Лъвчета

На час по лъжичка пряка демокрация

Да туряме ли на свободата букаи?

Д-р Наталия Киселова

В Ирландия не се страхуват да правят референдуми

Заради световната финансова криза проблемите с парното и "Кремиковци" сякаш незабелязано протича второто четене в комисията по правни въпроси към Народното събрание на един изключително важен законопроект - за пряко участие на гражданите в управлението. Внесеният от Янаки Стоилов и група народни представители (от парламентарните групи на КБ и НДСВ) проект ще отмени приетия през есента на 1996 г. Закон за допитвания до народа. За повече от 10 години този закон не улесни провеждането на поне един национален референдум.
До скоро си мислех, че формалните пречки за това са някъде между редовете и алинеите на закона. Присъствието ми на заседание на водещата комисия на 30 октомври вече ме навежда и на друга причина - доста субективна. Причината се оказва прозаична - страхът на политическите представители. През цялото време народните представители (независимо от тяхната политическа принадлежност) показваха и показват страх от възможността народът (активните граждани) да изразяват мнения и становища, които са различни от тези на политическия елит. Какво по-демократично от изразяването на различни и невинаги противоположни разбирания по определен общозначим за обществото въпрос?
Ако законопроектът за пряко участие на гражданите в управлението беше вече действащо право, как биха постъпили (се възползвали) различните социални групи (за натиск)? Аз лично бих участвала в инициативен комитет, който да събере подписи на граждани и да поиска насрочването на национален референдум по въпроса: "Необходима ли е законодателна уредба в Семейния кодекс на съвместното съжителство на еднополови граждани?". Представям си как веднага ще се чуят гласове, че не това са проблемите на обществото, как пък опряхме до гейовете и лесбийките! Един от митовете на българския преход е, че гражданското ни общество е толерантно. Мразим само различните (хората с увреждания, представителите на религиозните и етническите малцинства, хомосексуалните)...
Събирането на подписи от инициативен комитет (в проекта 150 000, а по предложение на комисията - повече от 200 000)* и отправяне на искането до Народното събрание са само първата стъпка в процеса на организиране и провеждане на национален референдум. След позитивното решение на парламента и определяне на датата за произвеждане на референдума от президента идва най-трудното - разяснителната кампания. При нейното реализиране се излагат мненията, за да си изградят гражданите свое - дали е необходима легална уредба на личните и имуществените отношения между две лица от един и същи пол, които не могат да сключат брак.
И тук идва краят на въображаемата кампания за свикване на национален референдум за еднополовите съжителства у нас. Защото, ако водещата комисия (след силно завишаване на подписите, които са необходими, за да се предизвика национален референдум) предвиди и минимален процент на участие на гражданите (при провеждане на парламентарни избори такъв процент няма!), за да е легитимен референдумът, то е по-добре Народното събрание да не приема нов закон...

* В законопроекта се предлага задължително произвеждане на националн референдум, ако подписката е подкрепена от достатъчно голям брой граждани. В проекта се предлага този брой да е 300 000, а по време на заседанието на комисията - 600 000.

Един Еразъм престой
(включване от Лион)

Магдалена Падалски

Един красив изглед от Лион

През април тази година в университета, в който завършвам висшето си образование, Нов български университет, бяха сроковете за подаване на документи за участие в секторна програма "Еразъм", към програма "Образование през целия живот". Международният или по скоро междукултурният обмен на млади хора, студенти, винаги е предизвиквал голям интерес у мен. И така проверих условията за достъп до участие и подадох своите документи. В края на май вече беше ясно, че съм одобрена и че заминавам за Лион, Франция, в университета "Люмиер, Лион 2" за дипломантски семестър. Със заминаването си нямах по конкретни очаквания за престоя, освен че трябва да завърша дипломната си теза, която е посветена на местното самоуправление.
На 31 август вече бях в Лион и всичко около мен и записването ми в университета през първите две седмици мина успешно. Запознах се с хора от най-различни култури, от близки и далечни краища на Земята. Започнах да събирам литература и да пиша усърдно тезата си. Не след дълго с помощта на университета пред мен се появи възможност да започна стаж в районна община в Лион, за да мога от първа ръка да получавам необходимата ми информация, свързана с местната власт и дипломната ми работа. Стажът ми ще приключи в края на ноември и се надявам дотогава всичко да върви така добре, както и до момента.
Не бях планирала чак такова развитие на нещата около мен, но сега съм повече от удовлетворена, че точно по този начин се случват. Оценявам високо тази ми предоставена възможност и ще положа необходимите усилия, за да не разочаровам хората, гласували ми доверие.
С тази кратка статия искам да призова всички студенти в България да проверят какви възможности за обмен предлагат техните специалности и да не се колебаят да заминат и да натрупат опит в международна среда. Лично според мен това е много по-ценно и откъм знания, и откъм опит, от предварителното взимане на изпити и отиването на бригада. Това, което се случи с мен сега във Франция, съм сигурна, че би се случило навсякъде, стига студентът да положи усилия и да покаже интерес към тематиката. Програма "Еразъм" е насочена изключително към повишаване качеството на висшето образование в Европа и поради тази причина би насърчила студента към по-добро развитие, независимо от научната му област.
Успех на всички, които ще съберат кураж да заминат!

Новият устав на БСП прави сериозна крачка назад

Скъпи приятели,

По случай 14-ата годишнина от основаването на Българска социалистическа младеж (26 ноември 1994г.) се обръщаме към всички бивши, настоящи и бъдещи членове, симпатизанти и приятели на БСМ и към българското общество със следното послание.
47-ми конгрес на БСП взе едно много противоречиво решение за създаването на т.нар. "Младежко обединение", по същество нова младежка организация на БСП. Приетият чл. 45 от новия устав на БСП е неприемлив стремеж към централизъм и ограничаване на плурализма и демократичността в левицата.
Като млади хора, демократи и социалисти искаме да изразим разочарованието си от приетата разпоредба в новия устав на БСП, с която се подменя досегашната младежка организация на БСП - Българска социалистическа младеж.
БСМ създаде лидери, изповядващи нов начин на мислене, справящи се достойно с отговорности в управлението на партията, в централната и в местната власт; допринесе за развитието, модернизацията и международното признание на партията.
БСМ през 14-те години от създаването си беше мощен фактор в полза на демократизацията и европеизацията на БСП.
За съжаление през последните 7 години се забелязва сериозно отстъпление от тези принципи във вътрешния живот на БСП. Механичното подменяне на младежката организация с подчинена вътрешнопартийна структура е само един пример в тази посока.
Хората, които създадоха, развиха и отстояваха принципите и целите на Българска социалистическа младеж, ще продължим да се борим за установяването на демократична, свободна и проевропейска левица като основна политическа сила в Република България.

Георги Николов,
председател
на Националния съвет на БСМ

Данаил Георгиев,
главен секретар
на Националния съвет на БСМ

27.11.2008

Мнения по темата: