БСП вля млада енергия в редиците си

Сергей Станишев категорично бе преизбран за нов мандат начело на партия

Александър Симов
Искра Милева

С драматично гласуване за състава на Висшия съвет на БСП ще се запомни 47-ият конгрес на партията. Към 10 часа в неделя председателят на комисията по избора Дора Янкова излезе пред делегатите и обяви, че на първи тур са избрани едва 27 души, които са събрали гласовете на 50% плюс един от гласувалите. А от Контролната комисия необходимите гласове бе получила единствено преизбраната й председателка Валентина Богданова.
В тази ситуация Янкова се обърна към залата и призова делегатите да решат как да бъдат избрани останалите по вишегласие или да се проведе втори тур с тайно гласуване. Лично председателят на партията Сергей Станишев стана, за да вземе думата и препоръча на делегатите да подкрепят тайното гласуване, за да има новото ръководство достатъчна степен на легитимност. Министърът на културата Стефан Данаилов също призова делегатите да гласуват тайно. Срещу предложението обаче се надигна цяла буря от възражения. Много от делегатите бяха членовете на ВС да се попълнят по вишегласие, а делегат от Пазарджик дори предложи Висшият съвет да остане от 89 души, а останалите кандидати да се подготвят по-добре и да се опитат следващия път.
Благодаря на Пазарджишката организация, че ми дава възможността да бъда единствен прокурор на партията, но аз просто не я искам, обърна се към делегатите и Валентина Богданова.
В крайна сметка обаче след гласуване и прегласуване делегатите отхвърлиха искането за таен вот и приеха квотата на ВС да се попълни с вишегласие, въпреки недоволството на ръководството от това решение. Преди това Дора Янкова обяви, че Сергей Станишев е преизбран с 97,47% от гласовете на делегатите. За него бяха гласували 809 делегати от общо 853, които са пуснали бюлетина.
Близо 70 от общо 181 членове на новия Висш съвет на партията са младежи до 35 години, коментира по-късно състава на ВС Станишев. Той допълни, че за него този факт е много важен, защото се е посветил на каузата да обнови партията, както и да привлече младото поколение в нея.
Избраното ръководството на БСП е добро, защото съчетава и нови кадри, и обновление, и запазване на приемствеността като ключов принцип в развитието на една партия, коментира пред журналисти и лидерът на столичната организация на социалистите Румен Овчаров. Той допълни, че новите лидери и лица не се изграждат с изкачването им със скоростни асансьори направо до върховете на партията. Те първо трябва да се докажат в реалния живот, смята той. По думите на Овчаров в БСП няма лобита. (Списъкът на всички новоизбрани членове на ВС четете на стр. 3-4.)
47-ия конгрес на БСП започна по доста неординарен начин в събота сутринта. Оркестър на живо, който изпълняваше джазови импровизации, посрещна 894-те делегати на форума в зала 1 на НДК. Повечето от тях се събраха с настроение, въпреки леденото време навън и падналия първи сняг, който направи София почти непроходима. Като шега делагатите си разправяха, че трамваите не се движат не заради заледените релси, а заради страхът на Бойко Борисов, че пристигайки с трамвай, социалистите ще дадат подкрепа на Сергей Станишев.
Лидерът на БСП в същия шеговит дух честити на левите първия сняг и изрази надежда той да създаде "добро и светло настроение, хубава реколта за селското стопанство и добър зимен сезон за българския туризъм. По-късно с изпълнението на българския химн, химна на Европа и Интернационала бе даден фактическият старт на конгреса.
На форума присъства лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски и заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, както и министърът от ДПС Джевдет Чакъров. Над 18 чуждестранни гости от Чехия, Германия, Малта, Черна гора, Гърция, Армения, Франция, Словакия, Китай и Виетнам също бяха гости на конгреса. Работата на конгреса пък бе отразявана от над 200 журналисти, 30 от които представители на чужди медии и агенции. Сред гостите на конгреса журналистите забелязаха и Марио Николов, който е обвиняем за източване на европари, както и бившият банкер Валентин Моллов.
На делегатите бе прочетено специално обръщение към форума от президента на България Георги Първанов. Надявам се 47-мият конгрес на БСП да намери най-верните политически решения за осъществяване на пълен и успешен управленски мандат в името на просперитета на България, се казва в него.
Малко по-късно в конгресния пресцентър председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе връчи на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев паметен медал за приноса му в културно-просветното движение на българската общност в Украйна. Премиерът получи и копие от документа, с който е основана Болградската гимназия, най-голямото българско училище извън пределите на страната ни. Антон Киссе изрази благодарност за помощта, която българското правителство е предоставило на гимназията - парични средства, компютри, учебници.

Социалистите:

Не даваме понятието "народна" на опозицията

"Няма никакво основание да предоставим понятието "народна" на опозицията. С тези думи се обърна към делегатите на 47-ия конгрес на БСП председателят на комисията, подготвила програмата, Георги Пирински. След почти едночасови дебати, в които бяха изразени различни виждания как да се приеме новата програма на левицата, гласовете си за нея дадоха 683 от делегатите, 11 бяха против, а 8 се въздържаха, с което документът бе приет.
В програмата се посочва, че БСП е лява народна партия, която насочва своята дейност към всички социални слоеве, като на първо място защитава интересите на хората на труда, на изоставените и нуждаещите се от грижа и подкрепа. БСП е масова партия, която провежда последователна политика за социална демокрация и ще работи за формирането на широка средна класа, се посочва в документа. В програмата на партията се залага на смяна на неолибералния модел със социална алтернатива - достъпно и качествено образование и здравеопазване и равнища на доходи, осигуряващи достоен стандарт на живот. В новата програма се залага и на данъчната и бюджетната политика като определящи насоката на общественото развитие.
Дали програмата да бъде приета на конгреса или само да се определи рамката й, бе акцентът на изказванията на делегатите. Делегатът от София Иван Генов заяви, че открива три различни "постановки" за БСП - като социаллиберална, социалдемократическа и социалистическа партия.
Илия Божинов пък заяви, че е по-добре програмата да се приеме след няколко месеца, което по думите му ще е по-добре, тъй като ще стане в предизборна ситуация. Младият делегат Александър Смочевски заяви, че вижда доста заемки в програмата и също поиска конгресът да не взима решения по нея. Според председателя на Движението на ветераните в БСП Владимир Топенчаров отлагане на приемането й ще бъде опасен знак за това, че конгресът не е подготвен.
"Същината като полза на програмата е в раздел първи, който говори за единство между същност и цели", заяви преди гласуването Георги Пирински. По думите му с приемането на документа партията ще се освободи от разделящия я спор, а именно "дали сме с базисните ценности, или правим отстъпление". "Докато спорим дали сме намерили най-добрите леви и социални постановки, в обществото се налага пазарното, либералното начало", добави той. Трябва да се постараем в тази невероятно сложна обстановка да се ангажираме с управлението на България и едновременно с това да останем верни като идентичност на партията, заяви още Пирински. Той призова онези, които предявяват претенции, да проявят повече активност като цяло.

Шефовете в партията с право на два мандата

Всички представители на БСП, които са избрани за кметове, областни управители, евродепутати, народни представители, министри и заместник-министри, както и ръководители на държавни агенции, няма да могат да бъдат председатели на общински, районни, градски и областни съвети на партията. Това решение взе 47-ият конгрес на БСП при приемането на нов устав на социалистите. Решението подкрепиха 335 делегати, 99 бяха против, 48 се въздържаха.
Предложението предизвика доста ожесточени дебати в самата зала. Димитър Дъбов предложи текстът да отпадне, защото това означавало от другата седмица отново да започнат конференции по места. В преходните разпоредби е записано, че избраните партийни органи, формирани преди приемането на новия устав, запазват състава и структурата си до следващия цикъл отчети и избори, заяви в отговор Бойко Великов, председател на комисията по подготовка на новия устав. Това означава, че правилото ще трябва да влезе в сила след три години. Румен Овчаров също се обяви срещу предложението. Въпреки това обаче то бе прието от залата.
Изборът на всички органи на партията и на нейни представители в публичните власти е таен, е записано в документа. Изключения могат да се предвидят в основните партийни организации, в които изборът може да бъде и явен по решение на събранието, или за всички други органи - при решение с мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието при наличие на кворум. Текстът одобриха 568 делегати, 5 бяха против и 6 се въздържаха. Кандидатите за изборни длъжности на общинско, районно и градско ниво ще трябва да имат не по-малко от една година партиен стаж. От кандидатите за Висшия съвет и Общопартийната контролна комисия ще се изисква да имат не по-малко от две години партиен стаж.
С новия устав се въвежда и отдавна коментираната мандатност на партийните органи. Това означава, че няма да се позволява избирането на едно и също лице за председател на БСП, както и на общинските, областните и районните председатели за повече от два последователни мандата. Мандатността с приемането й няма обратна сила, обясни Бойко Великов. Мандатът на председателя на БСП ще се удължава за срока, в който той е министър-председател. В документа беше записано, че химн на БСП е "Моя страна, моя България".
С новия устав се въвежда статутът на съратник и симпатизант, които ще имат право да участват във формирането на политически позиции. Новите норми предвиждат Висшият съвет на БСП да се преименува на Национален съвет. Съставът на Изпълнителното бюро на партийните организации ще се избира по предложение на председателя на организацията. То ще се състои от двама заместник-председатели, отговарящи за партийната дейност и за местната политика, двама секретари - за коалиционната и за медийната политика, говорител, секретар-касиер и членове, чийто брой ще се определя от общинския съвет. В документа се предвижда и формирането на малдежко обединение на партията. Новият устав на БСП беше приет с 517 гласа "за", без против, и 3-ма въздържали се.

Сергей Станишев:

Можем да спечелим изборите

Убеден съм, че нашата партия е в състояние действително да спечели следващите парламентарни избори. Това не е просто мечта или самоцелна амбиция. През последната година дадохме доста ясни доказателства, аргументи и факти, че това, което БСП е обещала, го изпълнява. Това заяви в заключителната си реч пред делегатите на 47-ия конгрес лидерът на партията Сергей Станишев. Той благодари за доверието, което са му оказали социалистите. Според него висшият форум е изпратил три основни послания - че БСП е консолидирана, че е партия, която се обновява, и че е в състояние да дискутира реалните проблеми на обществото.
Според Станишев на БСП й предстоят много трудни месеци на политическа схватка с политическите противници на социалистите. "БСП ще бъде и занапред водещ политически фактор в България, защото има какво да дадем на страната", категоричен беше той.

Снимки Благовеста Цветкова и Юрий Стоянов

24.11.2008

Мнения по темата: