Разгневихме Белград с освобождаването на Чеку

Решението на съда не помага за добрите ни отношения със София, коментира сръбският вътрешен министър

Остри реакция от страна на Сърбия породи решението на окръжния съд в Кюстендил да освободи бившия косовски премиер Агим Чеку. Белград издирва чрез Интерпол обвинения във военни престъпления Чеку и искаше от София той да бъде екстрадиран на сръбска територия. Късно миналата вечер обаче съдът в Кюстендил прецени, че няма убедителни доказателства за задържането на бившия косовски лидер и че няма данни той да се укрие. Самият Чеку коментира освобождаването си като правилен ход, защото, по думите му, евентуалното му екстрадиране "ще утежни междуетническите отношения в Косово".
Свободата на Агим Чеку се превърна в топновина за всички сръбски медии. Моментално последаваха и реакциите от официални представители на властта в Сърбия. Първото изявление бе на държавния секретар при сръбското правосъдно министерство Слободан Хомен. Според него в случая политиката е взела превес над международното право. Вътрешният министър Ивица Дачич бе още по-остър и заяви, че "решението на българското правосъдие не помага на добрите отношения между България и Сърбия". По думите му в работата на Интерпол има политически натиск, а това пречело на полицейското сътрудничество и борбата с тероризма и военните престъпления. Външният министър Вук Йеремич също направи коментар, в който разкритикува решението на съда в Кюстендил. Според него това е тежък удар срещу международното право. Той добави, че вестта за освобождаването на Чеку е предизвикала голямо разочарование, както и че това решение е "нанесло вреда на приятелството и отношенията между двете страни". Сръбският президент Борис Тадич призова България да обясни решението си, предаде АФП. Начинът, по който реагира България, не допринася за нашите добри отношения, добави той.
По никакъв начин не бих искал случаят с Агим Чеку да се отразява върху двустранните отношения със Сърбия, коментира от своя страна българският външен министър Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Той подчерта, че това не е политически, а юридически въпрос. Българският съд взима правните аргументи предвид. Той ги е преценил по начина, по който би трябвало да се очаква - има международни конвенции, които дават защита на г-н Чеку, когато идва в България, посочи Калфин.
Вестниците в Сърбия също излизат с гневни коментари по темата. "Политика" пише, че политиката и дипломацията не трябва да влияят върху международното право. Политиците може да говорят каквото си искат, но юристите трябва да подкрепят своите твърдения с доказателства, коментира изданието и добавя, че още през 2000 г. Сърбия е повдигнала обвинения срещу Агим Чеку, през 2002 г. Интерпол е издал заповед за задържането му.
За Чеку има издадена червена бюлетина на Интерпол, с която се издирват най-опасните световни престъпници. Той е получил задочно 20-годишна присъда за геноцид, произнесена в Сърбия. Белград обвинява бившия косовски лидер във военни престъпления, извършени по време на войната от 1998-1999 година. Според властите той е отговорен за убийството на 669 сърби и 18 други неалбанци.

27.06.2009

Мнения по темата: