Нови чужденци в националния по баскетбол

Ибрахим Джабер пропуска подготовката за Евро 2009 заради лагер с Ню Орлийнс Хорнетс

Генералният мениджър на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски допуска възможността нови американци да бъдат натурализирани и да могат да играят за България на Евро 2009. Досега за "трикольорите" в евроквалификациите игра плеймейкърът Ибрахим Джабер, който бе с основен принос за класирането на водения от израелеца Пини Гершон отбор за финалите на Евро 2009 в Полша. Американецът бе първият избор на Гершон, но се обмислят и допълнителни варианти за негов заместник.
"Оценката за неговото представяне като играч и поведението му като човек е еднозначна. Извън всякакво съмнение е участието му на еврошампионата. Проблемът е, че той ще е на летен камп с тима от НБА Ню Орлиънс Хорнетс и може би ще закъснее. Очакваме го някъде в края на юли или най-късно до 1 август да дойде и да се включи. От 15 август обаче започва най-големият мюсюлмански празник - Рамадан, който той спазва, и това ще го постави в недобро физическо състояние. Заради постите треньорският ни щаб е принуден да търси евентуален друг вариант. Имаме няколко резервни варианта като натурализирани американци. Възможно е към тези 18, които обяви Пини Гершон, да се прибавят още 1-2 нови имена, но няма нищо конкретно", коментира Росен Барчовски пред Гонг.
Другите американски гардове с български паспорти са Родерик Блекни и Кейдриън Кларк. Блекни игра в допълнителните квалификации за Евро 2007. Кларк обаче е смятан за "некоректен" от селекционера Гершон. "Решението за нови натурализирани баскетболисти ще вземе единствено старши треньорът. Дали ще стане такова нещо, не мога да кажа", заключи Барчовски.

27.06.2009

Мнения по темата: