Датата

8 декември

Празник на българските студенти - на заседание на Съвета на ректорите на 28.X.1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти. За пръв път 8 декември е отбелязан през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, по решение на Академичния съвет от 30.X.1902 г. След 1944 г. е заменен със 17 ноември - Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен.

1854 - папа Пий IX обявява формулировката на догмата за непорочното зачатие на божията майка Дева Мария.

1914 - ражда се първата жена генерал от Българската армия - ген.-майор Полина Недялкова (1914-2001). От 12-годишна живее в СССР, където през 1924-а емигрира баща й Антон Недялков, който получава смъртан присъда у нас за комунистическа дейност. През 1936-а завършва Военната академия за механизация и моторизация в Москва, като още същата година става интербригадистка в Гражданската война в Испания. Там е инженер по ремонта на танковата бригада на републиканските сили, като получава звание капитан и боен орден за рискова операция. След 1938-а работи в Автобронетанковото управление, като съдбата повелява в нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г. да е дежурна във военното министерство и да е човекът, предал заповедта за пълна бойна готовност и мобилизация на Червената армия. Участва във войната с II Украински фронт, като посреща победата в Сенец - на границата между Унгария и Чехословакия. Завръща се в родината си през 1952-а, като е начало на автотракторно управление и зам.-началник на главното автобронетанково управление. От 1967-а организира издаването и е главен редактор на сп. "Военна техника". През 1974-а пък получава и генералския чин. Умира в началото на януари 2001 г.

1920 - провъзгласена е Свищовската комуна след победата на БКП (т.с.) в общинските избори от 31 октомври с.г. На 5 август следващата година е разпусната, като е назначена тричленна комисия, която поема общинското управление.

1934 - в София се ражда българският музикант, композитор и диригент Вили Казасян (1934-2008) - дългогодишен ръководител и диригент на биг бенда на БНР. Възпитаникът на ВМЕИ-София (ТУ), учил задочно в Теоретико-композиторския факултет на консерваторията, а през 50-те прави като пианист дебют в "Джаза на младите". Свири и в оркестъра на Сатиричния театър, като по онова време създава комбо състава "Студио 5", с който първия изяви пред публика правят бъдещи звезди като Йорданка Христова, Богдана Карадочева и много др. От 1960-а, когато е създаден Естрадният оркестър на БНР, той е пианист в него, а по-късно близо 40 години - и негов диригент. Създава и дамския квартет "До ре ми фа", квинтета "Студио В", където се изявяват тогавашната му съпруга Надежда Ранджева, Ани Върбанова, Петър Цанков (първия барабанист на "Щурците"), Асен Гаргов, Стефан Димитров и Петко Петков. Организира радиоконкурса "Тромбата на Вили", участва от началото в развитието на "Златният Орфей" и на тв конкурса "Мелодия на годината". Създава десетки песни и инструментални пиеси, изпълнени от почти всички популярни групи и певци у нас, както и на музиката за тв сериала "Неочаквана ваканция", за лентите "Малкият Содом", "Тази хубава зряла възраст", "Ян Бибиян", "Горски хора", Горещи следи", "Човек на паважа" и др. и за театрални спектакли, тв и радиомюзикъли. Печели редица награди, сред които и "Сирак Скитник" (2005) за цялостен принос към БНР. За гърба си има и три брака, от които има един син и дъщеря - джаз певицата Хилда Казасян. Умира на 12.VII.2008 г.

1944 - II конна дивизия и Първа гвардейска пехотна дивизия освобождават Бояново. Пета пехотна дивизия освобождава Щип.

1974 - на референдум в Гърция две трети от избирателите гласуват за парламентарна република, след края на "режима на черните полковници", свалили през 1967-а с преврат гръцкия крал.

1980 - английският рок музикант и един от "бийтълсите" Джон Ленън (1940-1980) е прострелян късно вечерта в Ню Йорк с пет куршума от страдащия от мания за величие фен Марк Чапмън, който по-рано същия ден дори взима от него автограф.

2000 - осъществена е връзка с най-стария действащ космически апарат - изстреляната в соларна орбита на 16.XII.1965 г. 146-килограмова американска сонда "Пайнър VI" не само отговаря на сигнала от Земята, но й предава телеметрична информация от разстояние 133 млн. км от нашата планета. Първоначалният й срок на действие е бил едва 6 месеца.

08.12.2008