Петолиния

Георги Минчев празнува 70 с "Есенна музика"

Гост-диригент на юбилейния концерт на композитора е Томас Калб

Снимка БНР
Георги Минчев и Томас Калб на репетиция в Първо студио на БНР

70-годишният юбилей на композитора Георги Минчев ще бъде честван тази вечер от 19 ч. в зала "България", научи ДУМА от Виолета Лалошева. Зрителите и слушателите ще имат възможност да чуят отново творби на неостаряващия български творец и да влязат в звуковата атмосфера, която Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Томас Калб (Германия) със солистка Стела Димитрова-Майсторова и с участието на Симо Лазаров ще създадат в тази вечер, посветена изцяло на музиката на Минчев. Проявата е организирана от Българското национално радио и директно ще се излъчва по програма "Христо Ботев".
Концертът ще бъде открит с най-новата и дългоочаквана творба, създадена специално за юбилейната вечер, буквално преди броени месеци, от композитора, и това ще е световната премиера на "Есенна музика". Вечерта ще продължи с Концерта за пиано и оркестър със солистка Стела Димитрова-Майсторова. С изпълнението на третата творба - "Контрасти", създадена по поръчка на Симфоничния оркестър на Хайделберг и прозвучала за първи път в Германия под негово ръководство, ще завърши авторската вечер на Георги Минчев.
Георги Минчев е един от най-известните и световно признати български композитори. Негови произведения са изпълнявани във Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия, Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания, Филандия. За световната културна общественост той е авторът на ораторията "Старобългарски хроники", вокалния цикъл за сопран, пиано и камбани "Фрески", балета по Рей Бредбъри "451 по Фаренхайт" и още много други забележителни творби, но най-вече с Концерта за пиано и оркестър - селекционирана творба от Международната асоциация на музикалните експерти в САЩ през 1979 г. и класирана на първо място между препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора в Париж през 1981 г.
Талантливият ученик на проф. Марин Големинов, на Родион Шчедрин, на Арам Хачатурян е носител на множество престижни награди. През 1989 г. Георги Минчев е удостоен с титлата "Почетен академик" и с отличието, равностойно на Нобеловата награда в областта на изкуствата - Европейската награда "Lorenzo Magnifico" на международната академия "Медичи" във Флоренция.
Професионалният и творческият път на Георги Минчев е свързан тясно с Българското национално радио. Дълги години той е директор на дирекция "Музика" и главен художествен ръководител, с принос за осъществяването на серията концерти "София-Белград-Атина", излъчвани по трите национални радиостанции. Композиторът продължава да съдейства и днес за активното сътрудничество на Българското национално радио с Европейския съюз за радио и телевизия и яркото присъствие на изпълнения на български композитори и изпълнители в международния музикален ефир. Той стана носител на Голямата награда на Българското национално радио "Сирак Скитник" за 2008 г.
Томас Калб завършва специалностите пиано и фагот, а по-късно дирижиране и композиция във Висшето училище за музика и сценични изкуства в родния си град Хамбург. През 1987 г. печели конкурса за диригенти на Музикалния съюз в Германия. Три години по-късно е ангажиран за главен капелмайстор в Гертнерплацтеатер в Мюнхен, а през 1992-а оглавява Националния театър на Манхайм. От 1993 г. Томас Калб е главен музикален директор в Хайделберг. През 1995 г. е удостоен с наградата на Съюза на немските музикални издатели за най-добра концертна програма за сезона 1994-1995 г. Томас Калб дирижира симфонични концерти, записва за радиото и телевизията с Мюнхенската филхармония, с радиооркестрите на Баварското и Северногерманското радио. Гастролира редовно в Мюнхен, Комише опер в Берлин, има турнета в САЩ, в Русия и в страни от бившия Съветски съюз, във Франция, Италия, Израел и Дания.

"Арабеск" отново размества пластовете

Премиерните спектакли "Пресичане на пространството 2" на Мила Искренова и "Квартет" на Боряна Сечанова, които за първи път ще бъдат представени пред публика утре от 19 ч. в театър "София", са подчинени на мотото "Еднакво различни", научи ДУМА от Мая Михайлова. Едни от най-интересните и оригинални хореографи в областта на съвременния танц в България отново ще интригуват публиката и ще я провокират, търсейки еднаквостта в различието.
"Еднакво различни" се състои от две едноактни танцови пиеси, обединени от обща идея - зависимостта ни един от друг, която унифицира индивида и определя границата на поведението ни. Спектаклите са построени изключително върху индивидуалните възможности на всеки танцьор от трупата на "Арабеск". Максимално се използват актьорските, импровизационните и танцовите им умения.
В спектакъла се разкриват самият процес на изграждането на танцовия конфликт и личностите, които участват в него. Танцьорите търсят възможни връзки за диалог между самите тях. Изправени пред динамични промени на възгледи и виждания, търсени на сцената, конфликтът между тях се решава с изразните средства на колажа. Това дава възможност за разместване на пластовете на смисловите акценти и ново обобщаване на идеята.
"Пресичане на пространството 2" е по композиции на Георги Арнаудов и Асен Аврамов и с японски ударни инструменти. Музиката конструира различни звукови пространства, прехвърляйки границите между контрастни състояния и образи. Дискретната визуална среда, в която танцьорите телесно "огъват" пространсвото, е дело на Цветанка Петкова-Стойнова.
"Квартет" е по музика на Едвард Григ. Посланието на спектакъла е вплетено в дизайна на костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова, както и в цялостното оформление на сценичното пространство.

Кени Джи включва София в концертно DVD

Снимка "Жокер медиа"

Носителят на "Грами" Кени Джи ще включи кадри от първия си концерт в София на 1 май в свое концертно DVD, което ще издаде след края на сегашното си турне, научи ДУМА от Радост Пенева. Един от най-известните саксофонисти в света ще запечата най-романтичните и стилни моменти от вечерта на 1 май в зала 1 на НДК заедно с кадри от предстоящата му изява в лондонската Роял Албърт хол следващия понеделник. У нас именитият изпълнител пристига с още петима страхотни музиканти, с които свири заедно вече повече от 20 години. Робърт Демпър - пианист и кийбордист, е съученик на Кени Джи и е член на бенда му от 1987 г., a през годините свири с много светила на джаз музиката. Джон Реймънд е човекът с китарата и е в бенда от 1983-а, а басистът Вейл Джонсън e в състава от 1986 г. Рон Пауъл - невероятният перкусионист в последния албум на Кени Джи - "Rhythm&Romance", който несъмнено ще зазвучи и в София, е със запазено място от 1988 г. Даниъл Беджарано е най-младият член на добре сработения бенд, който обаче достойно се нарежда до изброените музиканти с богат опит и дискография, участвал в редица музикални проекти с други изпълнители.
За концерта на 1 май известният саксофонист пристига с чартърен полет от Букурещ, като това ще са единствените му два концерта на Балканите. От България Кени Джи отлита за Истанбул, а програмата му е запълнена с участия в Германия, Полша, Холандия и мащабна обиколка на САЩ. Преди малко повече от месец звездата пусна и свое онлайн джаз радио.

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

25.04.2009

Мнения по темата: