите хора на света, президентът на руския "Лукойл" Вагит Алекперов, се ожали: "Беден съм, от 14,3 милиарда долара през миналата година, сега парите ми останаха наполовина!" Още 230 руски олигарси загубиха царски състояния. Отделно - западните!
Малки държави като Исландия и Унгария са пред фалит и търсят огромни заеми, а САЩ хвърлят 700 милиарда долара, за да спасяват положението...
Какво става в този луд свят, има ли нещо сигурно и кое е то?
Да, има - златото!
- Юруш на златото - там е спасението! - призовават наши и чужди финансисти.
И въпреки недоверието, би следвало спокойно да се помисли по въпроса, защото откакто се помни човекът, златото е една от най-стабилните инвестиции и който влага състоянието си в злато, е рахат.

Колкото и невероятно да звучи, най-старото находище на скъпоценния метал се намира в... България, недалеч от Варна. Археолозите определят, че то е разработвано 5000 години преди новата ера! Учени са изчислили: оттогава до наши дни човечеството е добило 145 000 тона злато. Около една трета от него днес се намира на дъното на моретата и океаните, тъй като е било пренасяно от колониите и много от корабите са били потопени при бури или при пиратски нападения. Остават около 100 000 тона - те са или частно притежание, или резерв на всяка една от съществуващите държави в света.
Знае се, че само САЩ сега притежават 7 750 тона злато, което се пази при изключителни мерки за сигурност във Форт Нокс и се оценява на около 100 милиарда долара.
Българското златно съкровище е скрито в подземията на БНБ в София. Има легенда, че дълбоко под банката минава голяма река и златните кюлчета са наредени в

хитроумно изработен тайник,

до който жив злосторник не може да се добере, като само трима пазители на златото знаят пътя. Вярна ли е тази история или тя е само красива приказка няма кой да каже.
Златото е метал с отлична електропроводимост и отлична отразяваща способност. То не корозира и е идеален материал за направата на контакти. Неслучайно всички контакти в космическите совалки са от злато.
Негов символ в Периодичната таблица на Менделеев е Аu, което идва от латинското aurum, а това значи "тлеещ огън". Един атом на златото съдържа 79 електрона,79 протона и 79 електрона.
Известна е изключителната му плътност. Класически пример е куб със страни по един метър - той побира един тон вода. Налее ли се злато обаче в този куб, той би събрал 19,3 тона. Точно затова следният пример: най-голямото кюлче злато е изработено в Япония на 15 декември 1999 г. То има формата на паралелепипед с безкрайно скромните размери 40,5/19,5/16,0 см, но с тегло... 200 кг!
Уникална е и гъвкавостта на златото. В това отношение то е шампион сред всички метали, тъй като поради голямата му пластичност от 1 грам злато може да се изтегли нишка с дължина 3 км!
Не се окислява, когато е чисто има блестящ светложълт цвят,

може да се драска с нокът

понеже е много меко.
Позволява смесването със сребро и тогава цветът му избледнява; смесено с мед, цветът му става червеникав; смесено с платина, получава почти бял цвят, поради което се нарича бяло злато.
Без него бижутерията не би могла да съществува, но то почти никога не се използва чисто, понеже е много меко. Най-често украшенията от злато съдържат примеси, за да бъдат по-твърди. Неслучайно щом стане дума за примеси, на бял свят излиза една история от древността.
Царят на Сицилия Хиерон (250 г.пр.н.е.) дал на своя придворен златар злато, за да му направи корона. Щом тя била готова, Хиерон я погледнал и съмнение загризало душата му - сторило му се, че златарят е отмъкнал част от златото, като го е заменил със сребро. Но как да го докаже?
Възложил тази мисия на Архимед, който знаел, че златото е по-плътно от среброто и ако в короната има сребро, тя ще бъде с по-голям обем. Когато един ден се потопил във ваната да се къпе, се досетил как да го изчисли. Побъркан от възторг, той изскочил от ваната и

започнал да крещи "Еврика" като тичал гол

по улицата.
Успокоил се и взел един съд. Потопил в него същото тегло чисто злато, колкото тежала короната. После напълнил съда с вода до ръба. Извадил златото и потопил короната. Водата преляла, а това значело, че златото за короната е примесено със сребро. Тази история дала на света израза "да крадеш от короната"...
И тъй като стана дума за крадене, най-големият обир е направен през 1983 г. на лондонското летище "Хийтроу". Бандитите успели да ограбят склад за съхранение на ценности, като взели 6 800 златни отливки на обща цена 25 милиона лири стерлинги.
Ако обаче се върнем назад във времето, безспорно най-варварският и най-жестокият обир в човешката история е извършен през 1532 г. от испанците, които залавят водача на инките Атахуалпа. За да го пуснат на свобода, той им предлага злато, което може да напълни една стая с дължина 7 м, ширина 6 и височина колкото човешки бой! Понеже се знае че всичкото злато, добито откакто свят светува, би се поместило в куб с размери 20/20/20 метра и ще има тегло около 145 000 тона, можем да си представим фантастичните съкровища на империята на инките, завладени от испанците.
Когато стаята е напълнена и испанците взимат златото, те

убиват вожда на инките, въпреки даденото обещание...

Още не е забравен големият обир на злато от ЦУМ в София преди няколко години, а съобщенията за нелегален превоз са едва ли не всекидневие в българските новини. Твърде често се използват изкусно направени тайници в камиони и леки автомобили, където престъпници крият златни и сребърни бижута, валута, наркотици.
Преди обаче да се стигне до износ, бил той легален или нелегален, златото следва да бъде извлечено, макар че то се намира навсякъде в природата, но в началото се правят сложни изчисления дали е икономически изгодно да се пристъпи към промишленото му производство. Получава се чрез цианиране - евтин метод, обаче опасен за природата, или чрез хумусови киселини - по-скъп метод, който е безвреден и дори полезен за почвата.
В някои от българските находища съдържанието на злато е много високо: в Чала, Хасковско, - 14 грама на тон, като там има един хоризонт с фантастичните 100 грама на тон! В Маджарово е 30 грама.
Разсипното злато, което се получава чрез промиване на речен пясък, е в ръцете на частници у нас. Най-златоносни са реките край Момчилград и Златоград, златни люспи има и в речния пясък край село Долно Уйно, Кюстендилско. Още през 1860 г. две англичанки, които пътуват през България, разказват в своите пътеписи за добива на злато от речен пясък и описват страната ни като земен рай - и заради природата, и заради златните й съкровища.
Добивът от реките е забавление, почивка, сближаване с природата, но и начин за изкарване на добри пари. Специалисти казват, че ако човек работи сериозно едно лято, не само никак няма да съжалява, но даже ще си тръгне за вкъщи много засмян.
Знаменитият американски писател Джек Лондон спира дъха на читателите със своите разкази за премеждията на златотърсачите от цял свят в Клондайк. Те идват тук с надеждата

да станат милионери за... една зима.

И поддържат пламъка на тази надежда с историите за преуспели мъже, попаднали на цели планини от злато. Всъщност това не е съвсем невъзможно, но се случва един път на милион пък даже и на десет милиона.
Такъв е примерът с най-едрото монолитно парче злато, намирано досега. То е с тегло 68 кг (!) и е лежало край черен път в Австралия. Открито е на 5 февруари 1869 г.
Разбира се, такива находки са достойни за книгата "Гинес". Иначе златото се извлича след обработката на хиляди тонове руда. В мое интервю преди време със ст.н.с. д-р на геоложките науки Вълко Гергелчев го запитах колко са златните залежи на България.
- Знаеше се за 13 800 тона на стойност около 140 милиарда долара. Сега прогнозата е за 16 000 тона, които струват 202 милиарда долара ( днес вече 233-237 милиарда поради растящата цена, б.а.)
- Това са фантастични цифри! Сериозно ли говорите?
- Абсолютно.
- Освен злато какви други ценни метали можем да получаваме от рудата?
- Сребро и мед, олово, цинк, антимон, живак, германий и още 10 редки елемента.
- Колко средства са необходими, за да започнем мащабен добив?
- В случай, че се потвърдят прогнозите ни, в повече от половината находища имаме построени рудници и обогатителни фабрики, затова средствата не са големи.
- Смятате ли, че можем сами да се справим, за да бъде облагодетелствана страната ни?
- Напълно.
- Цената на златото се вдига, нали?
- Златото винаги държи цена, а последните години тя определено се покачва, така че категорично си струва хората, от които зависи, да обърнат поглед към тази възможност. Стига сме се оплаквали колко бедни сме ние и колко бедни са нашите земи на нефт, на газ, на въглища, на всякакви полезни изкопаеми...
- Час по-скоро трябва да се събудят държавните институции!
- Веднага, веднага! Още има специалисти, но те вече са на години и след едно десетилетие няма да ги има!
- Какво искате да кажете на управляващите, д-р Гергелчев?
- Може би един пример ще бъде много по-убедителен от дълги приказки: ако в следващите години разработим добива на злато в страната,

ще започнем да вадим по 50 тона годишно,

а това прави 100 милиона долара (днес доста повече, б.а.)!
- Всяка година?
- Всяка година по 100 милиона долара! Като това е само началото!
- И още?
- България е истински Остров на съкровищата. Какво още чакаме - да ги вземем!
Тези извадки от интервюто ми с геолога д-р Вълко Гергелчев, изследовател на нашите златни находища, показва, че България е сред най-богатите страни в Европа и ако проявим мъдрост и енергичност, можем не само бързо да си върнем външния дълг, но и да живеем сто пъти по-добре.
В същото време отново се потвърждава стремежа на българина да бъде спокоен за състоянието си и да избегне драматичните сътресения отпреди десетина години, когато мнозина загубиха парите си. Затова те сега поглеждат към златото и констатациите са, че през последните 2 месеца все повече народ се юрва да купува. Предлагат се кюлчета от 5, 10, 50, 100, 250, 500, 1000 грама. Кюлче от 1 кг струва 40 000 лева в момента и се радва на голям интерес от заможните клиенти. Златото е с чистота 99,9 на сто, а монетите от злато - с 999,9. Кюлчета с посоченото тегло се продават в някои от банките.
Най-популярната мярка за злато е карат, като 24 карата е почти 100 % съдържание на злато. Банкерите го мерят в унции - 1 тройунция е 31,1 грама, като цената й варира между 848 и 900 долара.
У нас злато се лее в Комбината за цветни метали край Пловдив - миналата година 300 кг, тази се очакват 500. Тъй като не можем да произвеждаме над 12 тона годишно, както е изискването, нямаме право на свой щемпел. Затова пращаме наше злато в швейцарска рафинерия.
Българските златни запаси са 41 тона на стойност над 1,5 милиарда лева. Съхраняват се в няколко големи европейски банки, за което получаваме лихва.
През 1960 г., за да не фалира държавата поради големи икономически затруднения, Тодор Живков продава златния резерв от 24 тона, натрупани преди Девети септември, на Съветския съюз. България получава около 23 млн. долара от сделката.

Собственик на златарски магазин в центъра на София ми каза:
- Вие сте стотният, който се интересува от цените на златото.
- Нещо пиша - затова.
- Тогава напишете, че за последните 2-3 месеца, въпреки истерията, цената на обработеното злато се е качила само с 2 лева - от 40 на 42.
- Купува ли народът?
- Купува, но повече пита.
- И вие какво му казвате?
- Казвам му, че един хубав пръстен от 4-5 грама струва само 200 лева и всеки може да си го позволи. Обаче да го вземе от реномиран магазин, а не от случаен човек и щом е намислил да си купи накити от злато, винаги най-напред съвет с бижутер.
- Да се залага на златото в днешното несигурно време е за предпочитане - това ми обяснявате, нали?
- Иска ли питане. Златото е велика сила, златото върти света откакто той съществува!

Фаберже и Челини - баш майсторите

Петер Карл Фаберже (1846 - 1920) е смятан за най-големия майстор златар на всички времена. Работил е като придворен бижутер на руския царски двор. Прославя се когато цар Александър III подарява на жена си Мария изработено от майстора златно великденско яйце, от което тя остава възхитена. На Фаберже е поръчано да прави по едно яйце всяка година за подарък на Мария. Той успява да изработи 50 изумителни по красота творения. От тях до нас са стигнали 42, а на другите 8 следите се губят.
Другият най-прочут златар в света е италианецът Бенвенуто Челини (1500 -1571) - съвременник на Леонардо и Микеланджело. Негово творение е Солницата на Челини, която през май 2004 г. изчезва от музей в Австрия и досега не е открита.

Златните резерви на някои държави в долари

Китай 1 534 000 000 000
Япония 954 100 000 000
Русия 476 400 000 000
Индия 275 000 000 000
Тайван 274 700 000 000
Южна Корея 262 200 000 000
Бразилия 180 300 000 000
Германия 136 200 000 000
Франция 98 240 000 000
Италия 94 330 000 000
Тайланд 87 460 000 000
Мексико 87 190 000 000
Либия 79 600 000 000
Турция 76 510 000 000

25.10.2008

Мнения по темата: