Петолиния

"Амаркорд" - от Ренесанса до "Бийтълс"

Прочутият германски квинтет закрива "Софийски музикални седмици"

Волфрам Латке - тенор, Мартин Латке - тенор, Франк Озимек - баритон, Даниел Кнауфт - бас, и Холгер Краузе - бас, или иначе казано - квинтет "Амаркорд", закрива утре международния фестивал "Софийски музикални седмици". Концертът им е от 19 ч. в зала "България". Преди това германските изпълнители се представиха на 24 юни в концертното студио на БНР съвместно с квартет "Ева", на 25-и гостуваха на оперния фестивал в Пловдив, вчера изнесоха концерт в рамките на "Варненско лято" в градската галерия на морската столица. Гастролът на групата у нас е под патронажа на Михаел Гайер, посланик на Федерална република Германия у нас, със съдействието на Министерството на външните работа на Германия, научи ДУМА от Ваня Кубадинска от Гьоте институт.
"От Ренесанса до "Бийтълс" е репертоарът на пеещия клуб, възпитаници на прочутия "Томаненхор" при катедралата "Св. Тома" в Лайпциг (неин кантор е бил Йохан Себастиан Бах), порасналите момчета от вокалния състав "Амаркорд" са завоювали световно признание. Ансамбълът е един от най-реномираните и скъпоплатени представители на мъжкото ансамблово вокално изкуство с по-известни представители - в миналото "Комедиан хармонистс" (с Аспарух Лешников), а днес "Тейк 6", "Хилиард", "Кингс сингърс). Представянето му със сигурност е една от музикалните кулминации у нас за 2009 г. и ще се помни дълго, подчертават организаторите на гастрола.
Репертоарът на "Амаркорд" е от джаз, евъргрийни и кавърверсии на "Бийтълс" до ренесансовата любовна и студентска песен, през бароковата литургична лиература и романтичната лирика. При "Амаркорд" сценичното присъствие е незаменимо, понеже те - подобно на малцина в жанра - театрализират изпълненията си. Съставът е отличен с многобройни награди, турнетата му неколкократно опасват целия свят. Имат издадени 10 компактдиска за последните 7 години, като един от първите съвършено справедливо носи заглавието "Изкупен докрай". Концертът на петимата млади германски вокалисти е съчетан с още едно любопитно сътрудничество - с българските фолклорни вокалистки от Ева квартет. Това е необичайно събитие с интересни резултати - те са ни посочени вече от Кейт Буш, Питър Гейбриъл и други знаменитости, проявили интерес към българския фолклор.

"N.O.H.A." представят най-новото си парче у нас

Минерва - емблематичният глас на "N.O.H.A."

Снимка "Feelme Crew"

Седмица, след като екстравагантните любимци на българската публика "N.O.H.A." ("Noise Of Human Art") официално потвърдиха турнето си на черноморски терен, станаха ясни и точните дати на изявите им - Варна (29 юли), Несебър (30 юли), Созопол (31 юли) и Лозенец (1 август), научи ДУМА от Александър Антонов.
Турнето на изпълнителите, които в продължение на близо две години омайваха световната сцена с носещото дъх на канела "Tu cafе", съвпада с ексклузивната премиера на съвсем новото им парче "Boom". С него групата очаква буквално да взриви световната сцена и класации. "Boom" носи дългоочакван свеж заряд от дръм и бас и електроника, вплетени в нежните испански вокали на Минерва. Българската публика ще може първа да се наслади на живото изпълнение на "Boom", което ще бъде само една от изненадите на "N.O.H.A.&TERENonTour".
За да може удоволствието на феновете да е пълно, организаторите от "Feelme crew" обявиха преференциални цени на билетите, продадени до 1 юли - 25 лева. Промо билетът дава възможност за посещение на едно парти, в който и да е град от турнето. Десет от феновете, закупили промо билета си, ще се сдобият и с тениска "TEREN" с автограф от Филип, Минерва, Чеви MC, Тим, Алекс, Джош и Тобиас.

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

27.06.2009

Мнения по темата: