Драги читатели,
в рубрика "Искам думата" Ви даваме възможност да изразите своето мнение, да споделите проблемите си, да заемете позиция ...

Материали се приемат на следния адрес:

Бул. "Цариградско шосе" 113А, ет.2
за "Искам думата"

iskamdumata@duma.bg


Ние, циганите

И тези, които лъжат като "дърти цигани"

Господин Колев

Циганчетата - хубавите български деца

Снимка Благовеста Цветкова

Не съм злопаметен, но аз и моите съмахленци трудно ще забравим как преди 5-6 месеца Бойко Борисов пред цял свят охарактеризира нас, българските цигани, като "лошокачествен човешки материал". И ни посочи с пръст - ето кой пречи (заедно с турците и пенсионерите), ето кои спъват развитието на страната. Грозните и страшни изводи сами се налагат!
...На 11 септември 1944 г. на градския площад в Сливен на трибуната, където бяха официалните лица, срещащи първите отряди на Червената армия, беше и един беловлас старец с юнашки засукани мустаци и с руски и български ордени на гърдите - дядо Къню Дерменски, опълченец от Шипка.
...В първите години на ХХ век един младеж от Градец, Котленско - Атанас Димитров, завършил немска филология, става завеждащ катедра "Немска филология" в СУ "Св. Климент Охридски" и превежда за първи път на немски "Под игото".
...На 9 септември 1967 г. получих писмо от Лайпциг. Моят другар от юношеските години Иван Хаджикостов, солист в тамошната опера, освен дежурните поздрави за празника ми изпращаше и една снимка: той, в ролята на половецкия хан Колчак, от операта на Бородин "Княз Игор".
...Ивайло Маринов, боксьор, през лятото на 1981 г. донесе на България златен медал от олимпиадата в Токио. Когато се издигаше българският флаг и 50 хиляди души прави слушаха "Мила, родино", Ивайло плачеше от радост и умиление за България!
...Литераторката Снежана Пейчева пише за българския поет Усин Керим: "Той е ласкав, вглъбен и съзерцателен. Застанал сред природата и хората на своята земя, той сякаш застъпва в молитвена поза със съзнанието, че извършва свещен ритуал. В стихотворението си "Родина" той мълви: "Аз нямах дом, ти си за мене стряха. Аз нямах брат, ти даде ми другар."
...Днес в България няма по-добър изпълнител на българска народна музика от маестро Иво Папазов. Популярният в цял свят кларнетист и неговият оркестър са сред най-ярките изпълнители, съхранители и разпространители на българския музикален фолклор. Чрез тях световният музикален елит се докосна до аромата на българската народна музика. И заради това маестро Папазов закономерно намери място в Алеята на славата, сред хората, дали много на България.
Посочените по-горе - опълченецът от Шипка, преводачът на "Под игото", солистът от Лайпцигската опера, нежният поет Усин Керим и великият Папазо (така го наричат на Запад),

са родени от майки циганки

Което означава, че те са от т.нар. от Бойко Борисов материал.
Да се чуди и мае човек - лидер на партия, който гледа към премиерското кресло, да определя такива български граждани като хора-брак!
Впрочем не бива много да се дивим, мисля, че г-н Борисов не е виновен - кога ли се е интересувал от проза и лирика, от опера и фолклор. Толкова знае, толкова може...
Тупа се по широките мускулести гърди, говори с огън и плам, че е готов да даде здраве и живот за род и родина. Говори, но само там и тогава, когато пред него има микрофон, фотосветкавици, когато търчат репортери (а главно - репортерки!) и непременно - пред телевизионни камери. Порой от думи, думи, думи.
Преданост към родината не се показва със слова, макар и най-пламенни, тя се доказва с прости човешки прояви. Така, както го е направил преводачът на "Под игото", както го е сторил шампионът от Токио, така, както днес го прави Иво Папазов - тихо, мирно и скромно, без фойерверки.
Сега, пред изборите, усетил, че е прекалил, прави мили очи на "материала". Подмазва се на същите хора, които преди месеци със злъч и пренебрежение окачестви като хора-брак. И се хвали, че 12 цигански формации "му заявили своята подкрепа". А кои са тези формации, мълчи. Защото това не отговаря на истината!

Лъже като дърт... циганин!

Иначе флиртува с циганите - имал идея да построи нов квартал, прави ни реверанси доземи, а в същото време с булдозери събаря къщичките в кв. "Баталова воденица", спира водата във "Филиповци", изкарва виновни точно тях за поредната боклучена криза - че "вместо на работа в "чистотата", циганите демонстративно хукнали на почивка на морето!"
Избори! Време, когато най-много се лъже. И лъжат най-често нас, циганите (които някои иначе наричат лъжци!) Баш-майсторите на обещанията (разбирай - и на лъжите) са от четата на Бойко Борисов. Те са най-гръмогласни, най-напористи. Техният глас най-често се чува по сокаците на махлата, в кръчмата и на мегдана. Едно обаче се забравя: циганите са умни, а не малоумни хора. Те може и да обещаят гласовете си, може и да вземат предложената сума, но... ще гласуват, както си знаят.
Защото отдавна са се убедили, че на мургавите най-отива червеният цвят.

25.06.2009

Мнения по темата: