27 Юни 2022понеделник14:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Европа

1 милион подписа против насилието срещу жени

/ брой: 277

автор:Илияна Йотова

visibility 1775

Конференцията "Немият вик на насилието", която организирах заедно с колегите ми от Делегацията на българските социалисти в ЕП, даде началото на кампания за събирането на 1 милион подписа от поне седем държави членки на ЕС. Тези подписи са необходими, за да се постави на вниманието на Европейската комисия нуждата от предлагане на директива за борба с насилието срещу жените. Кампанията се провежда по т.нар. "Европейска гражданска инициатива", позволяваща на европейските граждани да повдигат важни въпроси пред европейските институции. Българското женско лоби ще използва мрежата на своите европейски партньори, за да събере необходимите подписи. Целта е ЕК да бъде убедена колко много граждани смятат, че е крайно време да се приеме директива за хармонизиране на законодателствата на държавите членки. Европейското законодателство до момента е незадоволително, макар че от 1986 г., когато темата е повдигната за първи път в пленарна зала, Европейският парламент е приел 4 резолюции. Подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа от всички национални столици в ЕС и от европейските институции в Брюксел е първата стъпка към общи правила. Експерти по международно право определят конвенцията като най-добрия документ в областта, който поставя въпроса на съвсем нова основа. За съжаление, документът е ратифициран едва от 8 държави членки на ЕС и България не е сред тях.
Дискусията в Ямбол се проведе в навечерието на поредния дебат за насилието срещу жените в Европейския парламент. Домакин на конференцията в Ямбол бе моят информационен център с ръководител Божидара Божилова, а дискусията се състоя в навечерието на Международния ден за борба с насилието срещу жени. В нея взеха участие широк кръг от експерти-психолози; служители на МВР; юристи и представители на Агенцията на ЕС за основните права. Социалистите бяха представени от председателката на Обединението на жените социалистки в БСП Катя Николова, Георги Пирински, както и от евродепутатите Биляна Борзан от Хърватия и Мария Арена от Белгия, с които активно работим в Групата на социалистите и демократите в Комисията по права на жените и равенството между половете на ЕП.
Финансовата и икономическа криза изостря проблема и за него трябва да се говори на висок глас сега, за да не станат днешните деца утрешните жертви и насилници. Агенцията на ЕС за основните права представи стряскаща статистика за България - всяка четвърта българка е насилвана физически или сексуално, а последното изследване на агенцията показва, че 13 милиона жени в ЕС са били жертва на насилие. Само 17% от пострадалите в България са се обърнали към полицията, едва 6% от жертвите у нас са се обърнали към адвокат или съдебните власти, а броят на жените, потърсили защитено убежище, клони към нула. Участниците в конференцията бяха единодушни, че жените трябва да бъдат окуражени да отхвърлят криворазбраната вярност към съпруга или приятеля, който ги бие, но те мълчат, защото "тези неща не трябва да излизат извън семейството". Полицаите стават всекидневно свидетели как жената избира погрешния път на самообвинението, че агресията към нея е по нейна вина, че станалото е случайност и че повече няма да се повтори. Именно табуто върху насилието вкъщи или на улицата често е причина за  трагичен край. Отделно внимание заслужават и случаите на деца побойници, които копират поведението на бащите си и за съжаление все повече пълнят страниците на вестниците.
Изходът от омагьосания кръг е активна кампания в медиите и в обществото, които, както отбеляза Георги Пирински, да прехвърлят срама от жертвата върху насилника и с цялата категоричност на закона да се посочи виновникът. Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП допълни, че Хърватия вече е изработила свой план за действие и е засилила националното законодателство, макар че ратифицирането на Истанбулската конвенция от хърватския парламент тепърва предстои. Днес българското право описва какво да се прави едва след като жената е станала обект на насилие, но трябва да се работи и върху превенцията. Недопустимо е насилниците да се разминават със символични присъди. Посланието на конференцията "Немият вик на насилието" е, че България и Европа не се нуждаят от нови институции, а от стратегия и закони, които не просто трябва да защитават, а да предотвратяват тези престъпления, за които се страхуваме да говорим, но всеки ден виждаме все по-често. Задължително е Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана и да бъде действаща, а не просто къс хартия.

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 177

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ