262 секции за вота ще има в чужбина

В 262 секции в 58 държави българите в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас на предстоящите избори за Народно събрание. Това съобщи вчера говорителят на ЦИК Бисер Троянов. За справка той посочи, че за евровота разкритите секции са били 54, а за парламентарните избори през 2005 г. са били 344.
За предстоящото на 5 юли гласуване най-много са секциите в Турция - 123, в Испания са 17, в САЩ - 15, в Германия - 10, по 6 са във Франция и Кипър, 4 са в Канада. От ЦИК са приели за нецелесъобразно разкриването на секции в посолства и консулства в държави с един, двама или трима граждани, посочи говорителят. Такива държави са Етиопия, Бразилия, Гана, Камбоджа, Виетнам, Судан.
Кандидатите за мажоритарни народни представители, регистрирани от ЦИК окончателно, са 357, а 4293 са по пропорционалната система. ЦИК е регистрирала още двама представители от ОССЕ и така наблюдателите на общността стават общо 19. Комисията е предвидила възможността и в останалите държави, без граничните на България, наборът от бюлетини да бъде изпратен по електронен път. В Гърция, Македония, Турция, Сърбия, Румъния ще бъдат изпратени оригиналните бюлетини за чужбина с пропорционалните листи на кандидатите.
Военнослужещите на задгранични мисии ще гласуват, където има разкрити секции в посолствата и консулствата на България. Изключение ще има само за Афганистан - Кандахар и Кабул, където ще има разкрити секции в самите бази на военните, уточни Троянов.

27.06.2009

Мнения по темата: