Палитра

Художници срещу лошотията в света

Изложбата, озаглавена "Движение в покой", показва "София прес"

"Движение в покой" е проект на Сашо Камбуров - живопис, Валентин Асенов - живопис, Цветослав Преславов - скулптура, и Невелина Янакиева - стъкло. Работите им могат да се видят до 17 юли в галерия-книжарница "София прес" (ул. "Славянска" 29), съобщи за ДУМА Олимпия Николова.
Според авторите животът, който познаваме, е пласт от събития, прикриващи по-дълбока реалност. И ние сме участници във всяко събитие, което се случва сега, случило се е или предстои. Но действителността, в която сме потопени, ни дава знаци за съществуването на нещо друго, eдно вечно движение и неудовлетворение на жажда или онова, което в нашия прозаичен век на наука наричаме трансформация. Чрез радикална промяна на формата авторите се опитват да превърнат лошотията на света, негативите - в техните противоположности. Като горди деца на науката и разума ние сме се превърнали в сираци на мъдростта. Затова се опитваме да погледнем с нови очи на мистерията на съществуването. Произведенията на творците влизат в непреднамерени диалози за нещата от живота. Защото това е нашата реалия, казват те.
Сашо Камбуров е роден през 1963 г. Завършил e живопис при проф. Русчуклиев в университета "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново. От 1990-а участва в много общи национални и регионални изложби в страната. Член e на Съюза на българските художници. От 2008 г. e избран за председател на Представителство СБХ-Плевен, където живее и работи. Валентин Асенов-Хъкъла e роден през 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък. След това - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност живопис. През 2005-а печели награда за живопис на издателство "Анубис" на традиционната изложба на художниците-педагози, Велико Търново. Член e на СБХ. От 2008-а е член на УС на Представителство СБХ-Плевен, където живее и твори.
Цветослав Преславов e роден през 1969-а в Плевен. Завършил e Училище по каменоделство в село Кунино, специалност "Скулптурно каменоделие и художествена обработка на скални материали". Негови творби са притежание на колекции в Германия, Швеция, България и САЩ. От 2004-а е член на Представителство СБХ-Плевен.
Невелина Янакиева e родена през 1970 г. в Плевен. Завършила е Средното специално художествено училище за приложни изкуства в Троян, а по-късно - НХА, специалност керамика, в ателието на проф. Ивана Енева. От 2008 г. е член на УС на Представителство СБХ-Плевен.

Къщата и нейният еквивалент в текстила

Творба на Асадур Маркаро

Осмислянето на къщата не само като постройка и място за обитаване, но и като символ с полисемантично значение предлагат авторите в изложбата на СБХ. В него освен разбирането за всекидневие, отмора, работа можем да достигнем и до много по-дълбоки архетипни нива, казват от "Шипка" 6. Къщата ни дава редкия шанс да се докоснем до вътрешния свят на нейните обитатели. Тя е място за приютяване, но и за съхраняване на интимен, в повечето случаи, принадлежащ на жената, вътрешен свят. Той е докосване, традиция и въображение.
Какъв е неговият израз и еквивален в текстила показва изложбата на секция "Текстил", етаж III, ул. "Шипка" 6. Тя може да се посети до 12 юли.
В нея участват 44 автори. Сред тях са Ангелина Дилова, Андриана Маринова, Анна Бояджиева, Асадур Маркаров, Галя Георгиева, Гаро Мурадян, Гергана Стоянова, Даниела Ефремова, Дима Недялкова-Каприева, Добрин Пейчев, Катя Найденова, Кирил Недялков, Красимира Кирилова, Лаура Димитрова, Лидия Влахова, Локман ал Шейх, Любомира Нейчева, Мариана Никифорова, Михаела Пъдева, Петра Керкенезова, Ралица Георгиева, Румяна Секулова, Светлана Костова, Сирма Цакова, Снежана Стоянова, Цвета Явашева, Юлиана Кръстева и други.

27.06.2009

Мнения по темата: