Интервю

Д-р Димитър Вандов:

Въпрос на чест и дълг е да останем в партията си

Длъжни сме да възстановим националната гордост на България, казва ексшефът на главното направление във външното ни разузнаване

"Наричащите себе си демократи усърдно ликвидираха органите на сигурността, за да могат безнаказано да крадат"

"Българските турци бяха достойни служители на разузнаването и достойни граждани на България"

Интервю на Лилия Томова

Димитър Вандов е офицер с 40-годишен стаж във външното разузнаване на България. Работил е 26 години в чужбина, 15 години - под прикритие в дипломатическите ни мисии. Завършил е Военното артилерийско училище "Г. Димитров" в София, журналистика в СУ и Разузнавателната академия на КГБ в Москва. Защитава дисертация и придобива научната степен доктор по история. Публикува научни трудове по съвременната история на Турция, по история на турската журналистика - 1831-1971 г., както и за съветско-турските отношения и турския печат по времето на Ататюрк, издадена за първи път в Германия на турски език от франкфуртското издателство "Инфограф", а на български език - през 2006 г.
Разузнавач, историк, журналист, д-р Вандов по време на три от задграничните си командировки е резидент, а в центъра е заместник-началник и началник на отдел Първи на Първо главно управление. О.з. полк. Вандов е член на Съюза на учените в България, владее турски, руски и френски език. Награждаван е с 24 държавни отличия - български и чуждестранни.

Снимка Благовеста Цветкова

- Чу се, че готвите ново издание на книгата си "Разузнаване по главното направление", д-р Вандов. Голямо ли е търсенето?
- Готвя второ допълнено издание, но не се лаская, че съм велик писател - книгата ми се чете, защото разказах честно за работата си в турския отдел във външнополитическото разузнаване на България. Първо главно имаше 17 отдела, но първият и най-голям безспорно беше точно нашият, и обяснението е, че основен и опасен враг на България беше Турция.
- Вече не е така, имаме нови съюзници и много се надявам, че нямаме нови врагове.
- Няма да спорим. Само ще припомня, че след Освободителната война - без никакво прекъсване, Турция води активна подривна политика против България, разузнавателните й органи много активно работят против националната ни сигурност. И ще го докажа - от 1878 г. та до ноември 1989 г. българските контраразузнавателни органи разкриват стотици турски терористични и шпионски организации, а само след 9 септември 1944 г. до въпросния ноември са разкрити и осъдени над 500 турски шпиони.
- Но не съм чувала години наред за нито един разкрит турски шпиони у нас.
- Няма как да чуете. За да се бориш срещу чужд шпионаж, трябват политическа воля и добре организирана и опитна контраразузнавателна служба с интелигентни и предани на родината си служители. Но безотговорни люде с предателски настроения унищожиха ДС.
- А ако разкрият вашето лично дело, извинете ме за въпроса, само патриотични документи ли ще има в него?
- Хората с моята професия не се страхуват от своите т.нар. досиета. Аз се гордея с делата си, живея с чувство на изпълнен дълг и към моята родина, и към моята партия. Така че ако искат да отворят досието ми - нека го сторят. Нямам от какво да се срамувам, ще продължа да гледам хората с чисти очи. Нека дори го публикуват цялото, за да се знае, че работехме като патриоти - денонощно, с чест и с риск за живота си, за националната сигурност. Така че няма хора, които да уплашат мен и колегите ми. Нали знаете, в библейските книги е записано - "По делата им ще ги познаете". А те какво правят - разкриха досиетата на наши дипломати, които сега са на отговорни постове в чужбина - това може да усложни отношенията на България със съответните страни. "Отварянето" на досиетата на агенти, помагали за разобличаване на шпиони, също е предателство. Сега тези агенти, или техните деца, могат да са например в Турция и е възможно да бъдат репресирани.
- Комисията работи по закон, казвали са го неведнаж.
- Разкрити са и досиета на наши разузнавачи, които и сега са на работа в Националната разузнавателна служба - това е просто грубо нарушение на закона. А делата ни са на родолюбци. И агентурният ни апарат беше национално богатство. Да не говорим пък, че т.нар. досиета разединяват нацията. Да не споменаваме и това, че вече малко хора биха се съгласили да работят за органите на сигурността - те пък без помощта на хората, т.е. без агентурен апарат, са абсолютно безсилни в борбата с престъпността.
- Имаше ли български турци сред агентите ви, а и в центъра?
- Хората като мен познаваме отлично българските турци. Много от тях работеха в разузнаването, твърде често - по Турция. Те са мои колеги, офицери от Първо главно управление, с права и задължения като всички останали. Гордея се с тях - не съм чул нито един да се срамува от предишната си работа или да се отрича от нея. Те никога не допуснаха "издънки", не се провалиха. Като техен колега, като техен началник гарантирам с името си - българските турци бяха достойни служители на управлението ни. И достойни граждани на България.
- Какво точно ви тревожи днес?
- Обяснявам - разузнаването и контраразузнаването са единната имунна система на държавата, а хората, дошли на власт след 10 ноември 1989 г., не знаеха, а и днес не искат да знаят това. Част от тях от неграмотност не си даваха сметка какво вършат, като ги съсипваха. Но доста наричащи себе си демократи отлично разбираха какво правят - те усърдно ликвидираха органите на сигурността, за да могат безнаказано да крадат.
- И кой е виновен за всичко това, според вас?
- Върхушката, която няма цвят и която се е обявила за "политически елит".
- От всички цветове?
- Разбирам въпроса ви и ще отговоря направо - да, от всички цветове. Но и аз, и другарите ми оставаме в БСП - просто изпреварвам въпроса ви. Оставаме при социалните идеи и в лявото пространство - за да се преборим за патриотична политика в защита на интересите на страната и народа ни. Аз от 16-годишен се боря за тази кауза, няма да се откажа и никога няма да напусна партията си. Друга е темата, че малко ни слушат и още по-малко ни чуват. Надявам се - засега.
- Г-н Вандов, това, че сте и колега-журналист, ми дава кураж да ви попитам - истина ли е, че веднага след 10 ноември 1989 г. МВР е унищожило значителна част от агентурните досиета? Макар да знам - ще ми отговорите, че не е вярно.
- Не, няма да отговоря така. Истина е. Отговорни ръководители от ведомството анализираха и предвидиха, че агентурните материали ще попаднат в ръцете на некомпетентни и враждебно настроени лица, поради което са разпоредили да бъдат унищожени досиета на ценни агенти и секретни сътрудници.
- Много ли досиета са унищожени?
- Хиляди. Даже десетки хиляди. Знам точната цифра, но тя не ви трябва. Заради това на 6 януари 1992 г. моят колега и добър приятел Стоян Савов - зам.-министър на вътрешните работи, се самоуби - седесарите намериха подписана от него заповед за унищожаването на агентурни досиета. Ген. Атанас Семерджиев и ген. Нанка Серкеджиева бяха подведени под съдебна отговорност.
- А какво се случи с изведените в чужбина нелегални български разузнавачи след 10 ноември?
- Бяха отзовани. Завърнаха се у нас. И техните досиета бяха унищожени. Защото в тях имаше информация кои агенти в разузнаваната страна са вербувани, и ако данните бяха попаднали в ръцете на хора, каквито сега има навсякъде, включително и в комисията по досиетата, за която твърдите, че работи единствено по закона, тази информация щеше да бъде предадена на противника ни.
- Чак дотам...
- Сигурно не сте забравила за "оня списък" с имената на наши разузнавачи, който беше предаден в чуждо посолство. Без разузнавателна информация просто не може да се управлява, ние допринесохме за икономическия просперитет на страната. Всички - и партньори, и врагове, ни признаваха професионализма. За 50 години създадохме солидна агентурна база, изградена с много човешки съдби, а и с много пари - тя е златен фонд на нашата външна политика. Престъпление и предателство на безродници е да се унищожава вече създаденото и няма страна по света, в която, като се смени властта, да се разсипват разузнаването и агентурният апарат. Простичък пример - военното ни разузнаване отбеляза 100-годишнината си, създадено е през 1908 г. с указ на Фердинанд, но си остава българско разузнаване. Защото службите работят за държавата - винаги в нейна защита.
- Вие лично сте подготвяли и внедрявали при противниците ни нелегали от ПГУ - ДС. Колко нелегални мъже и жени работеха за България?
- Няма да ви кажа. Приемете, че не си спомням.
- Връщам ви в днешната българска политика. Твърде често критикувате отношенията между БСП и ДПС, няма ли известно "професионално изкривяване" в погледа ви?
- Политическата прегръдка между моята партия и ДПС е неприемлива за мен.
- Критиката ви към БСП е доста остра...
- Да, често се изказвам по конкретни, според мен и другарите ми - погрешни решения на БСП. Но правя това с болка и със съзнанието, че всички честни социалисти трябва да се отнасят критично към грешките на нашата партия - просто за да я съхранят като водеща политическа сила в нашето общество. А ръководството на БСП не трябва да се радва на онези, които само му ръкопляскат и само го хвалят - това са хора душевно нечистоплътни и конюнктурчици. Няма безпогрешна партия, а на нашата й е особено трудно сега, когато управлява в тройна коалиция. За всички е ясно - нужни са компромиси. Но БСП трябва винаги твърдо да отстоява социалните си корени и да не прави - никога! - компромиси по сериозни социални и политически въпроси.
- Какво ще кажете в прав текст на съпартийците си и на тези, които ги ръководят?
- БСП не бива само понякога и съвсем свенливо да споменава, че е наследник на БКП - трябва да се гордеем с този факт. Знам, че не е лесно - постоянно някой ни клевети. Аз обаче членувам в БСП вече 62 години. Никога няма да се откажа от моята партия, доколкото силите ми позволяват, ще работя за нейното укрепване.
- А какви са прогнозите ви за предстоящите избори?
- Включително заради разпокъсаността на десните сили в страната и на лековатото поведение на лидера на основния ни опонент БСП увеличава шансовете си да се представи достойно. С глуповатото си поведение десницата ще продължи да губи влияние. Но БСП трябва без отлагане да подаде ръка за взаимодействие на всички леви и патриотични сили и да включи в листите си личности с неопетнени имена и национално значими.

07.03.2009

Мнения по темата: