08 Декември 2023петък18:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

Експерти съветват компаниите, които имат външнотърговски отношения, да са в повишено внимание

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 122

11 сектора от българската икономика са под чувствителен риск от забавени плащания и лоши вземания, показва регулярният рейтингов доклад на "Алианц трейд". В предупредителната "оранжева" зона попадат близо две трети от наблюдаваните общо 18 сектора. По-конкретно това са "Автомобилостроене", "Автомобилни части", "Строителство", "Транспорт", "Химическа индустрия", "Текстил", "Металургия", "Машиностроене и оборудване", "Транспортно оборудване", "Битови стоки и оборудване" и "Търговия".
Подобрение спрямо миналата година у нас се отчита само за сектор "Енергетика", който преминава към "жълтата зона" на умерен риск. Със същата оценка в България остават секторите "Електроника", "Производство на хартия", "Компютърни технологии и телекоми", "Фармацевтична индустрия", "Селско стопанство и хранително-вкусова промишленост". Единственият сектор в нашата страна, който попада в "зелената зона" на нисък риск, продължава да е "Софтуер и ИТ услуги".
На световно ниво оценката за риска от забавени плащания и лоши вземания по сектори показва, че най-обезпокоителна е ситуацията в строителството, което единствено попада в червената зона на "висок риск". Причина за това са динамичните промени в средата - лихвите по кредити, цените на различни пазари и сегменти, новите изисквания и регулации за зелена урбанизация, навлизането на "умни" сгради, недостигът на квалифицирана работна ръка и др. Анализаторите отчитат, че най-стабилно на световно ниво е положението с разплащанията при компаниите от двата сектора, които са в "зелената зона" - "Софтуер и ИТ услуги" и "Фармацевтична индустрия". На географски принцип най-висок към момента изглежда рискът в различните сектори в Латинска Америка.
"Въпреки че в България засега нямаме сектор, който да попада в "червената зона" на най-висок риск, ситуацията изисква повишено внимание от страна на бизнеса, особено за компаниите, които имат и външнотърговски отношения", обяснява Камелия Попова от "Алианц трейд". Според нея сериозните предизвикателства на макроикономическо ниво и забавянето на ръста в Европа, където са разположени голяма част от партньорите на българските фирми, е предупредителен сигнал те да обърнат още повече внимание на събирането на вземанията си.


Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 256

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 285

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 293

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ