"Шведски" творец носи късове тишина в Пловдив

Веселка Венкова

Утвърдения столичен художник Цветан Лазаров представя за първи път на своята публика пловдивската галерия "Аспект". Изложбата му "Късове тишина" обединява скулптурни и живописни творби, създадени от автора през последната година и мислени специално за камерното пространство на галерията, ще остане в Пловдив до 19 май. Подбраните от Цветан Лазаров творби са показателни за търсенията и насоките в неговото творчество през последните години.
Цветан Лазаров е поредното доказателство, че никой не е пророк в собствената си родина, казва за твореца изкуствоведът Румен Йонков. Този уникален и изключително изящен автор има много повече изложби и картини в далечната Швеция, отколкото в родната си България. Близо 20 години той е сред основните автори на най-голямата шведска галерия "Смедбин", чиито експерти "откриха" божията искра в картините и пластиките на Лазаров, много преди това да сторят техните български колеги, свидетелства Йонков.
Изложбата "Късове тишина" е от малкото възможности за българските ценители на изкуството да съпреживеят нежния цветен взрив, бушуващ в картините на един от най-значимите творци на днешния ни художествен живот. Възможност да влязат в невероятен и неповторим свят, изтъкан от сънища и цветно сияние, от застинала нежност и укротена, зряла чувственост, категоричен е изкуствоведът.
Картините и скулптурите на Цветан Лазаров са един свят, в който постепенно или с изненада откриваме смисъла на живота, твърди пък Аделина Филева. В тях художникът с един замах на четката е премахнал равнодушието, самодостатъчността, ежедневния сив поток, пише познавачката. Историите на света, епизодите от Библията и различните митологии са ни познати, но преминали през мисълта, емоцията и таланта на Цветан Лазаров и поставени от него в друг контекст, се раждат с различно значение, с нов смисъл. Човекът тук, помъдрял от придобитото познание за добро и зло, е намерил любовта, смята Филева.
Цветан Лазаров е роден в Берковица през 1962 г. Завършва Средното специално художествено училище "Илия Петров" в София в класа на Радослав Лилов, а през 1989-а се дипломира в Художествената академия със специалност живопис, в класа на проф. Добри Добрев и ас. Валентин Колев. Художник на свободна практика, той твори в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката, харесва му да подготвя декоративни решения за интериор и екстериор. Участвал е в много групови изложби, има реализирани над 20 самостоятелни експозиции у нас, в Швеция и в Холандия.

18.05.2009

Мнения по темата: