Жрец на музиката

Пловдивските филхармоници свирят в памет на Добрин Петков на 13 февруари

Пенка Калинкова

Концерт в памет на Добрин Петков (1923-1987) ще се състои на 13 февруари в Пловдив под диригентството на маестро Георги Димитров. 10 февруари е денят, в който големият музикант и диригент ни напусна. В програмата на предстоящата паметна вечер са включени концерти за пиано и оркестър от Й. С. Бах и Роберт Шуман и Симфония 7 от Лудвиг ван Бетовен, солист е известният пианист Веско Стамболов. Един от най-големите световни диригенти, както Васил Казанджиев казва за Добрин Петков, е свързан много години с Пловдивския симфоничен оркестър. През 1956-1962 и 1974-1987 г. той е главен диригент на Пловдивската филхармония. Прецизна изработка на детайлите и ярка еспресивност, съчетание на емоционално-психологическото начало със строгата рационалност, отбелязват познавачи за диригентското му майсторство.
Тези, които са свирили под неговата диригентска палка или са били слушатели и зрители в концертната и оперната зала, никога не могат да го забравят. Те са неговият оркестър и неговата публика. Беше всецяло, неистово посветен на музиката, неин жрец, вдъхновен интерпретатор и верен на името си - Добрин, който прави добрини. Това не се забравя. Главният диригент и директор на ОФД-Пловдив - Георги Димитров, е най-достоен продължител на неговото дело. Смята се за негов ученик - заедно са работили през 1974-1981 г. Той беше човекът, който ме направи диригент, независимо от всички специализации, през които съм минал впоследствие, казва Георги Димитров. Паметта за Добрин Петков е запечатана и в името на НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив.
Новата 2009 година за Пловдивската филхармония започна с бляскав и многолюдно посетен концерт на цигуларите Минчо Минчев и Николай Минчев. Голямото преживяване беше Брух концерт за цигулка и оркестър 1. През януари се състоя и още един необичаен концерт с участието на флейтиста Кирил Грозданов и на кавалджията Теодосий Спасов - под диригенството на Георги Димитров бяха изпълнени авторски произведения на двамата солисти, Концерт за две флейти и струнен оркестър от Вивалди и Концерт за флейта и оркестър от Ибер. Истинско забавление и удовлетворение за публиката при двама виртуози, изключителен диригент и оркестър от висока класа.
На 20 февруари се предвижда концерт, посветен на 200-годишнината от смъртта на Йозеф Хайдн със солист пианиста Божидар Ноев. Под диригентството на Георги Димитров ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър в ре мажор и Симфония "Часовника" от Хайдн, както и Концерт за пиано и оркестър 2 от Дмитрий Шостакович.

10.02.2009

Мнения по темата: