Совалките хвърлят котва

Астронавтите ще пристигат в Международната космическа станция с руските "Съюзи"

Наталия Ячменникова,
"Российская газета-Дума"

Националната аерокосмическа агенция на САЩ и Роскосмос подписаха споразумение на стойност 306 милиона долара, което удължава договора за доставяне в МКС на американски астронавти.
Това означава, че от момента на спирането на полетите на совалките и до изстрелването от НАСА на собствен нов космически кораб САЩ ще използват само руските "Съюзи". Алгоритъмът е следният: двама американци трябва да летят с нашите кораби през пролетта на 2012 г. и още двама - есента на същата година. Завръщането им на Земята е планирано съответно за есента на 2012-а и пролетта на 2013 година. Договорът предвижда оказване на услуги, свързани със следполетната рехабилитация, медицинско обслужване и всякакво друго обслужване на астронавтите. Освен това в тази цена влизат и всички необходими операции по подготовката на астронавтите за полети на "Съюз", а също така и транспортиране на американски товари.
Заради финансови проблеми и световната криза задокеанското космическо ведомство не успява да завърши в срок построяването на космически кораб, който да транспортира астронавтите в космоса. Първият полет на такъв кораб може да бъде осъществен не по-рано от четири години. Както се съобщаваше по-рано, американските совалки трябва да бъдат окончателно спрени през 2010 година. Сега обаче вече се обявяват други срокове - 2011-2012 година.
Както уточни ръководителят на пилотираните програми на Роскосмос Алексей Краснов, между Роскосмос и НАСА действа споразумение за траспортиране на астронавти към МКС през периода 2009-2011 година. А сега това споразумение е допълнено с нов договор. По думите на Краснов НАСА е готова да удължава споразумението с Роскосмос за използване на руските кораби "Съюз" за транспортно осигуряване на американския сегмент на МКС чак до 2016 г., когато в САЩ ще се появи нов космически кораб вместо совалките, които ще спрат полетите се през 2010 г. Сред първите четири астронавти, за чийто полет през 2012 г. ще плати НАСА, могат също така да бъдат представители на други участници в програмите на МКС - Европейския съюз, Япония, Канада.
Както казват руските специалисти, новият документ, подписан с НАСА, ще помогне на Роскосмос да оформи собствен бюджет за периода след 2011 година.
Междуверемнно в Байконур след изстрелването на "Съюз ТМА-15", който докара в Международната космическа станция руснака Роман Романенко, европееца Франк де Винн и канадския астронавт Робърт Тирск, представителите на страните участнички в МКС обсъдиха бъдещето на станцията и развитието на международното сътрудничество в усвояването на космическото пространство. Имаше толкова интересни хора и теми, че срещата на ръководителите на космическите агенции Анатолий Перминов (Русия), Жан-Жак Дорден (ЕКА), Стив Маклин (Канада), директора на програмите на МКС (НАСА) Майкъл Сафредини (САЩ), изпълнителния директор на ДЖАКСА Кунияки, Негово височество наследния принц на Белгия Филип и много други продължи два пъти повече от планираното време.
Ръководителят на Роскосмос подчерта, че всички големи космически проекти изискват огромни финансови инвестиции, затова те могат да бъдат осъществени само съвместно, обединявайки за това финансовите си, технологичните и научните ресурси. С това се съгласиха и министърът на научната политика на Белгия Сабина Ларюел, и генералният директор на ЕКА Жан-Жак Дорден. А както отбеляза Майкъл Сафредини, пилотираните полети в далечния космос ще изискват още по-големи средства. Между другото, госпожа Ларюел с интерес разпитваше Анатолий Перминов за големите руски космически проекти, свързани именно с изследване на Луната, Марс и далечния космос.
Ръководителите на космическите агенции подчертаха, че за по-нататъшното усвояване на космоса е необходима приемственост на поколенията, за да може новото поколение да проявява също толкова голям интерес към космоса, какъвто имаше в зората на космическата ера на човечеството. Страната ни и тук дава пример. Както отбеляза Анатолий Перминов, у нас вече израсна ново поколение космонавти, а тази уникална професия става семейна традиция. В Русия вече има космически династии. Например командирът на космическия кораб "Съюз ТМА-15" Роман Романенко е син на два пъти героя на Съветския съюз летец-космонавта на СССР Юрий Романенко. През 1998 г. в Книгата на рекордите на Гинес Юрий Романенко бе признат за най-опитния космически пътешественик, тъй като за трите полета с корабите "Съюз-26", "Съюз-38" и "Съюз ТМ-2" той е прекарал в космоса повече от 430 денонощия.
Участниците в срещата признаха, че в страните им има много желаещи да полетят в космоса. По думите на г-н Дорден, за 30 вакантни места за астронавти в ЕКА са претендирали хиляди кандидати. Стив Маклин добави, че в Канада почти 5,5 хиляди души са изявили желание да станат астронавти.
Не трябва да забравяме за сигурността на полетите, призова колегите си ръководителят на Роскосмос. Днес тези въпроси, смята Анатолий Перминов, са особено актуални във връзка с планираните от САЩ суборбитални полети. Нивото на безопасността на екипажите и космическите туристи трябва да не е по-ниско, отколкото при орбиталните полети, подчерта шефът на Роскосмос.

 

27.06.2009

Мнения по темата: