Сърцето на Джако спря на 50

Шокиращата кончина на Краля на попа остави невярващи милиони фенове по света

Майкъл Джексън, невероятно надареното дете звезда от "Джексън Файф", който израсна до титлата "Кралят на попа" и най-голямата знаменитост в света, преди да се сгромоляса от трона си след серия от ужасни скандали, почина в четвъртък на 50-годишна възраст. Джексън си отиде в "UCLA Medical Center" в Лос Анджелис. Лекарите се борили в продължение на час да го върнат към живота. Британският таблоид "Сън" съобщи, че Джако е припаднал и спрял да диша след инжекция от силното болкоуспокояващо лекарство демерол. Предполага се, че сърцето е спряло заради предозиране.
Смъртта на звездата сложи трагичен край на дългото, странно и понякога стигащо до фарс падение на легендата от върха на кариерата му през 80-те години. Тогава Джако бе водещият поп изпълнител по цял свят, обединяващ музиката на черните и белите, разбил расовата бариера по MTV, доминиращ класациите и възпламеняващ още повече феновете си с ярките си изпълнения на сцената.
"Трилър", албумът на Джако от 1982 г., включващ огромните хитове "Beat It", "Billie Jean" и "Thriller", се превърна в най-продавания албум на всички времена, с най-малко 50 млн. продадени копия по цял свят. Към момента на смъртта си Джексън репетираше за събитието, определено като "грандиозното му завръщане": безпрецедентните 50 поредни концерта в О2 Arena в Лондон, първият от които трябваше да се състои на 13 юли.
След светкавичното разпространяване на вестта за смъртта му MTV превключи изцяло програмата си на видеоклипове от "златните години" на Джако, а радиостанциите в САЩ завъртяха маратони с неговите хитове. Стотици фенове чакаха тревожно новини за състоянието на идола си пред болницата в Ел Ей, хиляди други бяха покрусени от новината за смъртта му на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк.
Джексън грабна сърцата на публиката още като момче в края на 60-те, когато беше динамото на семейната група "Jackson 5", сформирана с четиримата му по-големи братя от Гари, Индиана. Той бе вероятно най-забележителният и вдъхновяващ изпълнител от своето поколение, останал незабравим с плъзгащата се назад "лунна походка", трескавите си танцувални движения и знаменитата хватка на чатала, уникалния, енергичен стил на пеене.
Джексън, наред с Елвис Пресли и "Бийтълс", се определя като една от най-големите поп сензации на всички времена. С годините обаче той започна да се превръща във все по-стряскаща фигура - мъж-дете на средна възраст, все по-откъснат от реалния живот. Кожата му ставаше все по-бледа, носът - все по-тънък, той започна да говори с пресекващ, момичешки глас. Джако започна да пътува с маска срещу микроби, шимпанзето Бабълс стана един от най-близките му спътници, заобиколи се с деца в ранчото си "Невърленд" - дворец като от приказките с много играчки, атракции от лунапарк и животни. Увеличаващите се странности му донесоха прозвището на таблоидите "Ку-ку Джако".
Големият срив за идола започна през 2002 г., когато той на игра провеси невръстния си син Принс Майкъл Втори през балкона на хотела си в Берлин пред погледа на тълпата ог фенове. През 2005 г. той бе оправдан по обвиненията за блудстване с 13-годишно момче в имението "Невърленд". По време на процеса поп идолът бе обвинен, че е организирал алкохолни игри с момчето и го е опипвал, и се е държал странно и непристойно и с други деца. Делото бе кулминацията на години ширещи се слухове за отношенията на Джако с малки момчета. Въпреки оправдателната присъда, неприятните твърдения, представени в съда, нанесоха непоправим удар на имиджа и кариерата му и го докараха до дълбоки финансови затруднения.
Главният редактор на списание "Билборд" Бил Верде обаче е категоричен, че звездната слава на Джексън ще остане недостижима.
Междувременно от САЩ пристигна още една печална новина - на 62 г., след 3-годишна битка с рака, почина актрисата Фара Фосет, най-добре позната с ролите си в телевизионната поредица "Ангелите на Чарли".

27.06.2009

Мнения по темата: