Съдбата на Барозу остава неясна

Шведското председателство отложи разговорите в групите на ЕП

Седмица след като лидерите на ЕС дадоха политическата си подкрепа на Жозе Мануел Барозу за втори мандат като председател на Европейската комисия, все още не е ясно дали португалецът ще получи необходимата подкрепа, ако кандидатурата му бъде подложена на гласуване в ЕП в средата на юли. Консултациите, които трябваше да се проведат между предстоящото шведско председателство на ЕС и лидерите на политическите групи в ЕП, бяха отложени за 6 юли с надеждата, че дотогава ще има по-голяма яснота относно позициите на групите по въпроса.
Говорителят на шведското председателство заяви, че Стокхолм е решил да отложи дискусиите, "за да покаже гъвкавост". Швеция се надява допълнителното време да помогне за изкристализиране на позициите спрямо кандидатурата на Барозу.
Но политическите пясъци в ЕП продължават да се движат, докато групите мислят къде да дадат своята подкрепа и къде са готови да направят отстъпки. Дебатът включва и въпроса дали кандидатурата на Барозу да се гласува в средата на юли - като социалистите и зелените смятат, че това е твърде скоро и не дава възможност плановете му за следващите 5 г. да бъдат подробно разгледани - и дали той ще получи необходимото мнозинство, ако все пак се стигне до гласуване.
В момента ситуацията е патова - от едната страна са страните членки, а от другата - разединеният парламент. "Европейският съвет не иска официално да номинира Барозу, докато не е сигурен, че кандидатурата му ще бъде подкрепена от мнозинството в ЕП, а парламентът не иска да предприеме каквото и да е, докато Барозу не е официално номиниран", коментират дипломатически източници.
Засега Барозу има подкрепата на своето политическо семейство в ЕП - Европейската народна партия, която настоява гласуването да е през юли. Но въпреки че ЕНП е най-голямата парламентарна група, тя не може сама да реши въпроса. Тя се надява да принуди социалистите да подкрепят Барозу, като обвърже въпроса с председателството на парламента - обикновено този пост се поделя между ЕНП и ПЕС, които си поделят петгодишния мандат. Председателят на парламентарната група на ЕНП Джоузеф Доул намекна, че ще бъде трудно да бъде постигната тази договореност със социалистите, ако не застанат зад предложението кандидатурата на Барозу да бъде гласувана през юли. Социалистите, които са втората по-големина група, отхвърлиха това условие и заявиха, че двата поста са "напълно различни въпроси".
Но либералите нажежиха ситуацията, като предложиха да подкрепят гласуване през юли в замяна на определени отстъпки, включително обещание, че Уотсън - настоящ председател на парламентарната им група - ще стане председател на Асамблеята през 2012 г. Позицията на либералите обаче няма да е окончателна, докато те не изберат нов ръководител на групата си на 30 юни. По всяка вероятност това ще е бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, която направи изказвания в подкрепа на отлагането на вота до септември.

27.06.2009

Мнения по темата: