Личности

Ако няма умора, няма и остаряване

Защо Ангелина Ангелова не се пренесе в Оксфорд, когато силно я искаха там?

Васил Попов

Снимки Благовеста Цветкова

Когато една детска градина навършва 40 години от създаването си и го отбелязва с пищно тържество, а нейната първа директорка прави юбилей две по 40 години от рождението си, няма нищо случайно. Детската градина е ОДЗ "Хо Ши Мин", а директорката е Ангелина Ангелова. Днес същата градина се именува ОДЗ "Звънче", но е запазила духа на великолепната работа с децата. Ангелова си е същата Ангелина с неподправен и ненакърнен дух на педагог, съпруга, майка, общественик. И изключително приятен сладкодумен събеседник.
Скромно по размери жилище, за каквото обикновено казваме маломерно. Скромно и на пръв поглед стандартно обзавеждане - масичка, диванче, табуретки, само телевизорът е по-големичък. Но на втори поглед всичко е извадено от стандартите с красива покривчица, кувертюра на диванчето, възглавнички на табуретките. В малкото холче, където попадат гостите, библиотеката сякаш е по-голяма от самата стая, по стените са намерени точните места на различни знаци - жалони в семейната история. Най-много са снимките - в албуми, под стъклото на масичката, в настолни и стенни рамки. И от всичко това струи една душевност, която е и ласкава, и увличаща, и фино респектираща. Тя, тази душевност и духовност, не би била възможна без присъствието на една толкова обикновена и толкова достолепна жена.
Първото нещо, което Ангелина Ангелова показва на екипа на ДУМА в малкия хол, е красив букет, поставен в още по-красива стилна ваза. Цветята са подарък от тържеството за годишнината на градината. Второто е книгата, издадена по същия повод, и третото е връчената й почетна грамота. Трудно е да се обясни как Ангелова съумява да разказва за изминалите години и пресъздава събитията все едно, че е днес и как днешният й ден сякаш е неизчерпаем.

Педагогът

Детската градина е построена през 1969 г. и е открита за 25-годишнината от Девети септември. Наречена е на виетнамския революционен лидер и виден държавен ръководител Хо Ши Мин в знак на съпричастие на Народна република България към борбите на виетнамския народ за освобождение от колониално робство и после към съпротивата на виетнамците срещу империалистическата агресия. За пръв път се създава такова детско заведение с указ на Президиума на Народното събрание. И дотук е политическата подплата на това ОДЗ. Оттам насетне е по-важното.
Проектирането е възложено на арх. Дина Станчева от "Главпроект". Идеята е заимствана от малката зала на ООН в Швейцария, припомня си Ангелова. Според нея е имало известни проблеми с финансирането (то кога ли не е имало парични проблеми) и тук неоценима помощ е оказал Иван Толев, тогавашният кмет на столичния Благоевски район.
Обзавеждането може да се нарече революционно за времето си. Изхвърлени са тромавите неудобни легла и напосоки събирана мебелировка. Вместо това шведска фирма изработва креватчета, шкафчета, масички, столчета и всичко необходимо, съобразени с физическите данни и всестранните нужди на питомците. Директорката не позволява да се внесе нещо излишно. Дори завесите на прозорците и подовите настилки са подбрани така, че да наподобяват домашната обстановка. През 60-те и 70-те години нашите семейства се замогнаха в тогавашния смисъл и българският бит доста се промени, особено в градовете, казва Ангелова, като изброява мотивите за създаването на детско заведение от нов тип.
Тук трябва да посочим, че след това са изградени още около 35 подобни съвременни ОДЗ. За времето на прехода много от тях са разграбени, разбити, разпродадени и днес разни градоначалници си правят имидж с обещанието да строят ясли и детски градини, ядосва се Ангелова.
За подбора на персонала директорката има пълна свобода. Тя привлича добри педагози с изявен стремеж към самоусъвършенстване. За работата с децата поновому всички те, работейки, в ход се преквалифицират. Сериозен е подходът и към набирането на помощен персонал. Въпросът не е кой какъв е, въпросът беше да създадем колектив и ние го направихме, казва Ангелова и се подсмихва, че на това днес му викат екип. Не пример, а доказателство е фактът, че една от тогавашните учителки, Цецка Георгиева, поема директорския пост след Ангелова и ръководи успешно детското заведение и днес.
Когато нещата се случват и "калъпът е натъкмен", идва признанието. Ангелина Ангелова е предложена за награждаване с орден "Кирил и Методий". Тя обаче е категорична, че наградата трябва да е за цялото ОДЗ заради усилията на колектива, екипа. Тогава ОДЗ-то получава първата степен на ордена, а директорката става кавалер на същия орден втора степен и това я удовлетворява.
Но има и други признания. През 1977 г. у нас гостува делегация, водена от министъра на образованието на Великобритания г-жа Маргарет Тачър, която посещава ОДЗ "Хо Ши Мин". Вечерта в интервю на живо по националната телевизия бъдещата Желязна лейди сипе суперлативи за детската градина и българската просвета. Може в скобки да отбележим, че по друг повод Ангелова е имала покана за преподаване в Оксфорд с подсказка, че може и да остане там. Познайте защо патриотът на отечеството и българското просвещение не се съблазнява.
По това време България е активен партньор на страните от Арабския свят и съвсем естествено у нас гостува шахиншахът на Иран Мохамед Реза Пахлави. Неговата съпруга, шахиня Фарах, която също се занимава с грижи за децата, е впечатлена от детското заведение и се обръща към директорката Ангелова: "Може ли да ви имам за приятелка и да се обръщам към вас за съвети?"
В заведението се приемат деца от 7-месечна възраст до седемгодишнината им. После стават първолаци. Един "випуск" е от 300 до 350 деца. Значи за 40 години възпитаниците са 12 000-15 000. Но преди децата да се обгрижват и обучават, трябва да са здрави. Ангелова създава постоянна връзка с Института по педиатрия, медици се грижат за децата. Процесът е многостранен и комплексен, провеждат се дори семинари с родителите как вкъщи да продължи развитието на полученото от педагозите.

Съпругата

Ангелина се омъжва на 22-годишна възраст. Признава, че е възпитана от мъжа си инж. Николай Ангелов, офицер от БНА. Никога не го е питала какво работи, защото така е трябвало. Доста години го следва в мисиите му в чужбина и днес е щастлива, че контактите им със западняци са ги освободили от комплексите им спрямо българите като второ качество хора. Десетки приятели от Арабския свят, Африка и Франция звънят на Ангелина и с благодарност, и за съвет.
Съпругът ми не можа да преживее промените, не можа да преглътне, казва Ангелова. Тя цитира точно своя другар в живота: "Когато се превзема една държава, първо се премахва армията, второто е да се заличи просветата." Ето на това диванче, посочва Ангелина, мъжът ми получи първия си инфаркт, когато гледахме по телевизията опожаряването на Партийния дом.

Майката

Двама сина са отгледали Ангелови. И двамата са се изучили, получили научни степени. Женени са за рускини, също интелигентни, научни работници. Ангелина винаги ги очаква с нетърпение. Ето, след час ще кацне самолет от Москва, пристигат синът и снахата. С какво ще ги гощава? Най-първо един хубав чай, а за вечеря е изпекла баница плюс кисело мляко. От години вечер манджи не ядем, обяснява Ангелина.
Преди време някаква позната посещава Ангелова, когато и снахата от Москва била тук. Ау, това добро момче Румен как можа да се ожени за рускиня, горкичкият, ожалва го познатата. За нещастие от другата стая снахата чува това и естествено иска да си замине още на следващия ден. Малко е да се каже, че Ангелина не позволява да се отправи незаслужена, неправилна дума за децата й, в това число за снахите, разбира се. И ще им върти баници, докато има сили. А тя сили има.

Общественикът

Един човек с такава енергия да се затвори между четирите стени на малкото апартаментче, да се крепи само на спомени, да прелиства албуми, няма да е истина. Такива хора са обречени винаги да имат грижи. Като председател на 11-а основна партийна организация на БСП в район Красно село Ангелова е кахърна за състоянието на партийните формации, които наистина застаряват.
Г-жа Ангелова е член на бюрото на световна женска организация, която в момента е без председател. И с такава грижа Ангелова се обръща към Жени Живкова, мигар не е подходяща да оглави подобна формация с полза за света.

Вместо точка

Когато разказваш за такава ярка личност, е трудно да се тури точка. Тогава идват "гениални" въпроси като например за дълголетието. И тук Ангелина е като бръснач - щом се трудиш неуморно, каква ти старост, кой те оставя на мира, ако си нужен. Но все пак ще се опитаме да извадим няколко пункта като съвети към просветители и държавници, вместо да заковем точката.
* Да не се политизира образованието!
* Да се проумее защо повечето деца тръгват по чужбина!
* Да се засили грижата за квалификация на учителите!
* МОН да насърчава това, което е постигнато и да го развива!

Кой е авторитет?

Един от възпитаниците на ОДЗ "Хо Ши Мин" е Тодор Иванов Славков. Скромно дете, винаги са го водили или баща му, или майка му в семейната волга, без служебни автомобили и охрана от УБО, казва Ангелова и се ядосва на някакви твърдения за коли с черни стъкла. В един прекрасен ден малкият Тошко е доведен в градината от майка си Людмила Живкова. Тошко е облечен в мексиканско костюмче, донесено от татко му. При влизане в градината директорката Ангелова се прави, че не познава детето: "Ах, кое е това дете?" Майката казва, че е Тодор и малкият Тошко възкликва: "Аз съм Тошко!"
Никое друго дете няма подобна премяна и Ангелова праща Тодор да се преоблече. "Мамо, кажи й така да си остана", мрънка малкият. И тогава шефката на културата Людмила Живкова обяснява: "Как аз да й кажа? Аз съм ти само майка, а тя тук е директорката и каквото каже, това е. Ела да те преоблечем."

16.05.2009

Мнения по темата: