Живот

Колоездачи се събират на първо преброяване

Във Варна днес и утре ще има още велошествие, забавна програма и тест драйв на най-нови модели

"Всеки колоездач с номера си!" - това е мотото, под което велоклуб "Устрем" организира първото преброяване на велосипедистите във Варна, което ще се проведе днес и утре, 27-28 юни, в Амфитеатъра под Пантеона в Морската градина.
Събитията започват в 9.30 ч., когато колоездачите ще се запишат за участие в преброяването, като целта е да се събере максимален брой хора. Пред Катедралния храм "Успение на Света Богородица" във Варна от 10 ч. започва велошествие към Морската градина, което ще мине по бул. "Владислав Варненчик", бул. "Мария Луиза", бул. "Сливница", бул. "Княз Борис I" до входа на Морската градина при Двореца на културата и спорта, откъдето колоната ще стигне до Амфитеатъра. Там ще бъдат раздадени номера на всички участници в събитието. Организаторите на шествието са велосипеди Drag, а съорганизатор на цялото събитие е столичното сдружение "Велоеволюция".
Всички велосипедисти във Варна и района, които карат колелото си за удоволствие, ползват го като транспорт или за спорт, се приканват да участват в преброяването. Целта е да бъде представена актуална информация пред общинските власти в града за броя на хората, които биха използвали велсипеда си във Варна и околностите, ако бъде изградена подходящата инфраструктура.
"Омръзнало ли ви е да не можете да карате колело спокойно в града? Искате ли да можете да използвате велосипеда като транспорт? Искате ли да има къде да карате колелото си без страх? Искате ли да видите едно незабравимо въздушно шоу с колелета?", питат организаторите. "Тогава елате в Амфитеатъра под Пантеона в Морската градина във Варна, където ще се преброим и ще станете свидетели на едно страхотно въздушно шоу, представено от отбора на DRAG, а за настроението ще се погрижат танцов клуб "Маламбо" и брейк формация Soul Award", казват от велоклуб "Устрем".
Символичното преброяване на велосипедистите във Варна е част от кампанията "Голямото преброяване", стартирала на 15 май в София, която ще продължи до 15 септември т.г. По този начин велоеволюционерите поставят основата на едно национално проучване за потенциала и нуждите на велосипедния транспорт. Според сдружението именно непознаването на реалната ситуация в България от властите, липсата на подробни проучвания и анализи възпрепятства развитието на велосипедни мрежи за транспорт, туризъм и спорт.
Всички, които не са от Варна, както и тези, които не успеят да дойдат днес или утре на събитието, могат да се преброят на сайта на "Велоеволюция" - velobg.org.

Тридневните билети за Калиакра рок фест се заменят с гривни

С цел улeсняване на пропускателния режим за тазгодишния Калиакра рок фест организаторите от "Жокер медиа" и община Каварна съобщават на всички фенове, които имат закупен тридневен билет за събитието, че ще има специално обозначен пункт. Той ще бъде разположен пред главния вход на стадион "Калиакра" в Каварна и ще бъде отворен в 14 ч. на 1 юли. Там ще се извършва подмяна на тридневните билети (включително и електронни) с гривни, които ще ираят ролята на тридневен пропуск и значително ще улеснят влизането на няколко хиляди души и в трите фестивални вечери.
Подмяната ще продължи през цялата вечер, докато има пристигащи хора с тридневни билети. Пунктът за подмяна ще бъде отворен и в следващите дни на фестивала. На същото място само притежателите на тридневен билет ще могат да участват и в томбола, като наградата е мотор Harley-Davidson.
За притежателите на еднодневен билет не се предвижда подмяна на билет с гривна.
Вратите на стадиона в Каварна ще бъдат отворени за публиката след 18 ч. и през трите дни на феста. Motley Crue и Lauren Harris ще гостуват на 1 юли. Scorpions, Blind Guardian и Edguy - на 2 юли. Cynic и Dream Theater - на 3 юли.
Организаторите на Калиакра рок фест 09 напомнят, че билети за фестивала могат да бъдат закупени от билетния център на НДК, мрежата на Ticketstream.bg и Eventim.bg, както и на място без промяна в цената им. Тридневният билет струва 100 лв., а еднодневният се продава за 55 лв., уточни за ДУМА Радост Пенева от "Жокер медиа".

Арт инсталация "Живи манекени"

Живи манекени от агенция "Ексграунд" се появиха на двете най-големи столични метростанции - "Сердика" и "Стадион "Васил Левски". Проектът е част от идейната концепция на студио "Творчески колектив" за разнообразяване на градската среда.
Двайсетте професионални фотографии, които показват живите манекени, са подредени в изложба на двете метростанции. Софиянци и гостите на столицата ще могат да ги видят до 20 юли.
Арт инсталацията "Живи манекени" беше подредена в най-големия търговски и увеселителен център в София - "Mall of Sofia". Тя провокира интереса на посетителите с възможността да видят на живо как минава работният ден на един манекен, който обаче не стои на витрината на магазина, а се разхожда сред посетителите. Търсеният ефект е реакцията на хората, пред чиито погледи манекените оживяват, а провокацията е в това да бъдат представени модните тенденции за сезона от световноизвестни марки по жив и атрактивен начин.
Снимките, които са подредени на станциите на метрото "Сердика" и "Стадион "Васил Левски", са провокация към столичани не просто да бъдат по-пъстри през лятото, но и да се замислят как се обличат. Чрез фотосите на менекените се отправя посланието, че всеки може да допълни стила на града ни чрез начина, по който изглежда. Защото стилът на големите градове се прави не толкова от средата, в която живеем, но основно от хората, които ни заобикалят.

27.06.2009