Интервю

Янаки Стоилов:

Изборите създават условия за програмно правителство

Необходима е политика за регионално развитие, казва водачът на листата на Коалиция за България в област Монтана

"БСП все още има потенциал за собствената си промяна"

Интервю на Ралица Табакова

ЯНАКИ Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", където сега е преподавател, доцент по теория на правото и политология. Един от авторите на новата Конституция на Р България. Бил е депутат в 36-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание. В 40-ото НС е председател на комисията по правни въпроси и член на постоянната комисия по европейските въпроси. Семеен. Водач на пропорционалната листа на Коалиция за България в област Монтата.

снимка Благовеста Цветкова

- Г-н Стоилов, на какво трябва да заложи БСП за парламентарните избори, за да спечели отново доверието на хората?
- Първо, трябва ясно да припомня целта на БСП в предстоящите избори - спечелване на най-голям брой гласове, а оттам и позицията на първа политическа сила. Това не е никак лесно, като се има предвид, че от 2005 г. досега БСП не е печелила избори на национално ниво. Сега, след вота за Европарламент, трябва да догонваме ГЕРБ.
Второ, правилно поставяте въпроса, че БСП в периода на управлението е загубила значителна част от доверието, което получи преди четири години. Добре е, че тя отчасти преориентира кампанията си към собствената си социална база - например отбеляза годишнините на Димитър Благоев и Георги Димитров, ангажира се преди всичко с доходите на работещите и пенсионерите, и т.н. Но с малки изключения избори не се печелят само с агитация, те са преди всичко равносметка за управлението и за качествата на кандидатите. Сега от БСП се чуват все повече гласове за по-голямо увеличаване на минималните доходи, а когато Лявото крило през изминалите години настояваше за това, "Позитано" мълчеше, или представители на правителството се оправдаваха със запазване на финансовата стабилност.
Трето, БСП залага на съчетание между стабилност и промяна. Необходима е стабилност, но не в границите на бедността. Необходима е промяна на социално-икономическата политика, за да се преодолеят пораженията на прехода и да се отговори убедително на световната икономическа криза. На БСП е необходим последователен курс наляво - за решително ограничаване на бедността, престъпността и корупцията, за цялостна модернизация на България.
Необходимо е да се приеме национална инвестиционна програма, осигурена от национален инвестиционен фонд, в който да се включат и търговски банки. Тази програма трябва да включи основните регионални приоритети на територията на всяка от областите. Такива за Монтана са поливното земеделие, свързано с язовир "Огоста", пристанищният комплекс и крайбрежната зона в Лом и др.
Нужна е политика за регионално развитие - на планинските и крайгранични райони в Северозападна България и Родопите. Земеделието не може да се крепи само на европейските и национални субсидии, колкото и големи да са те. Трябва да се затвори цикълът между производство, изкупуване и преработка на земеделската продукция. В тази дейност своето място имат кооперациите, браншовите организации, местната власт и държавата.
В областта на здравеопазването БСП трябва да предложи главно две неща: по-ясно финансиране от НЗОК на лечебните дейности и по-добро финансиране на капиталовите разходи на обществените лечебни заведения от бюджета; покриване на преобладаващата част от разходите за лекарства на хронично болните и пенсионерите с ниски доходи от бюджета.
В образованието се налага диференциран подход - не може в училище, в което половината от децата трудно говорят български език, да се дават толкова средства, колкото в училище в голям град. Не може училище, в което има деца с увреждания, да се третира по същия начин, както всички останали...
- Месеци преди изборите знакови фигури напуснаха БСП с обвинението, че тя се отдалечава от левите идеи. Като лидер на Лявото крило как ще коментирате "проглеждането" в дните на редене на листите?
- Дискусията за характера и политиката на БСП, за нейното отдалечаване от хората на труда не е от вчера. Повечето от хората, които визирате, напуснаха, преди да започне обсъждането на листите. Вероятно са знаели, че няма да са част от представителството на БСП. Те смятат, че партията не може да се промени отвътре и поеха по собствен път. Времето за това обаче или е закъсняло, или е подранило, но моментът, който избраха, не е подходящ. Тези хора едва ли си дават сметка как провалят проект, който вече има своята реализация в други европейски страни. Проблемът не е, че те ще вземат гласове, които доскоро е получавала БСП, а че тези гласове ще отидат напразно, нещо повече - ако ГЕРБ спечели изборите, ще се възползва от тях.
- Вие сте от хората, които не приемат компромисите между коалиционните партньори, ако това е в ущърб на избирателите. Прогнозите днес са, че след 5 юли ще имаме правителство от най-малко четири или пет партии. Ще има ли печеливши тогава?
- Днес почти всеки анализатор и много от политиците говорят за коалиции след изборите. И този път България няма да мине без коалиционно управление. Основният въпрос пред БСП е за какво би участвала в такова управление. Нашият ориентир са най-важните ангажименти, които поемаме пред избирателите ни. Нямаме право да плащаме участието в управлението с отстъпление от техните интереси. Като имам предвид пъстротата на бъдещия парламент и задълбочаването на кризата у нас, смятам, че се налага излъчването на програмно правителство. В него трябва да участват някои от партиите с кратка и ясна програма, разчетена по години, но не е желателно партийни лидери да стоят начело.
- Виждате ли алтернатива на сегашното управление сред кандидатите за бъдещия парламент?
- Отговорът отчасти е в предишния въпрос. Опасявам се, че начело на ГЕРБ и други новопоявили се партии стоят персони с авторитарен манталитет, на които липсва конструктивност и поглед към бъдещето на страната. Хора и от БСП отчасти заложиха този капан с приказките за нови лица в политиката. За пореден път виждаме появата на кандидати без политическа позиция и гражданска биография. Странно е как мнозина се доверяват на образи, които реално не познават, и са готови да пренебрегнат недостатъците на техните наместници по места.
- Какво според вас биха желали да чуят избирателите на левицата от своята партия?
- Мога да кажа това, което чуват от мен: работя честно за вас, за да отстояваме нашите идеи, за да не отиват напразно усилията ни, за да не потъват европейските средства, за да жънат само тези, които са посели, за да достигнем европейските стандарти, ние трябва да определяме дневния ред. Хората искат да правим след изборите това, което им казваме преди тях. Дълг на политиците е да ориентират правилно обществото, да му казват истината, независимо дали то е готово да я приеме. А истината е, че след изборите, независимо кой ще ги спечели, заради кризата поне до края на годината България ще бъде в по-тежка ситуация.
- Евентуалното преминаване на БСП в опозиция ще има ли оздравителен ефект върху партията и кои са най-важните въпроси, на които левицата ще трябва да отговори след изборите?
- Както и да завършат изборите, ръководството на БСП - в центъра и по места - трябва да излезе от капсулирането си в рамките на т.нар. активи. В периода на кампанията виждаме, че този модел, който е удобен за мнозина, когато дойде "денят на истината", няма как да бъде изцяло променен. Нуждаем се от всички способни хора, с които разполагаме, за формиране и реализация на лява политика. Членовете и симпатизанти на БСП трябва да знаят, че без тяхната настойчивост и решителност това няма да стане.
- Ваши вече бивши съпартийци направиха лява партия и сочат БСП за единствения си съперник на изборите. Вие предпочетохте да останете в партията и да сочите грешките й отвътре. Защо?
- При посещенията ми в област Монтана чух от отделни хора политически анализи, които не могат да направят мнозина членове на НС на БСП. Дълбоко в партията все още са запазени кълновете на лявата политика. Убеден съм, че мнозинството от членовете и симпатизантите ни искат такава политика. БСП носи допълнителна отговорност, защото е единствената реална политическа общност у нас. Защото съм бил последователен в политическия си избор и защото смятам, че БСП все още има потенциал за собствената си промяна.
- Отдавна отправяте критики към БСП, че не провежда автентична лява политика. Изборите за ЕП показаха, че левите сили в Европа губят доверие. Дали левицата като цяло се нуждае от ново модерно лице, или трябва да се върне към автентичността си?
- Световната криза и нейните последствия у нас, за които на форум на Лявото крило първи предупредихме през март м.г., извади на показ дефектите на глобалния финансов капитализъм. Изходът от кризата може да е както ляв, така и десен. Проблемът е, че европейската левица - и ПЕС, и Европейската лява партия - не са намерили засега този изход. Освен това днешната левица няма ярки личности. Затова - повече или по-малко - левите партии намалиха представителството си в ЕП. Капитализмът навлиза в системна криза, а няма идейно-политически отговор на тази криза. Очевидно е, че БСП няма откъде да вземе готови отговори на най-тежките проблеми. При нас те са допълнително усложнени от характера на прехода и неговите последици. В своята история БСП е имала политици от европейска и световна величина. Тя трябва да стане част от процеса на преобразуване на съвременната левица.
Лявата партия е призвана да даде проект за бъдещето, да отстоява обществения интерес, да създава не просто правила, а регулации, които отговарят на особеностите на обществените групи. Корените на социализма и неговата историческа цел - преодоляването на капитализма - не противоречат на неговата модернизация в информационното общество.

27.06.2009

Мнения по темата: