Диамантите

Колко лесно можем да забогатеем...

Скъпоценните камъни са малки, възможно е да бъдат скрити на различни места, но струват цели състояния

Николай Методиев

Десет пъти в годината в Лондон се събира елитът на диамантения бизнес - всеки от евентуалните купувачи получава пликче скъпоценни камъни-образци - в пълно уединение се запознава с тях, разменя ги с другите участници. Диаманти с розов и червен цвят се добиват в много страни (Южна Африка, Бразилия, Русия, в Индия - черни сапфири, в Колумбия - изумруди), но само в ЮАР са най-скъпите и най-търсени сини или синьо-бели диаманти.
Картаген добивал диаманти в дълбините на Африка; римските императори ги получавали от Индия. До тях идвали и легендите за приказните съкровища на цар Соломон и Савската царица, а в I век до н.е. Плиний говори за "...най-ценните камъни, достъпни само за царете..." и през вековете те са символ на несметни богатства, интриги, мистерии, насилие.
В Индия е намерен изключителният 45,6-каратов диамант "Надежда" (диамантът с може би най-дългото родословие): през 1481 г. е притежание на раджата на Хайдерабад, по неведоми пътища станал собственост на френския крал Луи ХIV - Краля Слънце, след това на обезглавената кралица Мария Антоанета; през ХХ век е в ръцете на американска милиардерка, за да намери днес покой в музея на института "Смитсониън" в САЩ.

Британският кралски двор получи през февруари т.г. уникален подарък от своя доминион Австралия -

златна карета, обсипана с 24 диаманта

130 сапфира, оценена на 700 хиляди евро.
Махараджата на Кашмир обичал да рови в сандъците си с диаманти, изумруди, сапфири, но когато умрял през 1953 г., оставил на наследниците си някакви жалки 42 млн. долара. Легендарното съкровище изчезнало и чак през 1986 г. при обстоятелства, напомнящи за 1001 нощ, внезапно изплувало.
Дребен чиновник от щата забелязал, че 85-годишният Акбал Наса, доверен прислужник на управника, влизал през един страничен вход, слизал в подземието и през редица лабиринти се скривал в една ниша. След големи настоявания група полицаи, водени от него, влезли в нишата и се изправили пред 6 огромни сандъка. Пред тях били съкровищата на династията Догра, управлявала Кашмир през изминалите 300 години. Оценили скъпоценностите на повече от 800 млн. лири стерлинги, но предвид изключителната обработка и стойността им като исторически реликви, сметнали, че надхвърлят един милиард лири (около 2,5 млрд. долара). Колекцията уралски изумруди, цейлонски и бирмански рубини била уникална, а брилянтите по чистота и блясък превъзхождали 100-каратовия "Якуб".

Синьо-белият 106-каратов "Кох и нор"

е в колекцията на английския кралски двор. Известен е с красотата си и че никога не е купуван с пари. През 1535 г. раджата на Хайдерабад поискал да го купи от кабулския шах Хумаюн, но той гневно отговорил: "Този камък може да бъде взет само с меч в ръка!" Султан Аладин Кхили обаче го отнел с измама и го върнал в Делхи.
В началото на ХVIII век персийският шах Надир завладял Делхи. Видял диаманта и извикал: "Това е планина от светлина" (на персийски - Кох и нор) и го взел с насилие. След много премеждия знаменитият диамант бил вграден в короната на английската кралица Виктория.
През 1869 г. Шалк фон Никирк придобил в Южна Африка от един пастир изключително чист диамант, който продал за 3500 лири. Наречен "Звездата на Южна Африка" диамантът разтърсил Лондон и бил купен за 12 хиляди лири стерлинги. Започнала т.нар. диамантена треска и през 1871 г. край Оранжевата река се струпали повече от 50 хиляди търсачи.
В добива на диаманти навлязъл лорд Сесил Родс, английски милионер и политик. През 1887 г. закупил фермата на братята Де Бирс, създал компанията "Де Бирс Консолидейтед" и си осигурил

контрол върху 97% от световния дял

на диаманти. На това място възникнал град Кимбърли.
Негова главна забележителност станала т.нар. Голяма яма. Първоначално обикновена яма (50 на 100 кв.м) на територията на фермата на братята Де Бирс. С лопати и кофи търсачите извлекли от нея 25 млн. тона пръст и диаманти за повече от 50 млн. лири; ямата растяла и в крайна сметка станала гигантска - 800 м в диаметър и 400 м в дълбочина.
Никой не може да каже колко хора и надежди са загинали, колко сълзи са стрували диамантите, преливащи във всички цветове на дъгата. "Град на диамантите и на сълзите" - така може да се нарече Кимбърли и неговата Голяма яма.
През 30-те години на миналия век били открити богати залежи и в Бразилия, Колумбия, Заир, Сиера Леоне... През 1974 г. е намерен 967-каратовият "Звездата на Сиера Леоне", продаден за 1 млн. лири, а в ЮАР - 3106-каратовият "Кулинан". Такъв гигант е непродаваем, разрязали го на два по-малки, които сега също украсяват британската корона.
Износът на необработени диаманти от районите на добив до Европа и Америка по нелегални канали достига небивал размах. Незаконната търговия се намира в ръцете на могъщи кланове на организираната престъпност - диамантената мафия. Тя разполага с широко разгърнати структури, в които трудно може да се различи къде свършва легалният бизнес и

къде започва контрабандата

"Диамантът струва скъпо, но заема малко място и може да се скрие на различни места - в пастата за зъби, автоматичната писалка, в ухото, носа, гърлото. Във възела на вратовръзката може да скриете цяло състояние" - обяснява един от шефовете на полицията в ЮАР.
Само за периода 2005-2006 г. компанията "Консолидейтед дайамонд" е заловила 105 души, които се опитали да изнесат диаманти за повече от 5 млн. долара. Но колко са останали неразкрити никой не знае.
Понякога митничарите получават информация за нелегалните канали по оперативен път, но понякога ги разгадават случайно. Сътрудник на Нюйоркската митница извадил от въздушната поща току-що пристигнал от Европа плик. Предположил, че съдържа порноснимки или видеокасети. Когато го осветили на рентген, открили диаманти за повече от 10 хил. долара. Получател бил магазин в Бруклин. За последвалите няколко седмици проследили още 13 такива плика. Една вечер след полунощ пред магазина, който бил наблюдаван, спряла кола, излязъл мъж, който се отправил към пощенската кутия...
Съществуват и други варианти. Елегантна, красива дама пристига в Хонконг от Манила. На митницата декларира огърлица от изкуствени диаманти. В Хонконг доверен ювелир подменя изкуствените диаманти с истински и тя напълно легално се завръща в Манила.
До абонаментна пощенска кутия в Ню Йорк редовно пристигали

пратки с детски плюшени играчки

Направило впечатление, че са застраховани за твърде висока сума. Отворили една и... се посипали диаманти.
Диамантеният бандитизъм се проявява в най-големите столици на света - Лондон, Ню Йорк, Москва, Бразилия... От новата 2009 г. в Берлин действа елитна банда крадци на бижута, която на 28 януари на "Потсдамерплац" открадва луксозни украшения, часовници с диаманти и др. за повече от 5 млн. евро.
Разправата с недобросъвестни дилъри е безкомпромисна и жестока. Успешен, но сравнително дребен бизнесмен в Индия бил отвлечен, настанен в хеликоптер и сам, без оръжие и храна, изоставен в джунглата. Тигрите и леопардите си свършили работата. В Бразилия разправата е във видоизменен вариант - издигат го с хеликоптер и го хвърлят в океана; друг дилър бил изоставен на малко островче в джунглата на Амазонка, заобиколен от крокодили и пирани. Спасило го неизвестно на науката индианско племе, но той преживял 16 години при тях поради невъзможност да се измъкне оттам.
Какво е диамантът днес?
Любов и красота, трансформирани в кристал, символ на магия и мощ, късче от вечността.
Няколко световноизвестни компании са специализирани в областта на диамантите и модата и те постепенно навлизат и в България.

Великият Фаберже диктува модата

в Париж и в Европа и е свързан с руския императорски двор, още преди болшевишката революция се представя в нашата страна с няколко комплекта лимитирани серии - колие, пръстен и обеци, ръчна изработка, с диаманти от най-високо качество.
Изключителната страст към скъпоценните камъни предопределя съдбата на Герхард Шрайнер. През 1978 г. случаят го отвежда в Колумбия, страната на изумрудите, и оттам започва впечатляващата история на успеха му. В неговите бижута са претворени най-изящните камъни и перли на планетата.
От Санкт Петербург до Париж сагата на лионската фирма "Корлоф" се свързва с историята на най-големия (68-каратов) черен диамант "Корлоф ноар", който бил притежание на руската дворянска фамилия Корлоф-Сапожников. Според легендата диамантът носи щастие и успех на всеки, който се докосне до него. Лионския ювелир Даниел Пайлесер придобива "Корлоф" и създава едноименната компания. Днес "Корлоф" е символ на висша мода, бижутерия, аксесоари и е представен в 53 страни с мрежа от 400 магазина.
Любовта между швейцарската ювелирна компания "Шопард" и света на киното започва, когато през 1998 г. става официален партньор на филмовия фестивал в Кан, а през 2001 г. съпрезидентката на компанията Каролина Труоси-Щофеле създава нов дизайн на наградата "Златна палма".
За 61-ото издание на фестивала в Кан през 2008 г. "Шопард" създава изумителна колекция от 61 бижута.

"Черната магия на Цанкан"

- бели и черни диаманти, светлина и сянка, блясък и мрак - подчертава контраста, противопоставя различията и определя стила. Това е бижуто на съвременния блестящ, енергичен и решителен мъж, който посреща предизвикателствата и когато говори за тях, го прави с изящество и финес. Колекцията идва у нас, след като Европа възприема уникалната идея, че диамантите не са само за жените.
"Велмар" предлага изключително разнообразие на бижута с перли. Възхитителни са съчетанията на перли със сини, черни и бели корали, със зелен или бял тюркоаз или комбинацията от перли със скъпоценни камъни и благородни метали. В някои култури перлата символизира земния рай, почитана е в кралските семейства и изразът "перла в короната" никак не е случаен. Японската принцеса носи тиара от перли, в короната на английската кралица е инкрустирана една от най-големите и красиви перли на света. За нейното съхранение великият Фаберже изработва яйце от чисто злато.
Според преданието белите перли са символ на семейно щастие и това ги прави привлекателен аксесоар на всяка съпруга; оранжевата носи магия за влюбване, розовата усилва любовната страст и желание, а черната успокоява духа и носи мъдрост. Редица народи смятат, че

перлата загива, ако не се зарежда

от допир с човешка кожа, но независимо дали се изпълняват древните пророчества, перлите зареждат с положителна енергия и подчертават вътрешната красота на човека, който ги носи.
Скъпоценните камъни навлизат и в други сфери на живота на обществото. Английската фирма "Ботъмс" изготвя най-скъпия шах на света, оценен за 5 млн. долара. Фигурите му са излети от 18-каратово злато, украсени са със 73 рубина, 146 сапфира и 748 брилянта; компанията "Моторола" пусна в употреба телефонно бижу - модел ръчна изработка, екранът на който е покрит с 1,62-каратов сапфир и струва 3200 лева.
С международна известност е и компанията "Булгари". Зародила се през ХVIII век като малка златарска работилница на българина Никола Сотиров, в началото на ХХ век се настанява в Италия. Сега специален доставчик на Холивуд и предпочитана от поколения холивудски звезди като Елизабет Тейлър, София Лорен, Катрин Зита-Джоунс, Ричард Бъртън и др.
Емблемата на "Булгари" блести върху повече от 120 представителни магазина,

компанията "Булгари" е в "Топ-100" на най-влиятелните

световни марки и се оценява на почти 3 млрд. долара.
"Булгари" преоткрива диамантите и другите скъпоценни камъни в нови превъплъщения: Мадона е пристрастена към "дрънкулките" на "Булгари"; на връчването на наградите "Оскар" за 2000 г. Шарън Стоун носи огърлица "Булгари" за 1 млн. долара; испанският крал Хуан Карлос колекционира нейни бижута, а мултимилиардерът Бил Гейтс и руският премиер Вл. Путин носят ръчно изработени часовници "Б-Б", украсени с диаманти за 800 хил. долара.
"Булгари" навлиза и в България - увлечена по бижутата на компанията е манекенката Цеци Красимирова. Най-голяма обаче е сбирката на Дарина Павлова, оценявана на 6-цифрена сума. Младата надежда на групата "Пайнер", фолк певицата Андреа, получила нестандартно предложение за годеж. Нейният приятел Кубрат Пулев-Кобрата, европейски шампион по бокс, я почерпил с купичка ягоди и чаша шампанско. След като отпила, Андреа едва не се задавила с разкошен пръстен "Булгари" от бяло и жълто злато с инкрустирани 12 диаманта.
Скъпоценните камъни и особено перлите носят своята магична сила и в ярки моменти от историята на България. Край Казанлък е намерена тиара с перли на тракийска принцеса, доказателство, че и траките са вярвали в божествения произход на перлите. Търновските царе (династията на Асеновци) са черпили сили от перлите, за които се вярвало, че носени на определено място от тялото, придават различна сила: на краката се носели за здраве, на талията - за сила, на гърдите - за дипломация, а в короната - за божествената връзка на владетеля с небето.

-------------

Диамантите и перлите все още продължават да са символ на лукс, на висша мода и красота, но социалният им диапазон вече е разширен - не са привилегия само на знатните от кралския двор или на финансовите магнати, а са достъпни и за по-широки слоеве от населението.

27.06.2009

Мнения по темата: