Сърцето подведе Алексий Втори

Руският патриарх внезапно почина на 79-годишна възраст


Вчера сутринта почина патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори, съобщиха руските агенции, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски. Алексий е починал в резиденцията си в Переделкино. Причина за смъртта на патриарха е нарушаване на сърдечната дейност, съобщи РИА "Новости", като се позовава на анонимен източник.
Въпреки че здравето на руския патриарх бе силно разклатено, след като през 2002 г. той преживя тежък мозъчен инсулт и на два пъти изпада в кома, смъртта му се оказа неочаквана дори за неговото обкръжение, коментират руските агенции. Вчера той трябваше да вземе участие в дискусия за руския език и за културните ценности.
Заседанието на Светия синод, на което ще бъде определен редът на опелото и погребението на Алексий II, ще е днес, 6 декември. Патриархът ще бъде погребан в Богоявленския Елховски събор в Москва, обяви агенция "Интерфакс".
Митрополит Алексий бе избран за патриарх на Москва и цяла Русия на 7 юни 1990 година. През тези 18 години църквата стана една от най-важните институции в руското общество, коментират руските медии. С името на Алексий II се свързва възраждането на православната религия. Църквата получи възможност свободно да осъществява религиозна, образователна и благотворителна дейност. Бе образуван огромен брой нови епархии, бяха възстановени и построени над 20 хиляди храмове и манастири, бяха открити над 100 духовни учебни заведения. При Алексий Втори на 17 май 2007 г. бе подписан Актът за канонично общуване, което сложи край на почти вековното разделяне на руската православна църква.
Съболезнования във връзка с кончината на Алексий Втори изразиха известни руски и чуждестранни политици, духовни и обществени дейци. Премиерът Владимир Путин нарече смъртта на руския патриарх "голяма загуба за страната". "Това е много трагично и тъжно събитие. Алексий II бе истински патриарх, патриарх Московски и на цяла Русия", отбеляза главата на руското правителство. Заради смъртта на главата на Руската православна църква президентът Дмитрий Медведев обяви, че ще промени програмата на официалното си посещение в Индия и ще се завърне по-рано в Москва.
Патриарх Алексий Втори със светското име Алексей Михайлович Ридигер бе роден на 23 февруари 1929 година в Талин, Естония, в семейството на руски имигранти. Той бе 16-ият патриарх на Руската православна църква. Произхожда от германската балтийска благородническа фамилия фон Рюдигер, част от която приела източното православие през ХVIII век. След смъртта на патриарх Пимен Първи през 1990 г. Алексий е определен за негов наследник. Той е първият руски патриарх в историята на Съветския съюз, избран без натиск от страна на държавното ръководство и чрез тайно гласуване. За цялостната си дейност през 2000 г. Алексий е награден с националното звание "Човек на годината".
Според устава на руската православна църква новият патриарх трябва да бъде избран в течение на 6 месеца след кончината на Алексий. Кандидатът трябва да отговаря на следните изисквания: да бъде архиерей на руската православна църква, да има висше богословско образование, достатъчен опит в епархиалното управление, да се отличава с привързаност към каноническия ред, да се ползва с добра репутация и доверие сред клира и народа, да не е по-млад от 40 години. Агенцията припомня, че неведнъж за ролята на наследник на Алексий е споменаван митрополит Кирил.

06.12.2008

Мнения по темата: