Отвсякъде по нещо

Безсмъртието вече не е илюзия

С "молекулата на младостта" естественото стареене може да бъде преодоляно и обявено за... противоестествено

Още с появата на човека мисълта за безсмъртие се превръща в една от неговите най-сладки мечти. Не столетия - хилядолетия той се стреми да разгадае тайната на вечната младост, но се оказва, че това е почти непостижима цел. Нейната сложност и трудност отказва много изследователи. Много, обаче не всички.
В последно време особено коментиран е успехът на екип от учени под ръководството на руския акад. Владимир Скулачов от московския институт по физико-химична биология "А. Белозерски". Екипът е успял да синтезира така наречената "молекула на младостта".
Постижението на руснаците е потвърдено от специалисти от Стокхолмския университет. Те вземат опитни мишки, които живеят средно по 250 дни. Дават им течности, съдържащи "молекулата на младостта". Ефектът е поразителен - мишките изглеждат много млади. Продължителността на живота им се увеличава с една трета - от 250 на 330 дни. При това доживяват до смъртта си, без да боледуват от никакви старчески болести: нито отслабва зрението им, нито побеляват от годините, нито започва да им пада козината, нито получават изкривяване на гръбнака!
Най-голямата тайна в случая е защо все пак умират, след като уж са отстранени почти всички причини за остаряване и се предполага, че следва да настъпи безсмъртие. Този въпрос тормози еднакво и руските, и шведските учени. Те са стигнали до еднакъв извод: "молекулата на младостта" спира действието на 20 признака за остаряването на организма и въпреки това...
Екипите от руски и шведски изследователи са обнадеждени и вярват, че естественото стареене може да бъде преодоляно и дори обявено за... противоестествено. Те се надяват през следващите няколко години не само да забавят, но напълно да ликвидират стареенето, като създадат лекарства, удължаващи младостта.

Най-страшни за природата са газовете от месо

Специалистите съпоставят две цифри и стигат до много интересни тълкувания. Оказва се, че шофьорите, които изминават средно около 2800 км годишно с автомобила си, замърсяват по-малко околната среда с отделяните от него отровни газове, отколкото с газовете, отделяни в атмосферата от изяденото от тях за една година месо!
Ако тези пресмятания бъдат продължени, става ясно, че всеки жител на майката Земя изяжда през живота си около 2400 животни - кокошки, пуйки, прасета, овце, телета, крави... Като се вземе предвид консумацията в световен мащаб при население на планетата 7 милиарда души през 2012 г., веднага се разкрива фантастичната заплаха от катастрофа заради парниковия ефект, причинен, колкото и изненадващо да изглежда това на пръв поглед, не толкова от изхвърляните газове от автомобилите, колкото от количествата газове, отделяни при консумацията на месо...

Когато старото оръдие гърми най-силно

Вече няколко месеца един стар мъж от Япония събира все повече популярност и се превръща в звезда не само в страната, но и в чужбина. Става дума за 75-годишния Шигео Токуда, който в момента е... най-известният порноизпълнител в Япония!
Неговата история е колкото необикновена, толкова и естествена, понеже всеки пети от сънародниците му е на възраст над 65 години. При това половината от тях са не само мераклии, но и могат, като водят редовен полов живот и сексуалните подвизи на Шигео ги окуражават още повече.
Как започва всичко?
Работил години наред, японският юнак се пенсионира на 59 и сега изповядва пред многобройни журналисти: "Не знаех какво да правя, но вече живея втори живот. Нямам представа колко ще издържа, може би до 80. Надявам се докрая да съм доволен, както сега."
За 16 години в порноиндустрията е участвал в над 200 филма. Не е придирчив - негови партньорки са и 20-годишни момичета, и 70-годишни жени.
Шигео играе с артистично име, за да не разберат жена му и дъщеря му за неговата нова професия. В момента порноиндустрията за възрастни в Япония е в разцвет. Рюичи Кадоваки, президент на компанията, която произвежда филмите, обяснява, че най-напред започнали с 30-годишни актьори и резултатът бил задоволителен. После минали на 40-годишни и продажбите тръгнали по-добре. Когато включили в продукциите 50-60-70-годишни обаче, филмите се харчели като топъл хляб...
Научно е доказано, че 70-годишните се занимават доста често със секс и получават удоволствие от него. Не случайно Шигео твърди, че се чувства по-здрав от всякога!

Куче, лъв или...

Едно малко кученце, което по-скоро прилича на детска играчка, е в центъра на много легенди - ши-тцу. Странното е, че точно то символизира будисткия лъв и затова е наричано тибетско лъвско куче. Носи късмет, здраве, радост, пазител е на семейните ценности.
Колко е миниатюрно показват неговите размери: височина - 25-27 см; тегло - 2,5-4 кг, най-много - 9. Цветът му е бял, сив, бежов, понякога с червени или кафяви нюанси. Живее до 15 години, при добро гледане и малко повече.
Любимо куче на китайските императори, то е пренесено от Китай в Европа. Това става през 20-те и 30-те години на миналия век, когато първите ши-тцу са внесени в Англия и Скандинавия. Неговото достойнство, красота, мъдрост и спокойствие така очароват английския и испанския кралски двор, че кученцето се превръща в тяхна емблема. Макар да е смятано най-вече за салонно куче, то е издръжливо, здраво и добронамерено, затова днес има създадени цели клубове от негови почитатели - в Австралия, Япония, Китай, Америка.

Лъкът отново идва на мода

Изложението за лов и риболов преди време в НДК показа все по-големия интерес на българските ловци към най-старото оръжие на света - древният лък. Той съществува от около 70 000 години и учените смятат, че има огромен принос в човешката цивилизация.
Смята се, че за изработването по старинни рецепти на един лък от най-висока класа са необходими от 6 до 12 месеца. Затова пък той е наистина страшно оръжие: далекобоен, бърз, точен и смъртоносен. Добре обучен стрелец може да изпраща във всички посоки от 20 до 30 стрели в минута. Основно оръжие на скити, хуни, татари, българи, монголи, маджари, тюрки, авари, хазари.
Сложно съоръжение, което съдържа елементи от дърво, кожа, кост, рог, сухожилия, ленени влакна. С такъв лък знаменитият турски султан Селим III е изстрелял през ХVIII век стрела на 890 метра(!) и този рекорд е останал ненадминат векове.
В наше време се използва за спортно оръжие, но интересът към него като ловно оръжие нараства все повече - най-запалени са младите хора.

Вместо "Давай газ" - "Давай ток"

Във времето на световна финансова криза икономиите стават задължение № 1 за производителите на автомобили. Това е причината те да се обърнат към възможностите на бензина в съчетание с електричество. Създаден е автомобилът "Шевролет волт", който ще бъде пуснат в серийно производство през 2010 г.
Колата работи съвсем безшумно, може светкавично да вдига висока скорост и не замърсява околната среда. В състояние е да изминава по 60 км без капка бензин - само на батерии. Те са литиево-йонни и могат да се зареждат от 220-волтов контакт по най-простия начин. За това са необходими не повече от два часа и половина.
"Шевролет волт" е автомобил, с който производителят "Дженеръл мотърс" прави заявка за най-напредничава автомобилна компания в света. Специалистите изчисляват, че 80 на сто от собствениците на леки коли изминават с личния си автомобил не повече от 50 км дневно. Това показва колко много хора ще ползват "Шевролет волт", чието зареждане ще им струва най-много по 1 евро на денонощие. Ако се отправят на дълъг път, не е проблем да бъде включен икономичният бензинов двигател.

Страницата подготви Богдан Иванов

27.06.2009

Мнения по темата: